Вступ до СОТ приніс Росії тисячі тонн імпортних продуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вступ до СОТ приніс Росії тисячі тонн імпортних продуктів

1214
Імпорт м’ясних і молочних продуктів в Росію різко зріс після вступу країни до Світової організації торгівлі. Про це пише газета “Ведомости” з посиланням на дані Інституту кон’юнктури аграрного ринку (ІКАР).
Так, імпорт сухого молока у вересні – листопаді 2012 року зріс порівняно з минулим роком на 210 відсотків до 7,8 тисячі тонн, сухої сироватки – на 89 відсотків до 6,8 тисячі тонн, сирів – на 116 відсотків до 89 тисяч тонн, а вершкового масла – на 136 відсотків до 27,2 тисячі тонн.
25 грудня міністр сільського господарства Росії Микола Федоров заявив, що імпорт свинини, молока, вершків та вершкового масла в порівнянні з попереднім роком зріс на 10-33,5 відсотка.
Підвищення імпорту пов’язане зі зниженням митних зборів в рамках приєднання до торговельного клубу. Так, до вступу збір становив 15 відсотків від вартості в рамках квоти і 75 відсотків – понад квоту. Він був знижений до нуля в рамках квоти і до 65 відсотків понад квоту.
Сільськогосподарські виробники неодноразово попереджали, що у зв’язку зі вступом до СОТ імпорт продуктів харчування в Росії зросте. В результаті, на думку аграріїв, багато вітчизняних компаній збанкрутують. 20 грудня в Союзі свинарів заявили, що свині на внутрішньому ринку через зростання імпорту подешевшали на 25 відсотків, а ціни на корми через посуху влітку 2012 року зросли в 1,5 рази. В результаті, зазначили в союзі, багато виробників свинини збанкрутують.
Крім сільського господарства, від вступу до СОТ можуть постраждати російське машинобудування і авіабудування, оскільки мита на імпортну продукцію також будуть поетапно знижуватися. Втрат зазнає також російський бюджет через зниження митних зборів. Також очікується, що приєднання до торговельного клубу дозволить зняти бар’єри щодо Росії, в результаті чого спроститься імпорт нових технологій і експорт продукції з РФ. За прогнозами Світового банку, в середньостроковій перспективі вступ до СОТ принесе Росії 3,3 відсотка ВВП, в довгостроковій – 11 відсотків.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас