Україна просить в ЄС захисту від "Південного потоку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна просить в ЄС захисту від "Південного потоку"

Енергетика
1717
Міністерство енергетики та вугільної промисловості України вкотре звернулося до секретаріату Енергетичного Співтовариства з проханням терміново ініціювати проведення найближчим часом консультацій з метою обговорення проекту “Південний потік”, який суперечить національним інтересам України. Про це повідомило джерело в уряді, посилаючись на лист міністерства.
“На нашу думку, ситуація, що склалася, ставить під сумнів ефективність реалізації основних завдань Енергетичної Спільноти, які полягають у створенні єдиного енергетичного ринку”, – йдеться в листі.
Міненерговугілля наголосило, що в даний час Україна забезпечує безперебійне постачання енергоносіїв до ЄС, але зазначає, що для повномасштабного планування робіт з модернізації газотранспортної системи необхідно мати довгострокові гарантії обсягів транзиту природного газу по території України.
“Однак, незважаючи на наявність газотранспортної системи України, що надійно функціонує і забезпечує безперебійне постачання енергоносіїв до країн Європи в умовах відсутності інвестицій, окремими країнами-членами Енергетичного Співтовариства ведеться робота щодо участі в проекті “Південний потік”, – йдеться в листі.
Міністерство нагадало, що неодноразово інформувало Європейську комісію і секретаріат Енергоспівтовариства про негативне ставлення в Україні до реалізації проекту “Південний потік” і зверталося з проханням терміново провести відповідні консультації в рамках договору про заснування Енергоспівтовариства щодо створення єдиного енергетичного ринку, проте безрезультатно.
В результаті, відзначило відомство, 7 грудня 2012 р. на території компресорної станції “Російська” (Росія) заплановано проведення урочистої церемонії зварювання першого стику газопроводу “Південний потік” за участю президента Росії Володимира Путіна.
Нагадаємо, в підписаній “Нафтогазом” і “Газпромом” в січні 2009 р. 11-річній угоді про транзит природного газу відсутні пункти про мінімальний гарантований обсяг транзиту та штрафні санкції за його недотримання. При цьому укладений тоді ж контракт на закупівлю природного газу побудований на принципі “бери або плати”, і хоча “Газпром” поки не пред’являє “Нафтогазу України” штрафних санкцій за скорочення закупівель, ризик їх накладення постійно існує, а численні спроби Києва переглянути обидва контракти залишаються безрезультатними.
Міненерговугілля висловило стурбованість тим, що через запуск першої черги обхідного газопроводу “Північний потік” і більш повне використання підконтрольних “Газпрому” білоруських газопроводів обсяги транзиту російського газу через Україну продовжують знижуватися, погіршуючи і без того складне фінансове становище “Нафтогазу України”. Зокрема, за 10 місяців 2012 р. обсяги транспортування через територію України в країни Європи і СНД скоротилися, у порівнянні з 10 місяцями попереднього року, на 19,2% (на 16,4 млрд куб. м) – до 69,2 млрд куб. м.
При цьому “Газпром” розпочинає також будівництво ще одного альтернативного українському газопроводу “Південний потік” потужністю першої нитки 15,75 млрд куб. м і сумарною проектною потужністю 63 млрд куб. м на рік, що разом з іншими заходами може призвести до ще більш серйозного скорочення транзиту через територію України.
Пропускна спроможність газотранспортної системи України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході 178,5 млрд куб. м, у тому числі в країни Європи – 142,5 млрд куб. м, до Молдови – 3,5 млрд куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас