Найбільші енергетичні досягнення і провали України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільші енергетичні досягнення і провали України

Енергетика
3979
Інститут енергетичних досліджень склав рейтинг найбільш резонансних подій в паливно-енергетичному комплексі України за підсумками травня 2012 року.
ГРУПА ПОЗИТИВНИХ ПОДІЙ
1. В Україні знизилися ціни на бензин.
Протягом травня світові ціни на нафту знизилися майже на 20%. З урахуванням світових тенденцій українські АЗС почали знижувати ціни на нафтопродукти. Однак разом з тим, темпи зниження цін на стелах вітчизняних АЗС істотно відставали від динаміки біржових котирувань в Лондоні і Нью-Йорку.
2. Shell і Chevron стали переможцями конкурсів з видобутку газу в Україні.
Уряд затвердив переможцями конкурсу на укладення угоди про розподіл продукції британсько-нідерландський концерн Shell по Юзівській (Донецька і Харківська області) газовій площі і компанію Chevron (США) - по Олеській площі (Львівська область).
Shell і Chevron боролися за право освоєння даних площ з Exxon Mobil, Eni, ТНК-ВР, що свідчить про значний інтерес провідних світових компаній до освоєння запасів газу на території України. Наявність значного досвіду реалізації проектів з освоєння запасів нетрадиційного газу у Shell і Chevron дозволяє прогнозувати, що проекти з освоєння Олеської і Юзівської площ почнуть реалізовуватися найближчим часом.
3. Україна продовжує шукати альтернативні джерела постачання газу
Прем'єр Микола Азаров побував з візитами в Катарі і Туркменістані, де обговорював можливості постачання газу в Україну. Міністр енергетики України Юрій Бойко під час візиту в США обговорював можливу участь Вашингтона в реалізації схеми постачання скрапленого газу в Україну вже в середньостроковій перспективі.
І, нарешті, "Нафтогаз України" підписав з німецькою RWE Supply & Trading рамкову угоду про постачання газу. Документ відкриває можливість організації постачання газу в Україну з країн Євросоюзу. Це в свою чергу, стане реальною альтернативою поставкам російського газу, які здійснює ВАТ "Газпром".
4. Україна активізує освоєння родовищ на шельфі Чорного моря
Уряд заявив про намір до кінця поточного року провести конкурси на укладення угод про розподіл продукції (УРП) по Скіфській і Фороській ділянках на шельфі Чорного моря.
Досвід сусідніх країн України в акваторії Чорного моря свідчить, що вони залучають до шельфових проектів великі міжнародні компанії. Показовий приклад Туреччини, яка домовилася з американськими компаніями Chevron, ExxonMobil, британською BP і бразильською Petrobras про розвідку в західній і центральній частині Чорного моря.
5. Парламент має намір скасувати аукціони при видачі дозволів на видобуток корисних копалин для нових родовищ
Парламент має намір дозволити видачу спеціальних дозволів на користування надрами без проведення аукціонів компаніям, які здійснили промислове відкриття даного родовища корисних копалин. Згідно з проектом закону, у разі промислового відкриття родовища корисних копалин власник спецдозволу на геологічне вивчення отримує спецдозвіл на видобуток.
ГРУПА НЕГАТИВНИХ ПОДІЙ
1. Україна і Росія не можуть домовитися щодо газу
Україна і Росія, як і раніше, не можуть домовитися про умови постачання газу і його транзиту.
"Керівники РФ погодилися серйозно розглянути аргументи української сторони щодо постачання російського газу в Україну і найближчим часом повернутися до перегляду контракту, який, очевидно, ставить Україну в нерівні конкурентні умови", - заявив Азаров 31 травня.
Реакція російської сторони показала, що до досягнення компромісу в переговорах з Україною далеко. Найбільш жорсткою стала заява голови "Газпрому" Олексія Міллера: "Сьогодні нас дуже турбує недостатній темп закачування "Нафтогазом" газу в ПСГ для проходження Україною зими 2013 року і виконання зобов'язань транспортувати в повному обсязі російський газ через територію України відповідно до заявок європейських споживачів взимку".
2. Парламент різко збільшив податок на видобуток нафти і газу.
24 травня парламент ухвалив законопроект, який більш ніж удвічі збільшує податкове навантаження на добувачів нафти і газу на території України. Новий закон об'єднує ренту і плату за надрокористування в один податок. Податкові платежі виростуть більш ніж в два рази. Важкодоступні і виснажені родовища будуть обкладатися податками на загальних підставах.
3. Україна втрачає транзит нафти і газу
Україна продовжує втрачати обсяги транзиту нафти через свою територію. У січні-квітні поточного року обсяги транспортування нафти, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, скоротилися на 15% до - 5,1 млн. т. Також в рамках подій, які не були представлені в рейтингу, Інститут енергетичних досліджень визначив окрему номінацію:
I. Мінливі "харківські угоди"
Прем'єр-міністр України Микола Азаров під час конференції в Європейському парламенті заявив, що "харківські угоди" не були знижкою на газ. "Насправді ніякого зниження не було, це була орендна плата за перебування Чорноморського флоту. Але це був передих", - сказав Азаров.
Показовим є сам факт того, що "харківські домовленості" перестали бути "знижкою на газ", а розглядаються як врегулювання питання орендної плати за перебування Чорноморського флоту Росії в Криму.
Микола Азаров спробував використовувати скасування "харківських угод" як новий фактор тиску на Москву з метою підштовхнути Росію до пошуку компромісу в питанні майбутнього ГТС України і зниження ціни газу - з нинішнього рівня 532 дол за тис. куб. м (без харківської знижки) до 250-270 дол за тис. куб. м.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас