ВТБ знову позичить Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВТБ знову позичить Україні

Кредит&Депозит
1313
Міністерство фінансів домовилося з російським "ВТБ Банком" про рефінансування частини кредиту на $2 млрд. на два роки. Домовленість була досягнута в середу під час візиту до Києва делегації ВТБ, очолюваної президентом - головою правління банку Андрієм Костіним. Подробиць домовленостей сторони не повідомляють.
Минулого тижня міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко повідомив, що борг українського уряду перед російським банком, термін погашення якого настає в червні, буде частково рефінансований за рахунок випуску ОВДП на $1 млрд.
При цьому на питання журналіста, чи передбачає схема рефінансування виплату Україною $500 млн. "живими" грошима і залучення нового кредиту ВТБ на $500 млн., міністр відповів буквально наступне: "Деталі я не можу коментувати, але ви недалекі від істини" .
Таким чином, залишається лише здогадуватися, на яких умовах сторони домовилися про рефінансування. Сумнівів не виникає лише в одному: ставка залучення для України буде однозначно вищою за ту, під яку Кабмін позичав у ВТБ два роки тому (тоді це було 6,7% річних).
У Мінфіні відповідати на це запитання відмовилися. Видно, у відомстві вважають за краще не вимовляти вголос суму, яку тепер доведеться заплатити.
Проте у вівторок Мінфін розмістив найбільший цього року обсяг ОВДП, номінованих в доларах США, більш ніж на $500 млн. за один аукціон. Це, найімовірніше, один з перших кроків реалізації домовленостей з ВТБ в частині рефінансування кредиту, вважає аналітик ринку облігацій групи "Інвестиційний капітал України" Тарас Котович.
Однак такий крок зажадав від банку скупити валюту для купівлі ОВДП, і, оскільки зрослий попит, швидше за все, був задоволений НБУ, гривнева ліквідність була вилучена з ринку, що спровокувало падіння залишків на кореспондентських і транзитних рахунках банків. Це падіння посилилося з настанням термінів сплати щомісячних податкових платежів, і в останні дні місяця залишки на кореспондентських і транзитних рахунках банків знаходилися на рівні близько 15 млрд. грн. У такій ситуації можна було навіть не чекати ринкового попиту на аукціоні, що пройшов у четвер, що і відбулося. Відповідно, версія з ВТБ близька до істини.
Наступний аукціон, нагадує пан Котович, найімовірніше, відбудеться у вівторок, 5 червня, і ринку, напевно, будуть запропоновані як гривневі, так і валютні ОВДП. Однак великого попиту на них чекати не варто, тому що ліквідність в банківській системі ще не встигне відновитися до комфортних 20 млрд. грн., а валютні надходження вже не зможуть бути використані для виплат ВТБ.
Викладену вище версію підтримують не всі опитані виданням експерти. Більшість аналітиків просто не можуть озвучувати будь-які припущення з огляду повної закритості "операції". Що примітно, в українському офісі ВТБ в принципі не володіють інформацією про подробиці домовленостей, а от у московському - відмовилися "посвячувати в нюанси".
Нагадаємо, Україна отримала від російського "ВТБ Банку" піврічний бридж-кредит під 6,7% річних ще в червні 2010 р., напередодні розміщення суверенних євробондів і отримання першого траншу кредиту МВФ. В результаті - шестимісячна позика тричі продовжувалася в цілому ще на 1,5 року, а в листопаді 2011 р. прем'єр-міністр Микола Азаров повідомив про досягнення домовленості щодо її переоформлення в довгостроковий кредит.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас