Китай і Японія перейшли на бездоларові взаєморозрахунки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай і Японія перейшли на бездоларові взаєморозрахунки

Валюта
1060
Китай і Японія почали пряму взаємну торгівлю валютою без використання долара, повідомляє Agence France-Presse. При цьому коридор, в якому юань і єна будуть торгуватися, є більш широким, ніж для пари юань-долар.
Згідно з домовленістю, китайські регулятори будуть щодня встановлювати курс, а біржа буде мати можливість змінити його на три відсотки в той чи інший бік. У парі долар-юань зміни не можуть бути більше 1 відсотка.
Торгові угоди будуть здійснюватися на ринках у Шанхаї і Токіо. Швидше за все, між курсом в Японії та Китаї спочатку буде різниця, але в майбутньому вони повинні зрівнятися.
Як заявив міністр фінансів Японії Дзюн Адзума, позбавлення від долара як валюти-посередника дозволить знизити вартість транзакцій і скоротити ризики фінансових інститутів. Він додав, що в майбутньому країни почнуть повномасштабну вільну торгівлю валютою.
Китай обмежує конвертованість юаня, оскільки побоюється, що занадто сильні його коливання можуть зашкодити національній економіці. Тому прямий обмін валюти з іноземними партнерами був утруднений.
У той же час в останні роки КНР намагається поступово лібералізувати обмін, прагнучи до зниження залежності від долара і євро. Пекін уже уклав низку угод з іноземними державами про біржову торгівлю валютами, а також про взаєморозрахунки при зовнішньоторговельних операціях.
Варто зазначити, що Китай і Японія є найбільшими утримувачами долара за кордоном і ключовими кредиторами США. Їх резерви на двох складають 4,5 трильйона доларів, причому велика їх частина припадає на доларові активи.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас