Розстрочка до 2015 р. податкових збитків минулих періодів збільшить навантаження на бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розстрочка до 2015 р. податкових збитків минулих періодів збільшить навантаження на бізнес

631
Підприємства з доходом понад 1 млн грн отримали право розстрочити до 2015 року задекларовані за два останні роки збитки з податку на прибуток, що збільшить податкове навантаження на бізнес з цього податку вже в 2012 році, вважає управляючий партнер аудиторської компанії PSP Audit Дмитро Сушко.
Коментуючи агентству "Інтерфакс-Україна" прийнятий 24 травня Верховною Радою закон "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо вдосконалення деяких податкових норм" (№ 9661-д), розроблений депутатами Віталієм Хомутинником і Олегом Царьковим (фракція Партії регіонів), Сушко зазначив, що законодавці задовольнили ініціативи уряду, встановивши для підприємств з доходом за 2011 рік понад 1 млн грн, що задекларували збитки з податку на прибуток за 2010-2011рр, на чотири роки розстрочку податкових збитків.
"Розстрочка збільшить податкове навантаження бізнесу з податку на прибуток вже в 2012 році, оскільки закон обмежив підприємства в можливості використання таких збитків для зменшення позитивного об'єкта оподаткування майбутніх періодів. Тепер така сума за рік не може бути більш ніж 25% від суми задекларованих збитків станом на 1 січня 2012 року. Крім того, встановлено кінцевий термін використання таких збитків - 2015 рік", - зазначив Сушко.
Він підкреслив, що ті, хто не скористається цим правом в якомусь періоді, вже не зможуть врахувати цю частину збитків в інших періодах.
Аудитор зазначив, що законом вводиться новий податковий період - календарні три квартали, скасовується обов'язковість підпису бухгалтера на податковій декларації.
"Сума заборгованості, при якій податкові органи не відправляють податкову вимогу платнику податків, збільшилася з одного неоподатковуваного мінімуму доходу громадян до двадцяти. У разі продажу майна, що перебуває в податковій заставі, у власника з'явилося право продати його самостійно (за згодою податкових органів) і за отримані кошти оплатити заборгованість", - пояснив Сушко.
Крім того, за його словами, список неприбуткових організацій поповнився організаціями роботодавців та їх об'єднаннями, а також садовими і гаражними кооперативами, внески таких організацій звільняються від оподаткування.
Нововведення торкнулися також добровільної реєстрації платником податку на додану вартість (ПДВ), зокрема, виключені вимоги про мінімальні обсяги поставок іншим платникам ПДВ.
"Після півторарічних поневірянь і складнощів з реєстрацією платником ПДВ депутати повернули бізнесу можливість отримати такий статус з перших днів його існування. Питання тільки одне: чому цього не зробили раніше, а продовжували експериментувати і ускладнювати життя платникам податків, зобов'язуючи бізнес збільшувати до певних меж статутний капітал, купувати на встановлену суму майно, вести облік податкового статусу своїх покупців", - сказав Сушко.
Крім того, за його словами, законодавцем нарешті виписані особливості реєстрації платниками ПДВ тих, хто обрав спрощену систему оподаткування. "Законодавець підтвердив усталену позицію, що для "спрощенця" при досягненні обсягів продажів в 300 тис. грн реєстрація платником ПДВ і перехід зі ставки 5% на ставку 3% єдиного податку не обов'язкова", - підкреслив аудитор.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас