Moody's знизило рейтинги латвійської "дочки" ПриватБанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's знизило рейтинги латвійської "дочки" ПриватБанку

306
Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service знизило рейтинги латвійського PrivatBank, в тому числі довгостроковий рейтинг за депозитами - до "B3" з рівня "B2", рейтинг фінансової стійкості - до "E" з "E+".
Згідно з прес-релізом агентства, прогноз довгострокового рейтингу збережений "стабільний". Короткостроковий рейтинг PrivatBank агентство залишило на рівні "Not Prime".
Moody's називає серед причин зниження рейтингів погіршення якості активів банку при збільшенні проблемних кредитів, зниження рівня капіталізації та прибутковості. Рішення також прийнято після невдалої спроби кредитної установи здійснити в 2011 році залучення капіталу у розмірі 66 млн латів. Додаткова емісія була заблокована латвійським регулятором через побоювання щодо збільшення частки, що належить двом приватним власникам банку.
"Moody's вважає, що додаткові збитки і накопичення на ненадійні кредити з кінця червня 2011 року ще більше знизили рівень капіталу, і не бачить ознак, що свідчать про можливість зміни цієї тенденції в найближчому майбутньому. Оскільки проблемні кредити складають близько 50% кредитного портфеля, а нагромадження - менше 50% від проблемних кредитів, то у поєднанні з надзвичайно низькими або негативними відсотковими доходами це призводить до можливості того, що капітал зменшиться ще більше", - йдеться в повідомленні.
Агентство зазначає, що хоча зараз йде відновлення економіки Латвії, проте вона, як і раніше, орієнтована на експорт, тому їй може перешкодити нинішня боргова криза єврозони. Ця обставина разом з високим структурним безробіттям і великим розміром боргових зобов'язань країни ускладнить для PrivatBank можливості поліпшити рентабельність і підвищити капіталізацію без додаткової фінансової ін'єкції.
Також Moody's відзначає, що латвійська влада прагне все більше обмежити бізнес банків за межами країни, а саме цей напрямок є одним з важливих у стратегії PrivatBank і його головного банку в Україні.
За розміром активів PrivatBank на кінець 2011 року займав 13-е місце серед 30, що діяли в Латвії. Найбільшим акціонером латвійської фінустанови є найбільший в Україні ПриватБанк, яким володіють Геннадій Боголюбов (33,75%), Ігор Коломойський (33,75%) і кіпрська Triantal Investments Ltd. (24,98%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас