Банкірам стало тісно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкірам стало тісно

2190
Вчора профільна Асоціація українських банків попросила прем'єр-міністра України Миколу Азарова не підвищувати фінустановам ставку оренди нерухомого держмайна до 40% від його вартості за кожен рік оренди.
У поширеній заяві АУБ, зокрема, підкреслюється, що це вже третє за останні п'ять років підвищення розміру орендних ставок для банків. Так, з прийняттям постанови Кабінету міністрів № 1846 від 27 грудня 2006 р. розмір орендної плати був збільшений вдвічі - з 15% до 30% від вартості майна. У поточному році постановою Кабміну № 961 внесені зміни, згідно з якими банки повинні платити за оренду нерухомого державного майна не 30%, а 40%.
"Навіть сплачуючи орендну плату за ставкою 30%, банк-орендар кожні три роки фактично платив орендодавцеві повну вартість приміщення, в той час як загальний термін експлуатації нерухомого майна становить не менше 30 років", - йдеться у зверненні АУБ до прем'єр-міністра. При цьому, відзначає президент асоціації Олександр Сугоняко, на сьогоднішній день банки не тільки не отримують надприбутки, а й зазнають значних збитків (за 10 місяців 2011 р. в цілому по системі - 5,2 млрд. грн.).
В АУБ вважають, що встановлення диференціації орендних ставок для різних видів економічної діяльності з регулярним їх підвищенням лише для окремих галузей є порушенням таких конституційних принципів, як рівність усіх суб'єктів права власності перед законом (ст. 13 Конституції України) та недопущення неправомірного обмеження конкуренції та недобросовісної конкуренції (ст. 42).
Подібне збільшення витрат на оренду в умовах кризи приведе, як вважають в асоціації, або до збиткової діяльності, або до вимушеного зменшення орендованих площ і, як наслідок, до погіршення умов обслуговування клієнтів банків-орендарів. При цьому втрат зазнає і державний бюджет, який недоотримає податків.
Правда, зізнається пан Сугоняко, проблема ця стосується менше десяти банків в Україні, "але тут справа принципу: жоден банк в країні не повинен бути обділений у своїх правах". І з цим важко не погодитися. Проте чомусь на прохання назвати всіх героїв поіменно пан Сугоняко посоромився оголосити весь список майбутніх потерпілих.
Підтримує позицію АУБ голова правління "Реал Банку" (Харків) Юрій Шрамко. Мало того, за словами банкіра, саме він був ініціатором звернення до Кабміну з проханням переглянути ставку орендної плати. Нагадав він і про те, що проблема ця зовсім не нова. І банкіри вже зверталися до уряду з проханням знизити ставку. Отримана ж відповідь була до непристойності простою: "Ми вже заклали новий розмір ставки до держбюджету". За словами банкіра, завдяки останньому підвищенню орендної ставки його фінустанові щомісяця доводиться платити на 106 тис. грн. більше, ніж раніше. Річна ж сума оренди перевищує 4 млн. грн., при вартості об'єкта нерухомості трохи більше 10 млн. грн. (за даними НБУ на 1 жовтня, власний капітал "Реал Банку" склав 126,04 млн. грн., активи - 408,289 млн. грн.). При цьому, нарікає банкір, при встановленні розміру орендних ставок ніхто в уряді з ринком не радився.
Втім, з іншого боку, ніщо ж не змушує банкірів займати дорогі площі. За словами самих фінансистів, ринок рясніє пропозиціями оренди комерційної нерухомості за цілком прийнятними цінами. Так, за словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, якщо до кризи столичні орендні ставки для банків доходили до $60-70/1 кв. м, то тепер нормальною пропозицією є $15-20. Крім того, отримання держнерухомості в оренду зараз надзвичайно ускладнено - потенційний орендар державної будівлі зобов'язаний пройти тендерну процедуру, що загрожує втратою часу і грошей. За словами експерта, абсолютна більшість банків орендують комерційні квадратні метри в разі потреби. При цьому орендні ставки на них не вищі, ніж на об'єкти державної нерухомості.
Інша справа, що деякі банки, що отримали в своє розпорядження держмайно, досить довго могли економити на оренді. Однак у більшості фінустанов такої можливості не було. Відповідно, їх діяльність будувалася на принципах жорсткої комерційної рентабельності. За словами співрозмовника в ПриватБанку, навряд чи комерційний банк буде "сидіти" в дорогій нерухомості, якщо в результаті цього його діяльність стане нерентабельною. "Немає причин, які можуть змусити банк використовувати дорогі квадратні метри. Зараз всі банки, особливо малі, намагаються максимально оптимізувати витрати. Тим більше, що вибір досить широкий", - запевнили в банку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас