НБУ підготує перелік документів, які, крім паспорта, будуть дійсні при обміні валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ підготує перелік документів, які, крім паспорта, будуть дійсні при обміні валюти

Валюта
1980
Національний банк України (НБУ) підготує перелік документів, крім паспорта, які можуть бути пред'явлені при проведенні валютообмінних операцій. Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький, передає кореспондент РБК-Україна.
"НБУ підготує перелік документів, крім паспорта, які можуть бути представлені при проведенні цих (валютообмінних) операцій. Що стосується того, чи будуть зміни в сумах обміну, які не вимагають пред'явлення документа, то це суперечить чинному декрету. Але коли буде прийматися закон про валютне регулювання, у нас будуть більш широкі уявлення, якими можуть бути технічні зміни при прийнятті закону", - заявив Литвицький.
Разом з тим, на думку президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняка, паспортизація валютообмінних операцій може призвести до того, що попит на іноземну валюту буде відтермінований і буде накопичуватися.
Зі свого боку в Державній податковій службі України стверджують, що не мають наміру збирати паспортні дані громадян, які міняють валюту в банках і обмінних пунктах.
Варто зазначити, що після введення в дію постанови НБУ про обов'язкове пред'явлення паспорта при операціях купівлі-продажу валюти показники купівлі зменшилися в три рази.
Нагадаємо, 23 вересня ц.р., набрала чинності постанова Національного банку України (НБУ) №278 від 11 серпня 2011 р. Згідно з документом, відтепер при здійсненні валютообмінної операції на суму до 50 тис. грн у фінансовому документі вказуватиметься резидентність клієнта - його прізвище, ім'я та по батькові.
"Для цього клієнт повинен пред'явити документ, що засвідчує його резидентність. Це може бути будь-який документ, який може засвідчити резидентність особи: як паспорт, так і інший документ, що засвідчує особу", - пояснили в НБУ.
Крім того, постанова дозволяє фізособам здійснювати операції з продажу готівкової іноземної валюти за гривні через банкомати, без сплати комісії.
Також збільшено граничну добову норму обміну валюти - з 80 тис. грн до 150 тис. грн. При цьому, "з метою мінімізації ризиків операцій з готівкою на суму від 50 тис. грн до 150 тис. грн буде здійснюватися повна ідентифікація фізичної особи відповідно до законодавства України про запобігання та протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом".
НБУ підкреслює, що така перевірка резидентності фізичних осіб відповідає рекомендаціям міжнародної групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF).
Нагадаємо, раніше пред'являти документ, що засвідчує особу, було потрібно, якщо сума перевищувала 15 тис. грн.
Раніше повідомлялося, що НБУ готує низку заходів з метою обмежити "перетікання" заощаджень населення в готівкову валюту.
"Ми вирішили не обмежувати наш інструментарій традиційним набором обмежувальних заходів, а спробувати зробити внутрішній фінансовий ринок більш привабливим для розміщення валютних ресурсів, щоб вони не витікали, а навпаки, приходили в країну. Для населення, щоб його заощадження не втікали в готівкову валюту і не перетікали на споживчий ринок, готуються спеціальні інструменти", - сказав глава НБУ Сергій Арбузов.
За словами Арбузова, НБУ розглядає питання випуску сертифікатів, прив'язаних до золота, яке є в резервах. Він висловив упевненість, що такий інструмент буде затребуваний у населення, оскільки допоможе людям диверсифікувати свої заощадження та захистити від валютних ризиків.
Нагадаємо, що обсяг валюти, купленої банками у населення в серпні склав 2 млрд 209,2 млн дол., обсяг валюти, проданої населенню, - 3 млрд 33,4 млн дол.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас