В Італії розроблений план бюджетної економії на 47 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Італії розроблений план бюджетної економії на 47 млрд євро

Казна та Політика
251
Влада Італії шукає способу уникнути грецького сценарію розвитку боргової кризи. Як повідомляє "РБК daily", уряд Сильвіо Берлусконі розробив план з урізування бюджетних видатків на 47 млрд євро.
Для Італії, чий держборг є одним з найвищих в Європі - 120% від ВВП, заходи економії вкрай важливі. Для порівняння, держборг Греції складає 158% від ВВП.
Аналітики BlackRock оцінили ризик суверенного дефолту Італії вище, ніж ризики дефолту вкрай слабких в економічному і фінансовому плані Угорщини та Ірландії. Гірше справи йдуть лише в Єгипту, Венесуели, Португалії і, зрозуміло, Греції.
Рейтингові агентства Moody's і Standard & Poor's попередили, що можуть знизити суверенний рейтинг Італії, якщо вона не впорається з гігантською заборгованістю. Наразі Moody's оцінює кредитоспроможність Італії на рівні "Аа2", а S&P - на рівні "А+".
Згідно з планом, який обговорив у четвер італійський Кабінет міністрів, цього року будуть урізані витрати на 1,8 млрд євро, в 2012-му - на 5,5 млрд, в 2013-2014 роках - на 20 млрд щорічно. Як вважають деякі аналітики, основні скорочення зрушені на 2013-2014 роки, щоб не викликати гнів електорату на майбутніх виборах.
Метою плану економії є скорочення бюджетного дефіциту до 2014 року до встановленої в ЄС норми в 3%. Торік діра в держскарбниці досягла 4,6% від ВВП, цього року уряд розраховує зменшити її до 3,9%.
Основні заходи, передбачені планом для поповнення держскарбниці, - скасування податкових пільг для компаній і приватних осіб, скорочення бюджетів органів управління на місцях, заморожування зарплат держслужбовців і урізання бонусів і різних пільг, що надаються політикам. Крім цього уряд має намір підвищити пенсійний вік для жінок. Як повідомляють італійські ЗМІ, неприємний сюрприз чекає на власників автомобілів класу люкс потужністю більше 170 кінських сил: з них планується стягувати податок. Крім того, податком будуть обкладені й спекулятивні банківські операції. Схвалений план економії покликаний допомогти зменшити держборг Італії до 112% до 2014 року.
Аналітики оцінюють план Риму в цілому позитивно, але вважають, що одна тільки економія італійських проблем не вирішить. "Країні необхідні структурні реформи, щоб збільшити потенціал зростання ВВП", - сказав "РБК daily" економіст Barclays Capital Фабіо Фоіс. При цьому він виключив можливість звернення Риму за допомогою до МВФ найближчим часом.
Ще одна відмінність італійського сценарію розвитку кризи від грецького, на думку Фоіса, - відсутність масових акцій протесту. "Кілька років тому держава вже вирішила заморозити соціальні витрати до 2013 року, підняти пенсійний вік для жінок. І тоді не було жодних протестів. Звичайно, люди можуть бути незгодні з проведеною політикою жорсткої економії, але вони не вийдуть через це на вулиці" , - зазначив експерт.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас