Дорога альтернатива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорога альтернатива

Енергетика
868
Альтернативній енергетиці ще наприкінці кризи передрікали долю наступної "бульбашки", в яку будуть "закачані" мільярди і трильйони доларів. Наслідки подій в Японії, схоже, додали до цієї гіпотези ще більше ваги. Ідеї отримання енергії з відновлюваних джерел та енергоефективності зберігають свою актуальність для однієї з найбільш енергоємних економік Європи.
Останнім часом у столиці один за одним відбуваються заходи, присвячені даній тематиці. А сторінки видань збурюють плани з будівництва об'єктів, які дорожче підключити до енергомережі, ніж побудувати цілком. Тим не менш, за даними Національної комісії регулювання енергетики в Україні, налічується всього 6 сонячних, 6 вітрових, 67 малих гідроелектростанцій і тільки два проекти з використанням біомаси.
Втім, за словами Вадима Новикова, генерального директора "Пренекон Україна", через нестабільність законодавства і високі страхові ризики найбільші проекти здійснюються, в більшості випадків, тільки за наявності так званого політичного даху.
Прихильники отримання енергії з альтернативних джерел стверджують, що вже зараз будівництво деяких видів електростанцій обходиться дешевше, ніж ТЕС. І апелюють до того, що з кожним роком вартість 1 кВт буде падати приблизно на 20%. Але навіть при доведенні потужностей вітроелектростанцій до 16 ГВт питома вага альтернативної енергетики залишить менше 1% в балансі країни. За іншими ж підрахунками, на даний момент з джерел, що підпадають під дію "зеленого тарифу", виходить близько 2% енергії.
Фінансування для нових проектів різної величини пропонує низка фондів, а також організації групи Світового банку. Вони готові виступати інвесторами в приватних проектах, в тому числі і приватних домоволодіннях. Співпраця з ними може бути цікавою для приватного бізнесу, який володіє самим джерелом отримання енергії - великими промисловими і аграрними підприємствами.
Але як справедливо зауважують співробітники дослідницьких інститутів, в країні ще предостатньо джерел енергії, яка фактично ніким не використовується.
Так, за словами одного з учасників Другого міжнародного Energy industry forum, всього 2% енергії, що скидається Запорізькою АЕС, вистачило б на опалення всього обласного центру. Хоча, як стверджує Борис Костюковський, к.т.н. Інституту загальної енергетики НАН України, Україна вже зараз відчуває нестачу води для охолодження існуючих атомних реакторів.
Також учасники форуму відзначають, що обділене увагою використання теплових насосів, які не відносяться до джерел енергії, яка може закуповуватися за "зеленим тарифом". За словами ж Олексія Оржеля, представника НКРЕ, щодо джерел альтернативної енергії часто виникають інфраструктурні проблеми. Причому не тільки з доступом в енергосистему, а й з її накопиченням, що на даний момент не є можливим.
Тому серед учасників Energy industry forum не викликала заперечень теза про те, що плани до 2030 р. використовувати 30% альтернативної енергетики за рахунок джерел відновлюваної енергії та терміни будуть переноситися.
За словами начальника управління великих корпоративних клієнтів одного з банків, в області альтернативних джерел енергії можуть бути цікаві лише проекти з швидкою окупністю, тому що вже з 2014 р. "зелений тариф" для цих джерел енергії почне знижуватися.
Таким чином, гучні проекти в галузі альтернативної енергетики можуть дуже скоро перетворитися на дорогі "потьомкінські села", зведені і субсидовані коштом платників податків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас