Українська економіка ще підросла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українська економіка ще підросла

Казна та Політика
370
Валовий внутрішній продукт (ВВП) в I кварталі поточного року зріс на 5,3% порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомляється у вчорашньому експрес-доповіді Державної служби статистики, присвяченій стану української економіки. Цей показник практично збігся з прогнозним (5,2%), опублікованими в травні. Номінальний ВВП склав 263,5 млрд грн.
Найбільш високі темпи зростання продемонстрували обробна промисловість (+12,3%), торгівля (+8,7%) і фінансовий сектор (+8,2%). Трохи меншим виявилися вони в будівництві (+7,8%). Зростання в інших секторах економіки було помірним - до 6%. В цей же час в бюджетному секторі економіки спостерігався спад. В освітній сфері - на 4,7%, в охороні здоров'я і сфері держуправління - на 0,1%. "В цілому дані позитивні і свідчать про відновлення внутрішнього ринку, - відзначає аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан.- Різкий спад у сфері освіти пояснюється політикою економії бюджетних коштів, що проводиться урядом.
Схоже, що на освіті в I кварталі економили більше, ніж на інших бюджетних секторах". З іншого боку, на ВВП позитивно позначилося більш ніж дворазове зниження суми субсидій - їх було виплачено на 58,6% менше, ніж в I кварталі 2010 року. При цьому сума збору податків із продукції зросла лише на 8,1%.
Зростання ВВП відбувалося на тлі відновлення внутрішнього попиту з боку домогосподарств. У I кварталі він зріс на 12,7% проти 8,1% роком раніше. У той же час політика економії бюджетних коштів призвела до того, що попит з боку держави зріс лише на 0,1% проти 11,8%. "Швидке відновлення внутрішнього ринку - позитивний сигнал для економіки. Але, на жаль, попит задовольняється не за рахунок внутрішнього виробництва, а завдяки імпорту, темпи зростання якого фактично перевищили докризовий рівень", - уточнює аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук.
За даними Держстату, імпорт зріс на 39,3%, експорт - на 19%.
Іншим негативним сигналом для економіки став низький ріст інвестицій в основний капітал підприємств - 4,5%. "Це досить несподіваний результат, оскільки розраховується Держстат за іншою методикою обсяг інвестицій в основний капітал збільшився на 12%, - говорить пані Белан.- А враховуючи те, що українська економіка вже до кінця наступного року вийде на докризовий рівень, для подальшого зростання нам необхідні значно більші інвестиції, і такі дані можна розцінити як тривожний сигнал". Для порівняння, в I кварталі 2010 року інвестиції в основний капітал зросли на 13,3%.
Дані Держстату змушують експертів обережніше, ніж раніше, говорити про відновлення української економіки. "Ми очікували, що в поточному році зростання ВВП буде на рівні 4,8%, але тепер ми знизили прогноз до 4,5-4,6%", - говорить Ваврищук. Зростаючі ризики для української економіки визнають і в парламентській більшості. "Робота уряду спрямована на підвищення платіжного попиту населення, проте очевидно, що без підтримки внутрішнього виробництва ці зусилля призведуть лише до створення робочих місць за межами України. Така ситуація посилює вразливість української економіки від коливань світового попиту", - визнає заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Анатолій Кінах. Нагадаємо, місяць тому Кабінет міністрів поліпшив свій прогноз зростання ВВП з 4,5% до 4,7%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас