"Газета по-киевски" показала фінальний номер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газета по-киевски" показала фінальний номер

1021
"Газета по-киевски" вчора випустила в друк свій останній номер, говориться в повідомленні медіагрупи "Пресцентр" (видає газету). Згідно з інформацією медіагрупи, міноритарний акціонер газети та її колишній головний редактор Сергій Тихий висунув виданню "істотні фінансові вимоги", в результаті чого видавництво було змушене припинити його випуск. При цьому колективу виплатили заборгованість із зарплат, що виникла навесні цього року, уточнили в "Пресцентр". Як розповів один із співробітників ЦПК, їм було оголошено, що пан Тихий і троє його партнерів вимагали від редакції викупити права на товарний знак (ТЗ) "Газети по-киевски".
Правами на цей ТЗ володіють Сергій Тихий, Вадим Балицький (директор з розвитку ГПК), Олександр Шінгур (головний художник ГПК) і співзасновник газети Михайло Батіг. "Ми зареєстрували цей ТЗ у 2002 році, ще до початку випуску газети. Я і мої партнери брали участь у розробці ідеї видання та його запуску. Весь цей час у нас не було ліцензійної угоди з редакцією на використання ТЗ, оскільки ми робили одну справу", - розповів Тихий, який керував газетою 8 років з моменту її запуску до квітня цього року.
За його словами, після звільнення з ГПК він зі своїми партнерами направив редакції два листи з пропозицією викупити права на ТЗ або оформити з власниками угоду на його користування. "У листах не була вказана конкретна сума пропозиції - вона повинна була стати предметом переговорів. Але з нами ніхто не зв'язався і на листа не відповів. Фінансових претензій з нашого боку не було", - стверджує Сергій Тихий. У самому листі пана Тихого та його партнерів дійсно прямих вказівок на суму вимог немає. Однак там зазначено, що в період з 19 по 23 травня дохід редакції лише від нанесення ТЗ на товар склав 734,5 тис. грн (з розрахунку 1,6 грн за один примірник газети при загальному тиражі 459 тис. одиниць).
Конфлікт акціонерів ГПК виник навесні цього року - 11 березня не вийшла друкована версія "Газети по-київськи", а журналісти видання заявили про тиск на них і цензуру з боку головного інвестора ГПК - співвласника Приватбанку Ігоря Коломойського. 25 березня Президент Віктор Янукович втрутився в конфлікт і закликав власників та редакцію ГПК врегулювати суперечку. Пан Коломойський 30 березня заявив, що "Газета по-киевски" не відновить свій вихід, поки не буде звільнений Сергій Тихий. 11 квітня збори акціонерів газети його звільнили. Але він залишився міноритарієм газети - пану Тихому і двом партнерам належать 2,2% ГПК. Про закриття видання в редакції ГПК дізналися від головного редактора Олексія Газубея. Колектив поки не розпустили - до кінця тижня співробітникам газети обіцяють розповісти про її подальше майбутнє. Пан Газубей обмовився про можливість запуску видання в оновленому форматі, розповідає один зі співробітників ГПК: "Але ми досі не розуміємо, яка наша роль у майбутній газеті і чи будуть нас звільняти. Олексій Газубей нічого про це не сказав". Отримати коментар Газубея не вдалося - він не відповідав на телефонні дзвінки. В "Групі 1+1" (має з ГПК одних власників) від коментарів відмовилися, відзначивши, що не управляють цим проектом.
Видавці вважають, що запускати абсолютно новий проект на базі ГПК безглуздо. Гендиректор "Інвестгазети" Ігор Ляшенко каже, що стартап проекту коштуватиме близько $5-10 млн і простіше розвивати видання з ім'ям. "Це дуже впізнавана газета в Києві, але вона вимагає оновлення і зараз зазнає збитків. Зокрема, ГПК необхідно поліпшити поліграфію", - зазначає Ляшенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас