Виявляється, євро - не найдорожча валюта в Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виявляється, євро - не найдорожча валюта в Європі

Валюта
2456
Номінальне євро як і раніше вважається однією з найкоштовніших валют світу. Можна назвати лише п'ять країн, валюта яких буде більша, ніж 1 євро. Три з них розташовані в арабському регіоні - це Оман, Бахрейн і Кувейт. Кувейтський динар, наприклад, коштує приблизно 2,50 євро і вважається найдорожчою валютою світу.
Також дорожче за євро британський фунт і, як не дивно, латвійський лат. Незважаючи на те що Латвія залишається економічно слабкою країною і показники економічної продуктивності у неї нижчі від середніх по Євросоюзу, сьогодні її валюта коштує приблизно 1,40 євро. Тобто лат не лише дорожчий від 1 євро, але й від британського фунта. Таким чином, лат є найдорожчою валютою Європи.
Оформлення банкноти латвійського лата бідніше, ніж його вартість. На зворотному боці можна бачити лише орнамент, іншу сторону прикрашають дерева, селянські хатини або кораблі. Купюра в 100 латів - єдина, на якій змальована історична особа - латиський письменник, фольклорист і громадський діяч Кріш’яніс Барон, який жив з 1835 по 1923 рік. Він став відомим завдяки колекціонуванню латиських народних пісень.
На банкноті вартістю 500 латів також зображено обличчя - селянська дівчина в традиційному національному костюмі. Її зображення також з'являється на інших латвійських банкнотах у вигляді водяних знаків. Купюра в 500 латів цікава ще і з іншої причини - вона є третім найкоштовнішим грошовим знаком в світі. Дорожче від неї лише купюра в 10 000 сінгапурських доларів і купюра в 1000 швейцарських франків.
Як довго Латвія володітиме найдорожчою валютою в Європі - невідомо. Уряд країни до 2014 року планує перевести країну на єдину європейську валюту.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас