Дорога безкоштовна освіта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорога безкоштовна освіта

5645
У країні із задекларованою в основному законі безкоштовною медициною та освітою з кожним роком жителі все частіше замислюються про те, які витрати лягають на їхні плечі.
Питання витрат виникає з кількох причин, по-перше, рівень життя, на жаль, не поліпшується і в зв'язку з цим, по-друге, зростають виплати в дитячий садок, школу, поліклініку, що вдаряє по бюджету українських сімей.
"Обозреватель" поцікавився, скільки коштує сьогодні ростити школяра? Відразу відзначимо, що максимальну планку ми не відстежували, враховуючи лише мінімально необхідні витрати, які ми проаналізували статті витрат батьків учня початкової школи.
Вибираючи школу для своєї дитини, батьки керуються різними чинниками. Для одних важливо, щоб школа була недалеко від дому, для інших - щоб платити довелося якомога менше, тобто загальноосвітня державна школа, треті, навпаки, - готові викласти будь-які гроші за можливість відправити своє чадо в престижну школу, гімназію, ліцей. Часто вибір здійснюється виходячи із сімейного бюджету. Незважаючи на те, що приватні школи обіцяють вам першокласну освіту, далеко не завжди дитина дійсно отримує гідний рівень знань.
Власне, безкоштовний варіант якісної середньої освіти як і раніше залишається реальним. Не виключено, що в звичайній школі у дворі вашого будинку працюють прекрасні педагоги, які відмінно знають предмет і люблять свою справу. Щоб виявити гідні державні школи, варто поспілкуватися із знайомими і друзями, у яких є діти шкільного віку.
Сьогодні в Києві працює 240 загальноосвітніх шкіл, причому в 137 з них є класи поглибленого вивчення окремих предметів. Окремої уваги заслуговують спеціалізовані школи, гімназії та ліцеї. За оцінками різних експертів, у столиці навчальним закладом № 1 названий Український гуманітарний ліцей Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Власне, будучи його випускницею, можу з упевненістю сказати, що тут вашу дитину навчать не тільки предметів зі звичайної шкільної програми, а й багатьом спеціалізованим в залежності від інтересів самого чада. І ніхто не буде з вас "збивати" щомісяця побори і вимагати хабарі.
Головне, що в цьому навчальному закладі є свій дух, який "заряджає" кожного учня бажанням навчатися і досягти максимальних висот. Тут педагоги не просто викладають предмет, а вчать мислити, створюють ще з не оформлених підлітків повноцінні самодостатні особистості. Навчання в УГЛ останні три роки школи (14-17 років) відкриває чудові перспективи з гідним рівнем знань продовжити навчання в кращих вузах країни.
Повернімося власне до головної теми. Влаштувавши своє чадо, батьки часто стикаються з тим, що в безкоштовній школі існують "благодійні" внески, необхідність проводити ремонт за рахунок батьків, купувати миючі засоби і так далі.
Проте, готуючись до навчального року, все починається з походу в магазин, ринок, секонд-хенд, місце для здійснення покупок залежить від фінансових можливостей.
Кошторис найнеобхіднішого для школяра:
- Костюм мінімум 300-600 гривень. Додатково 2-3 пари брюк по сезону (по 200 гривень за пару для хлопчика і спідниці, блузи для дівчинки).
- Взуття (туфлі, черевики, чоботи) від 200-1000 гривень за пару
- Канцелярія (зошити, олівці, ручки, пенали) 300-600 гривень.
Поговоривши з мамою другокласника, з'ясувалося, що перед навчальним сезоном, купивши дитині все необхідне до школи стерпної якості, було витрачено близько 4000 тисяч гривень.
Харчування учня в школі
У загальноосвітніх школах харчування школярів організовано за системою громадського харчування. Ми не будемо зараз вникати в якість самих продуктів, оскільки це тема не одного журналістського розслідування. Відзначимо, що наприклад у столичній школі №254, що знаходиться на Борщагівці, обід для дитини (салат, макарони, сосиска, пиріжок і компот) обійдеться в 6,50 грн.
Окрема тема для розмови - це батьківські збори, на яких вирішуються питання не тільки навчання дітей між вчителем і батьком, а й фінансові проблеми класу.
Знову-таки, наскільки високими будуть ваші внески, залежить від школи і від вас самих. З досвіду знайомих, які провчили дитину рік у ліцеї при КПІ, на потреби класу тричі на рік здавалося по 1000 гривень, яких постійно не вистачало.
У цьому ж ліцеї існує офіційно встановлена плата за навчання (приблизно 2500 гривень на рік), окремо при вступі батьки оплачують тестування (600 гривень) і п'ятиденні курси для ти, хто вступив (600 гривень). Вітати вчителів тут не прийнято квітами і цукерками, виключно конвертами. Подібна практика це бич багатьох "модних" шкіл, приміром, знаменитий 100-й ліцей на Подолі відрізняється тим, що вчителі собі в подарунок замовляють золоті прикраси, зовсім не дешеві.
Якщо батьки на зборах зійшлися в думці і вирішили провести в класі ремонт, це обійдеться в середньому в 1200 гривень з батьків.
Підручники в державних школах безкоштовно видаються в бібліотеці, купувати необхідно лише книги з англійської (120-200 гривень). Якщо ви хочете, щоб ваша дитина відвідувала спортивні секції або інші гуртки, це обійдеться від 200 гривень на місяць.
Буквально з перших класів сьогодні прийнято відвідувати заняття у репетитора, в "модних" школах низькі оцінки часто ставлять спеціально, щоб потім був привід "підтягти" дитину на індивідуальних заняттях. Вартість таких занять від 50 гривень за академічну годину.
Не бажаючи платити весь час незрозуміло за що, і маючи бажання дати дитині гідну освіту, батьки віддають дітей у приватні школи, наприклад, школа "Меридіан" на Виноградарі коштує приблизно 400 євро на місяць, де "все включено", ліцей "Гранд" 700-800 євро на місяць. Вступний внесок 1000 євро. Будь-яка приватна школа - це близько 5000 гривень на місяць - включене харчування, розвозка, обгороджена територія, що охороняється, та інші задоволення.
Освіта, виховання, розвиток - це ті камені, які закладати у фундамент майбутнього вашої дитини потрібно з найменших років. Адже від того, як навчиться жити дитина в дитинстві, залежить те, як вона буде жити, подорослішавши. Рівень життя, полярність у доходах ділять суспільство, що, на жаль, з кожним роком стає дедалі помітнішою. Комусь бракує грошей і доводиться одягати дитину в секонд-хенді, хтось же навпаки стурбований пошуком вишуканих модних занять для свого чада. Хотілося б щоб українці, нарешті, змогли жити так, щоб, принаймні, навчання і медицина не були тими факторами, від яких неможливо відмовитися, але які роблять великий удар по сімейному бюджету.
Леся Домащенко
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас