Кругообіг грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кругообіг грошей

Казна та Політика
2432
Вища ліга
Спроби Дмитра Фірташа стати інвестором банку "Надра", які Тривають більше року, - на фінішній прямій. Усунені всі останні перешкоди для того, щоб ця подія сталося вже наприкінці лютого-початку березня 2011 Банк оголосив про проведення допемісії акцій на суму 3,5 млрд грн., в результаті чого статутний капітал фінустанови збільшиться в 9,9 разів - до 3,89 млрд грн.
Одночасно стало відомо, що Нацбанк України затвердив план капіталізації банку за участю приватного інвестора. Про це йдеться у відео-заяві глави НБУ Сергія Арбузова, розміщеній на сайті регулятора. "Ми не виключаємо можливості надання державних коштів для збільшення регулятивного капіталу банку", - зазначив Арбузов.
Не секрет, що єдиним претендентом на статус приватного інвестора банку "Надра" є Дмитро Фірташ, який раніше заявляв про намір через підконтрольні компанії інвестувати у фінустанову близько $5 млрд. З слів Сергія Арбузова випливає, що з об'ємом вливань державних коштів поки невизначеність. Якщо близькі до Фіраша компанії викуплять 100% додаткової емісії, то посядуть у статутному капіталі банку 89%. Незважаючи на те, як будуть розподілені частки приватного інвестора і держави в банку, Фірташ вже отримує +1 бал за впливовість - за рішення НБУ про затвердження участі приватного інвестора в докапіталізації банку, до чого бізнесмен так довго прагнув.
Нові бізнеси приходять на зміну старим, які іноді "відмирають". Схоже, єдиною метою існування RosUkrEnergo більше двох років (після того, як компанія втратила статус монопольного імпортера газу в Україні) було повернення 12 млрд кубометрів газу, експропрійованих у неї урядом Тимошенко. Що буде з доходом від продажу цього газу, в "Газпромі" знали ще минулої осені. Як стало відомо зі звіту російської газової монополії, "Газпром" у листопаді 2010-го уклав договір про залучення у RosUkrEnergo AG позики на суму $550 млн під 3,5% річних і терміном погашення в 2012 р.
Таким чином, "Газпром" максимально швидко отримає доходи RUE від продажу газу, повернення якого компанії уряд вже активно початок (у грудні минулого року зі сховищ піднято та передано RUE 870 млн кубометрів). Після продажу обсягів газу RosUkrEnergo не повернеться до торгівлі блакитним паливом на українському ринку - з переходом до практики прямих контрактів України з "Газпромом" посередницька діяльність компанії, завдяки якій Дмитро Фірташ здобув популярність, втратила актуальність.
Тепер у бізнесмена нове завдання - придумати, де брати газ для забезпечення вже трьох підконтрольних українських заводів з виробництва добрив азотної групи. Адже "схемний" газ, схоже, для цього задіяти не вдасться: як відомо частково зі слів Фірташа, частково - неофіційно від учасників ринку, рухаючись "Нафтогазом України" на адресу RosUkrEnergo газ йде через "Газпром-експорт" до Європи. У цьому світлі негативний бал Фірташу приносить визнання недійсною Господарським судом Києва покупки контрольного пакету акцій нафтогазовидобувного ЗАТ "Укрнадрасервіс" (Київ) підконтрольної Фірташу компанією Emfesz Kft (Угорщина), яке з'явилося днями в Єдиному реєстрі судових рішень.
Цей договір купівлі-продажу акцій згаданого ЗАТ підписаний продавцем і покупцем 20 січня 2007. У ролі першого виступили ТОВ "Українські машинобудівні заводи" і фізособа-резидент України. Суд за позовом названого ТОВ зобов'язав повернути йому акції, а покупцеві - Emfesz - повернути сплачені за них 4,281 млн грн. ЗАТ "Укрнадрасервіс" веде ліцензовану діяльність з видобутку газу та газового конденсату, геологорозвідки, ремонту свердловин. Зокрема, роботи ведуться в Роменському (Полтавська обл.) та Стрийському (Львівська обл.) районах; у компанії є філіал в Туркменістані.
Костянтин Жеваго, окрилений сприятливою кон'юнктурою ринку ЗРС, сьогодні готовий вкладати гроші у збільшення його видобутку. Підконтрольна бізнесменові Ferrexpo plc у 2010 році збільшила капітальні витрати, витрати на модернізацію, переозброєння і закупівлю обладнання Полтавського і Єристівського ГЗК на 70% в порівнянні з 2010-м - до 1,061 млрд грн. (на 69% більше, ніж роком раніше). Кошти спрямовувалися на заміну кар'єрної техніки і транспорту на надсучасні і на нові технології переробки сировини. Водночас, в будівництво свого довгограючого проекту - електросталеплавильного заводу "Ворскла Сталь" у Полтавській області - Костянтин Жеваго інвестує не так динамічно.
За словами заступника голови Полтавської обласної держадміністрації Бориса Галушко, на будівництво та проектні роботи вже витрачено близько 150 млн грн., ще 50 млн грн. планується освоїти цього року. Зроблені роботи в основному підготовчі (майданчик, фундаменти будівель), тоді як загальний обсяг капітальних витрат на введення заводу в експлуатацію, з урахуванням будівництва житла та об'єктів соцкультпобуту, становить, за словами Галушко, 7,5 млрд грн. Той факт, що Жеваго вельми обережно ставиться до інвестування в металовиробництво, підтверджує і позиція бізнесмена відносно приватизації болгарського метзаводу "Креміковці".
Перша ліга. Поставити крапку
Вадим Новинський схожий з Дмитром Фірташем в думці, що якщо бізнес віджив своє, - треба ставитися до цього філософськи і дивитися вперед, а не назад. Нові можливості з видобутку і переробки вапняку в Балаклавській бухті перед бізнесменом закриті - підконтрольне йому Балаклавське рудоуправління марно зверталося до різних державних органів та приватних землекористувачів перспективних ділянок в надії отримати права землекористування для розробки нових родовищ.
Об'єктивні обставини Новинський не став драматизувати. Новий план розвитку підконтрольного активу бізнесмен вирішив оформити офіційно. ВАТ "Балаклавське РУ" звернулося з листом до ФДМ із пропозицією внесення змін до договору про продаж пакету акцій підприємства. Суть запропонованих змін: по закінченні промислових робіт в Балаклавській бухті з 2015 року рекультивувати землі і побудувати багатофункційний цілорічний курортний комплекс Balaklava Green. Уточнений проект комплексу на території в 750 га буде презентувати в березні ц. р.
Відпустити минуле легко вміє і Таріел Васадзе, який зробив з цього свято. Популярний вітчизняний автомобіль ЗАЗ-1103 "Славута", який продавався 11 років, більше не зійде з конвеєра підконтрольного бізнесмену підприємства. Останній випущений примірник минулого тижня був проданий на онлайн-аукціоні за 46,93 тис. грн. (при стартовій ціні 36 тис. грн. та 650 учасників). Торги тривали тиждень. Васадзе отримує +1 бал за імідж - хід з популяризації власного заводу "ВД" оцінює як вдалий.
Тим більше що Васадзе, віддавши данину минулому, успішно думає про сьогодення і майбутнє. Автомобіль ZAZ Lanos в 2010 р. (як і в 2009-му) став абсолютним лідером продажів серед зареєстрованих нових легкових автомобілів на українському ринку. Минулого року було продано 9,46 тис. екземплярів цієї моделі. Ці дані оприлюднені в ході оголошення підсумків Національного рейтингу "Авторейтинг 2010" (Васадзе +1 бал за успішність). Із портфеля автобрендів, дистриб'ютором яких є копорації Васадзе, в малому класі лідером продажів став Chevrolet Aveo (5079 автомобілів); купе або кабріолет - Kia Cerato Koup (253 од.). Металургійний бізнес фігурантів нашого чемпіонату не настільки мобільний, щоб швидко реагувати на зміни кон'юнктури ринку або настрою влади.
І перешкоди доводиться стоїчно долати. Основні вітчизняні виробники арматури - "АрселорМіттал Кривий Ріг" і "Метінвест-холдинг" - для доступу на російський ринок змушені пристосовуватися працювати в умовах обмежень. На поточний рік, за інформацією гендиректора підприємства Ріната Старкова, українські виробники ведуть переговори про добровільну взяття обмежень на постачання арматури в обсязі торішньої квоти в 400 тис. тонн. Чи вдасться їм хоча б зберегти позиції, побачимо пізніше. Тоді коли поки що підконтрольний Лакшмі Мітталу завод продемонстрував, незважаючи на пильну увагу держорганів (різного роду перевірки і зауваження) хороший фінрезультат. Чистий прибуток заводу за 2010 р. склала 1,2 млрд грн., тоді як роком раніше збиток досяг 120,026 млн грн. (+1 бал за успішність).
Новинський залишився один
Віктор Пінчук припинив цінову вакханалію, що розгорілася навколо нафтогазовидобувної компанії Regal Petroleum. Його компанії Heamoor і "Гео Альянс" 10 лютого - крайній термін, відведений їм для офіційної пропозиції акціонерам Regal - відмовилися від наміру робити пропозицію про покупку компанії або зворотному поглинання, як анонсувалося раніше. На рішення бізнесмена, який отримав днями дозвіл АМКУ на поглинання Regal, ймовірно, вплинула непохитність конкурента - компанії Вадима Новінського - який підняв нещодавно свою цінову пропозицію за Regal від рівня вище за капіталізацію. Тепер компанії Пінчука не зможуть робити офіційну пропозицію акціонерам Regal півроку. За цей термін останні, не відволікаючись від щедрої пропозиції Новинського, або остаточно її ухвалять, або відмовляться, що стане приводом для Пінчука повернутися до пропозиції, коли ажіотаж стихне. Здатність Пінчука зупинити гру, що перетворюється на абсурд, "ВД" оцінює в +1 бал за успішність. Бізнесмен нічого не втрачає і передає м'яч на бік суперника.
Жеваго економить
Минулого тижня третя спроба продажу найбільшого металургійного комбінату Болгарії "Креміковци", визнаного судом Софії банкрутом у травні 2010 року, зірвалася через відсутність правильно оформлених заявок. Заявки компаній Жеваго не було - позиція компанії "Ворскла Сталь Болгарія" не змінилася з часів попереднього конкурсу: вона як і раніше вважає ціну завищеною (стартова ціна - 395 млн левів ($272 млн.), однак зберігає інтерес до болгарського комбінату на інших умовах.
Коломойський не приховав
ВАТ "Укрнафта", торішні результати роботи якої різко розкритикував прем'єр-міністр України Микола Азаров (через скорочення видобутку нафти на 12%, газу на 17%) показала відмінний фінрезультат. Чистий прибуток компанії в минулому році зросла у сім разів у порівнянні з 2009 р. - до 2646,29 млн грн. Для Коломойського, контролюючого 42% акцій і менеджмент, це означає одне: влада у 2010-му ефективно заважала йому "ховати2 доходи (-1 за успішність).
Юлія Слинько
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас