Клюєв зробив вдалий внесок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клюєв зробив вдалий внесок

Казна та Політика
1300
На засіданні уряду перший віце-прем'єр Андрій Клюєв повідомив про намір скарбниці збільшити статутний капітал державного Укрексімбанку. "Це необхідно для того, щоб активізувати фінансування програми інвестиційно-інноваційної діяльності до 2015 р., в першу чергу в реалізацію цієї програми будуть включені держбанки", - сказав чиновник.
За словами першого віце-прем'єра, вже підготовлено перелік з 163 інвестиційних проектів інноваційного характеру загальною вартістю 368 млрд. грн. для початку (або продовження) їх реалізації в 2011 р.
Безумовно, профінансувати такий обсяг коштів тільки за рахунок бюджету неможливо. "За моїми оцінками, максимальний інвестиційний потенціал бюджету - не більше 20 млрд. грн. на рік. Інші кошти повинні бути спрямовані в реальну економіку через фінансову систему і комерційні банки", - говорить радник міністра економіки Сергій Яременко.
Банківські можливості сильніші через так зване кредитне плече - можливості залучити на 1 гривню 10 гривень депозитів, які перетворюються у 10 гривень кредитів. Фактично, збільшивши капітал Укрексімбанку на 1 млрд. грн., держава створює інвестиційний потенціал у розмірі 10 млрд. грн. Останнє розміщення бондів Укрексімбанку під 11% річних на 2,4 млрд. грн. говорить про те, що банк буде здатний видавати інвестиційні кредити за ставкою 13-15% річних.
За чинних сьогодні на ринку ефективних ставках на рівні 18-20% річних такі кредити дуже вигідні. Тому експерти припускають, що лобіювання збільшення капіталу держбанку проводиться Андрієм Клюєвим не даремно.
Тим часом експерти кажуть, що Укрексімбанку капітал сьогодні не потрібен. "За активів трохи більше 7 млрд. грн. балансовий капітал банку перевищує 17 млрд. грн., - говорить аналітик інвестиційної компанії "Інтерфон" Вікторія Кернеш.- Таким чином, навіть з урахуванням середньої частки проблемних позик банк може видати величезну кількість кредитів".
У зв'язку з цим експерт припускає, що державне вливання в банк необхідно для фінансування конкретних проектів. "Думаю, ці гроші безпосередньо підуть на кредитування певних проектів", - говорить Кернеш.
На думку голови правління одного з найбільших банків, такими проектами можуть виявитися бізнеси самого Клюєва. "У нього багато кредитів в Укрексімбанку. Зокрема, позики там отримували "Укрпідшипник", "Запорізький завод напівпровідників" та деякі інші об'єкти", - розповідає банкір.
Він вважає, що саме "Запорізький завод" отримає частину коштів, які будуть спрямовані з казни в держбанк. "Цей завод виробляє продукцію для реалізації мільярдного проекту з будівництва електростанцій на сонячних батареях в Криму, які визнані інноваційними", - говорить фінансист.
В свою чергу джерело в банку говорить, що виділення коштів на такі проекти буде неможливо без згоди правління: "Ситуація в тому, що Клюєв має вплив тільки на частину правління банку, тоді коли інша, значна його частина, зобов'язана своїм призначенням голові НБУ Сергію Арбузову і з розумінням ставиться до його думки. Таким чином, тільки за наявності домовленостей між Арбузовим і Клюєвим вони володіють достатньою кількістю голосів, щоб провести через правління банку необхідне рішення".
При цьому співрозмовник зазначає, що ходять чутки про спільні бізнес-інтереси Арбузова і Клюєва. "Зокрема, говорять, що проекти з електроенергетики вони реалізовували разом. Зараз Сергій Арбузов вийшов з цього проекту (що може пояснювати дохід в 150 млн. грн., задекларований главою НБУ за минулий рік), однак у них занадто давні і щільні стосунки з Клюєвими, щоб він заблокував цю операцію", - впевнене джерело.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас