"Ъ": Довільна програма стане обов'язковою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Довільна програма стане обов'язковою

Фондовий ринок
860
18 січня Укрексімбанк повідомив інвесторів про те, що не має наміру викуповувати свої єврооблігації в рамках call-опціону. 10-річні субординовані бонди банк випустив на $125 млн з погашенням у 2016 році і ставкою купона 8,4% річних. Право на їх дострокове погашення, відповідно до проспекту емісії, банк може реалізувати з 9 лютого 2011 року за номіналом кожні півроку. Однак у повідомленні на Швейцарській фондовій біржі (SWX) Укрексімбанк визнав неможливість реалізувати це право, пославшись на лист Нацбанку №47-412/9116-24124 "Про капіталізацію банків", розісланий 30 грудня 2010 року.
У ньому заступник голови НБУ Ігор Соркін висловив стурбованість "недостатнім рівнем капіталізації" українських банків і тим, що "наслідки фінансово-економічної кризи повністю не ліквідовані". "Вважаємо недоцільним для всіх банків України, незалежно від фінансового стану, дострокове погашення коштів, залучених на умовах субординованого боргу, який враховується у капіталі", - йдеться в документі. Оціночне судження НБУ висловив за два дні до того, як 1 січня поточного року втратив чинність закон №1533-VI, який забороняв резидентам достроково погашати кредити нерезидентів.
За даними НБУ, Укрексімбанк за підсумками трьох кварталів 2010 року посідав 2-е місце за активами (68,9 млрд грн) із прибутком 34,7 млн грн і власним капіталом 17,4 млрд грн.
Втім, право на достроковий викуп облігацій 9 лютого може стати обов'язком. У кредитному договорі Укрексімбанку йдеться, що якщо прибутковість п'ятирічних казначейських облігацій США +5,865% перевищує 12-місячну ставку LIBOR +5%, то емітент зобов'язаний достроково їх викупити. За розрахунками начальника відділу аналітики боргових ринків ІК "Трійка Діалог" Олександра Кудріна, на поточний момент ця умова виконується, оскільки 12-місячний LIBOR дорівнює 0,78%, а ставка 5-річних US Treasuries - 1,95%. Перша величина (7,815%) більша від другої (5,78%). "Очевидно, що прибутковість 5-річних US Treasuries залишиться вище 12-місячного LIBOR і умова буде й надалі виконуватися", - вважає експерт. Реалізація call-опціону стане не достроковим поверненням боргу, а плановим. Думка НБУ не є юридичною забороною.
Учасники боргового ринку здивовані поведінкою держбанку, яка може негативно позначитися на його репутації. "Мова йде про те, що банк зобов'язаний здійснити дострокове погашення. По суті, це не його ініціатива - виплатити до закінчення терміну, а умови контракту. Ситуація дивна, суми не дуже великі, щоб ризикувати репутацією. Котирування Укрексімбанку вже впали з 97% до 94% від номіналу", - говорить економіст ІК Concorde Capital Микита Михайличенко. Інвестори мали врахувати цей ризик, вважають експерти. "Рішення не реалізовувати call-опціон не порадує інвесторів. Однак в умовах даного випуску від початку було закладено ризик отримання доходу лише за фактом терміну погашення єврооблігацій, і інвестори не могли цього не бачити, - відзначає глава департаменту продажів і трейдингу ІК BG Capital Джейтан Такер. - І в кризовий, і в післякризовий період такі випадки почастішали - нереалізований call-опціон був у низки банків із країн СНД".
Власники бондів можуть вимагати повернення коштів. "Результат очевидний - наступного разу ніхто не повірить банку. Інвестори будуть діяти відповідно до умов договору, можливо, почнеться стягнення боргу. Але Укрексімбанк повинен вирішити це питання, наприклад реструктуризувати борг, бо лист Нацбанку не є нормативно-правовим актом", - говорить керуючий партнер юридичної фірми Jurimex Юрій Крайняк.
З аналогічною проблемою можуть зіткнутися й інші установи. У лютому настає термін виконання call-опціону за субординованими єврооблігаціями Приватбанку обсягом $150 млн. Їх погашення також було заплановано на 2016 рік, але ставка купона вище - 8,75% річних. З урахуванням маржі банку (6,48%) його call-опціон також стає обов'язковим. У прес-службі ПриватБанку повідомили, що ще не виробили позицію з цього питання. Але котирування єврооблігацій установи вже знизилися з 94% до 87% від номіналу.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас