Укрексімбанк вирішив не виконувати 9 лютого колл-опціон за єврооблігаціями-2016 у зв'язку з наказом НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Укрексімбанк вирішив не виконувати 9 лютого колл-опціон за єврооблігаціями-2016 у зв'язку з наказом НБУ

Казна та Політика
647
Державний Укрексімбанк (Київ) не має наміру виконувати колл-опціон за 10-річними субординованими єврооблігаціями на $ 125 млн з погашенням у 2016 році і ставкою купона 8,4% річних, який згідно з умовами випуску банк може реалізовувати з 9 лютого 2011 року за номіналом кожні півроку.
Як повідомив емітент на біржі, Укрексімбанк не буде реалізовувати право на дострокове погашення єврооблігацій у зв'язку з наказом Національного банку України (НБУ) від 30 грудня 2010 року, незважаючи на свої сприятливі позиції ліквідності і сильний коефіцієнт достатності капіталу.
Емітент нагадує, що згідно з указом, Нацбанк не підтримує передчасного погашення субординованого боргу і продовжує заохочувати подальше збільшення капіталізації української банківської системи, оскільки вона ще не оговталася від фінансової кризи.
Крім того, у листі-відповіді на запит Укрексімбанку, Нацбанк пояснив, що вважає дострокове погашення субординованих кредитів необґрунтованим для всіх українських банків, незалежно від їх індивідуального фінансового стану.
Аналітики інвесткомпанії "Івекс Капітал" (Київ), думка яких наводиться в огляді інвесткомпанії, вважають, що такий розвиток подій може негативно відбитися на репутації банку.
За оцінками аналітиків, єврооблігації Укрексімбанку-16 будуть торгуватися орієнтовно на рівні 94% номіналу з прибутковістю 7,4% річних, що відповідає спреду до кривої прибутковості суверенних єврооблігацій на рівні 150 базисних пунктів.
За даними учасників ринку, в середу вдень бонди Укрексімбанк-16 котирувалися на рівні 91,5-95,5% номіналу.
Раніше експерти інвестиційної компанії "ВТБ Капітал" очікували, що Укрексімбанк виконає дострокове погашення, враховуючи високі фінпоказники банку.
За оцінками аналітиків, до кінця третього кварталу 2010 року достатність капіталу Укрексімбанку (мінімально допустимий показник нормативу Н2 - 10%) становила 43,86%, а відношення капіталу до сукупних активів (мінімальний рівень нормативу Н3 - 9%) - 25,81%.
Крім того, в лютому-2011 настає термін виконання колл-опціону за субординованими єврооблігаціями Приватбанку (обсяг $ 150, погашення також в 2016 році, ставка купона 8,75%).
За даними "ВТБ Капітал", умови обох випусків передбачають, що у випадку, якщо будь-коли після дати колл-опціону (після 9 лютого 2011 року) базова ставка (reference rate - дохідність п'ятирічних казначейських паперів США "плюс" маржа 6,48 % для ПриватБанку і 5,865% - для Укрексімбанку) перевищить регуляторну ставку (regulatory rate - ставка 12-місячного LIBOR +5% для обох банків), позичальник буде зобов'язаний здійснити дострокове погашення всієї суми основного боргу, що залишилася, за субординованими облігаціями, а також нарахованих відсотків.
Проте, дострокове погашення обмежене умовами та вимогами, встановленими Нацбанком.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас