Страховики податкову не радують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики податкову не радують

545
За даними департаменту адміністрування податку на прибуток та інших податків і зборів (обов'язкових платежів) ДПАУ, до державного бюджету станом на 1 жовтня від страхових компаній надійшло 360,725 млн. грн. податку на прибуток, у той час як роком раніше - 367,492 млн. грн.
Нагадаємо, що податкова декларація СК має два розділи: валовий дохід від страхової діяльності, що обкладається податком за ставкою 3%, і прибуток від іншої операційної діяльності (відсотки по депозитах, реалізація нерухомості, операції з цінними паперами), яка обкладається податком на загальних підставах за ставкою 25%.
Страхові компанії пояснюють такі цифри збільшенням обсягів перестрахування і зниженням прибутковості додаткових видів операційної діяльності. "Зниження сплати податків страховими компаніями в принципі може бути пов'язано або зі зниженням обсягів валових премій, або зі збільшенням перестрахування. Також за цей період у компаній могла зменшитися сума доходів від іншої діяльності", - пояснює гендиректор асоціації "Страховий бізнес" Людмила Білошицька. Щоправда, варіант зі зниженням загального обсягу валових премій менш вірогідний. Хоча офіційної статистики Держфінпослуг щодо страхового ринку за дев'ять місяців поки ще немає, але в 1-му півріччі валові премії СК показали зростання (+1,3%), яке в принципі прогнозується експертами і за підсумками року.
"Вплинути на зниження податку на прибуток могло оподаткування страхової діяльності СК", - підтверджує голова правління СК "Оранта" Ігор Пугачов. Менеджери страхових компаній відзначають падіння прибутковості банківських депозитів, нестабільність фондового ринку і відсутність перспектив для отримання прибутку від операцій з нерухомістю. У зв'язку з цим додаткова операційна діяльність цього року стала менш рентабельною.
"Думаю, це може бути пов'язано з внутрішнім перестрахуванням, з тими операціями, які податкова називає схемними", - вважає заступник голови ради ЛСОУ Олександр Залєтов. За його словами, на страховому ринку є десяток маловідомих компаній, які збирають до 80% загального обсягу перестрахувальних премій всередині країни.
Отриманий розмір чистого прибутку СК у зв'язку зі згаданими особливостями оподаткування не пов'язаний з обсягами сплачених податків безпосередньо. Адже страховики в будь-якому випадку відраховують до бюджету 3% від отриманих валових премій по своїй основній діяльності. Експерти ринку розділилися в думці, чи стане 2010 р. надприбутковим для СК, але солідарні в тому, що зараз головним інструментом управління прибутковістю є збалансування портфеля та андеррайтингова політика. "Що стосується прибутковості цього року для СК, то інтуїтивно можна сказати, що вона по ринку погіршиться. Адже валові премії росли незначно, а збитки по КАСКО, ОСЦПВ та медицині збільшувалися", - вважає Людмила Білошицька.
На її думку, оптимізацію бізнес-процесів компанії вже в основному провели в 2009 р. і зараз цей ресурс вичерпано. Тому зараз управляти прибутковістю СК можуть в основному за рахунок збалансування портфеля. "Адже у багатьох компаній автострахування займає 80%, а через жорстку конкуренцію в сегменті підвищувати тарифи у цьому збитковому виді страхування вони не можуть", - говорить експерт.
Пугачов також не бачить підстав для зайвого оптимізму за підсумками року. Він відзначає, що поки що розвиток ринку гальмується млявим банківським кредитуванням і відсутністю поліпшення споживчої спроможності населення. "А тендери, які проводяться цього року, показують, що компанії виходять в основному винятково на обов'язкові види страхування, причому за мінімальними тарифами", - додає він. Наталія Кривець, заступник голови правління СК "Провідна" з фінансів, відносить до числа негативних факторів також збільшення вартості різних товарів і послуг (медицина, ремонт автомобіля), що призводить до зростання витрат на відшкодування збитку страхувальникам.
На противагу такій точці зору Олександр Залєтов очікує побачити більше прибуткових страхових компаній. "Адже багато компаній цього року переглянули свої страхові портфелі, збалансувавши їх і відмовившись від збиткових клієнтів", - підсумовує він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас