"Ъ": Голова Нацбанку змінив праву руку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Голова Нацбанку змінив праву руку

Казна та Політика
1385
Президент Віктор Янукович посилив свій вплив на Національний банк , залишивши при цьому на посаді його голови Володимира Стельмаха. На прохання глави держави Стельмах вчора звільнив свого першого заступника Анатолія Шаповалова, призначивши на його місце близького президентові Сергія Арбузова. Банківське співтовариство вважає, що Арбузов, який відсьогодні виконуватиме обов'язки глави НБУ, найближчим часом не буде реформувати фінансову систему.
Голова Нацбанку Володимир Стельмах вчора звільнив свого першого заступника Анатолія Шаповалова, який беззмінно працював на цій посаді з лютого 2005 року, і призначив замість нього співвласника донецького УкрБізнесБанку , главу наглядової ради Укрексімбанку Сергія Арбузова. "Анатолій Шаповалов звільнився за власним бажанням. Володимир Стельмах подякував йому за високий професіоналізм і роки самовідданої роботи", - повідомила прес-служба НБУ.
В донецькому офісі УкрБізнесБанка розповіли, що останнім часом Арбузов перебуває у Києві, а в приймальні першого заступника глави НБУ заявили, що він розпочне роботу 2 вересня. Шаповалов вчора вранці попросив передзвонити пізніше, після чого весь день не відповідав на дзвінки.
В Нацбанку раніше говорили, що призначення Сергія Арбузова мало відбутися ще в середині липня, одночасно зі звільненням заступника голови НБУ Василя Пасічника і призначенням на його місце начальника відділу донецького облуправління НБУ Ігоря Соркіна. "Соркіна рекомендував саме Арбузов, але тоді Шаповалов переграв його, узявши відпустку", - сказав один з членів правління НБУ.
За його словами, Анатолій Шаповалов заручився підтримкою бізнесмена Дмитра Фірташа, голови адміністрації президента Сергія Льовочкіна і прем'єр-міністра Миколи Азарова. Не дивлячись на психологічну готовність залишити НБУ, кадрова ротація виявилася для Шаповалова несподіваною, стверджують джерела в НБУ.
За словами одного з них, у вівторок Стельмах перебував в Криму, де мав брати участь у відкритті 1 вересня одного з вузів. "Він збирався відкривати інститут і після цього прилетіти до Києва, а увечері відлетіти з президентом до Китаю, - пояснив чиновник.- Його викликали до Києва, де о 15.30 відбулася зустріч з президентом, на якій йому сказали: 'Йди, вирішуй!' А пізно увечері (31 серпня) Шаповалов залишив главі заяву про звільнення і віддав кабінет".
Останнє призначення в НБУ вважають логічним. "Арбузов - спадковий банкір. Його батьки працювали на керівних посадах в Сбербанку СРСР, а сьогодні його матір - Валентину Арбузову - затвердили на посаді голови правління Всеукраїнського банку розвитку", - повідомило джерело в правлінні НБУ. Топ-менеджер одного з банків характеризує його як сувору людину старого гарту: "У всіх банках, якими займалася сім'я, вона не допускала махінацій, тому вони чисті".
Банкіри зазначають, що посада першого заступника голови НБУ - ключова в апараті, і в тандемі з Ігорем Соркіним Арбузов здатний приймати багато рішень, необхідних президенту й уряду. "Їм потрібна була посада першого заступника, тому що в разі від'їзду або хвороби голови покладати обов'язки на одного із замів, коли є перший, як мінімум некоректно", - сказав заступник голови правління одного з крупних банків. "Мабуть, це призначення довго обговорювалося, і було прийнято зважене рішення", - передбачив глава правління банку "Форум" Ярослав Колесник. За інформацією Комерсант-Україна, перед відрядженням до Китаю Стельмах призначив Арбузова в.о. голови. Банкіри кажуть, що ця ситуація нагадує поведінку Партії регіонів у КМДА, перший заступник голови якої Олександр Попов майже завжди виконує обов'язки глави.
Фінансисти не знають, чого чекати від нового керівника центробанку, оскільки мало хто з ним знайомий. "Не можна говорити, якщо не знаєш людину", - заявив заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Сергій Борисов. "Поживемо - побачимо, що він робитиме, але я впевнений, що все буде в рамках закону", - додав Ярослав Колесник. За словами банкірів, монетарні можливості НБУ обмежені меморандумом з МВФ, а Сергій Арбузов не буде проводити серйозні реформи, поки не вивчить ситуацію в НБУ.
Анатолій Шаповалов запам'ятається тим, що витягнув банки з кризи наприкінці 2008-го - початку 2009 років. "Тоді багато хто в Нацбанку відкривав відпустки, лікарняні, а Шаповалов, що б не говорили, залишався, приймаючи ключові рішення", - сказав один з банкірів. У НБУ не відкидають його повернення. "Він напевно використає 100 днів відпустки, які в нього накопичились, а потім Фірташ може залучити його для рекапіталізації "Надра", - зазначив чиновник НБУ.- Якщо Арбузов проявить себе як професіонал, то стане новим главою".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас