"Ъ": Fitch побоюється зростання ризиків по кредитному портфелю Приватбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Fitch побоюється зростання ризиків по кредитному портфелю Приватбанку

965
Приватбанк виявився єдиною крупною кредитною установою України, якій агентство Fitch підвищило довгостроковий рейтинг дефолту з B- до B не відразу ж після підвищення суверенного рейтингу 6 липня, як це сталося стосовно восьми банків, а лише через три тижні. Рейтинг B- залишається в банків другої групи - "Південного" і "Хрещатику", а в Індустріалбанку з третьої групи - CCC.
В агентстві пояснили поліпшення рейтингу Приватбанку низьким рівнем проблемних (10,6%) і пролонгованих (13,2%) кредитів на кінець I кварталу, що сумарно нижче середнього показника 50% по банках, які рейтингує Fitch. Резерви Приватбанку сформовані під 16,9% його кредитного портфеля. В той же час Fitch побоюється вразливості установи через якість його активів - 59% кредитів по МСФЗ вважаються незабезпеченими або забезпеченими дебіторською заборгованістю, що викликає сумніву в надійності андеррайтингових процедур.
В Fitch стурбовані "різким збільшенням ризиків по нафтотрейдерах, на які припадає значна частка в 30% кредитів" (на 1 липня загальний портфель склав 85,4 млрд грн.). У попередніх звітах Fitch не згадувалося про цей ризик. Група "Приват" співвласників банку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова володіє 42% "Укрнафти" і 46,9% "Укртатнафти" (Кременчуцький НПЗ). Вона також контролює "Одесанафтопродукт", "Нафтохімік Прикарпаття", НПК "Галичина", АЗС "Сентоза Ойл" і "Авіас". У прес-службі Приватбанку вчора не змогли прокоментувати оцінки Fitch, пославшись на те, що правління банку знаходиться на нараді.
Експерти відзначають, що ризики нафтотрейдерів, про яких говорить агентство Fitch, пов'язані з методами ведення бізнесу групою "Приват". "Звичайно, завжди існують ризики падіння цін на нафту, але в Приватбанку все настільки благополучно в цьому бізнесі, що його навіть підозрюють в недобросовісній конкуренції", - говорить директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн. Основним ризиком експерти називають те, що "Приват" вибудовує з підприємствами неформальні відносини.
"В нафтовому бізнесі група володіє міноритарними частками, але контролює підприємства. Наприклад, в Кременчуцькому заводі в 'Привату' міноритарна частка, яка не дає права впливати на прийняття рішень, але лояльний менеджмент дозволяє групі контролювати бізнес. Офіційно 'Привату' не належить жодна автозаправна станція, але група контролює 20% ринку, - розповідає заступник директора НТЦ 'Психея' Геннадій Рябцев.- Весь бізнес побудований на неформальних відносинах, а вони схильні до значних ризиків. Особливо це відчувається при зміні влади. Уряд змінився, і його ставлення до 'Привату' теж".
Fitch зберегло Приватбанку найнижчий рейтинг підтримки 5 з боку держави і інституційних власників ("вірогідність надання зовнішньої підтримки існує, але на неї не можна вважатися"), тоді як для рейтингу рівня В характерний рейтинг підтримки 4.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас