Вклади колишнього Сбербанку СРСР можуть повторно знецінитися? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вклади колишнього Сбербанку СРСР можуть повторно знецінитися?

Казна та Політика
853
В опозиції стурбовані намірами уряду скасувати індексацію на рівень інфляції втрачених заощаджень вкладників колишнього Сбербанку СРСР, а також передати приватній структурі обслуговування виплат.
Про це заявив член фракції БЮТ Андрій Павловський після засідання комітету з питань соціальної політики і праці, на якому розглядався законопроект Кабінету міністрів про держгарантії відновлення заощаджень вкладникам Сбербанку СРСР по механізму повернення.
"Назва абсолютно не відповідає суті законопроекту, оскільки жодного конкретного механізму і джерел повернення не було запропоновано, - стверджує Павловський. - Замість законопроекту пропонується дати доручення Кабміну створити реєстр вкладників, який нібито сприятиме їх поверненню".
При цьому Павловський додає: цей реєстр вже існує в Ощадбанку, оскільки він був створений в 2008 році за дорученням уряду Юлії Тимошенко.
"12 мільйонів громадян реєструвалися і є в цьому реєстрі. З цих людей половина отримали по тисячі гривень компенсації, - говорить депутат. - Навіщо створювати реєстр, якщо він вже існує, незрозуміло. Мабуть, щоб знову витратити бюджетні кошти".
Крім того, Андрій Павловський повідомив, що уряд пропонує скасувати індексацію на рівень інфляції втрачених заощаджень громадян. А це, на думку депутата, прямо порушує Конституцію, яка не дозволяє погіршувати соціальне становище громадян.
"Це призведе до значних матеріальних втрат громадян за рахунок зниження купівельної спроможності отриманих компенсаційних виплат, - сказав він. - Якщо зараз загальна сума боргу по вкладах була 131 мільярд гривень, то проіндексована сума має становити 338 мільярдів".
Також Павловський повідомив, що запропонований законопроект пропонує передати обслуговування проведення виплат компенсацій приватній страховій компанії "Оранта". Раніше виплати здійснював державний Ощадбанк.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас