Рятуємо квартиру від злодіїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рятуємо квартиру від злодіїв

Казна та Політика
18049
Українці упаковують валізи і купують квитки в теплі краї, навіть не підозрюючи, що за ними ведеться ненав'язливе спостереження, пише КП.
Квартирні злодії запасаються відмичками і тільки чекають, коли безтурботні господарі покинуть свою квартиру. Остерігайтеся: сезон квартирних злодіїв відкрито!
Як захистити своє житло від небажаних гостей, "Комсомолка" з'ясовувала разом з експертами компаній, охоронних сигналізацій, що займаються установкою.
Варіант 1: Сусідський
Найпростіший, але при цьому досить ефективний спосіб захисту квартири під час відпустки - домовитися з сусідами, щоб вони в разі чого дзвонили в міліцію. Дуже добре, якщо ваша сусідка - пильна бабуся-пенсіонерка. Сусідів можна попросити, щоб вони періодично виймали вашу пошту із скриньки, не даючи потенційним грабіжникам зайвої зачіпки.
Ціна питання: безкоштовно.
Варіант 2: Інфрачервоний
Інфрачервоні датчики руху зазвичай встановлюють в кутах приміщення ближче до стелі. Такі датчики реагують на рухи об'єктів трохи більші, ніж собака, тому на домашніх улюбленців не спрацьовують. Фахівці нагадують, що ці вістуни ефективні лише на обмежених просторах. Тому їх потрібно встановлювати як мінімум в кожній кімнаті, а на великі кімнати (від 25-30 кв.м) для ефективної охорони потрібно декілька датчиків.
Ціна питання: від 250 грн. за один датчик (разом з установкою).
Варіант 3: Домофонний
Можна встановити домофон або відеовічко. Сьогодні виробники домофонів пропонують додатковий модуль пам'яті, в якому зберігаються миттєві знімки всіх, хто натискував на кнопку дзвінка, з відміткою часу, коли це відбувалося. Щоправда, такі знімки виявляться практично марними, якщо грабіжник був у масці.
Ціна питання: від 400 доларів.
Варіант 4: Охоронний пожежник
Як видно з назви, охоронна і пожежна сигналізації виконують функції охорони від злодіїв і попередження про пожежу. Сигнал від пожежної сигналізації надходить на пульт пожежників, від охоронної - туди, куди вкаже замовник: у міліцію, приватну охоронну фірму, на мобільний телефон тощо. Охоронно-пожежні системи сигналізації можуть бути додатково оснащені датчиками затоплення, тим самим додатково оберігаючи майно господарів.
Ціна питання: від 600 доларів.
Варіант 5: "Розумний будинок"
Перетворення свого будинку на "розумний" - завдання не з дешевих, але якщо є, що охороняти, то воно того варте. "Розумний будинок" включає всі найостанніші розробки серед технологій безпеки і комфорту. Система "Розумний будинок" - це оплот спокою і безпеки господаря, вона охороняє будинок від непроханих гостей і вогняної стихії, і навіть сама перекриває воду в разі протікання води! Вранці система відкриває штори, щоб повідомити про настання нового дня, і сама закриває їх ввечері. А віконниці, що автоматично закриваються коли господар йде на роботу, охороняють будинок від посягань. Зрозуміло, це далеко не всі можливості - за словами експертів, потенціал системи в її розширенні необмежений, і замовник може встановити той набір функцій, який необхідний конкретно йому. У базовій комплектації система "Розумний будинок" включає функції:
* охоронна безпека
* пожежна безпека
* захист від протікання води
* автоматичне управління освітленням
* створення світлових сцен
* економія електроенергії
* управління по телефону
Ціна питання: від 5 тис. доларів.
Вікна можна укріпити ґратами або плівкою
Сучасні злодії часто проникають в житло не через двері, а через вікна. Тому при замовленні нових пластикових вікон незайвим буде уточнити у продавця, чи є можливість оснастити їх спеціальною фурнітурою проти злому. До речі, такою фурнітурою можна оснастити і вже встановлені вікна.
Ще один спосіб захистити вікна - рольвіконниці, які можна побачити вечорами на вікнах і дверях закритих бутиків. Такі захисні жалюзі - відмінний варіант для дачі, приватного будинку, адже вони оснащені захистом від відкриття зовні, зате зсередини відкриваються-закриваються натисненням кнопки.
І, звичайно, не варто забувати про старий добрий спосіб захисту вікон - ґрати. Багато хто вважає, що ставити ґрати на вікна варто лише на перших поверхах. Фахівці радять встановлювати ґрати на всі вікна, біля яких проходять труби, пожежні сходи або біля яких розташовані якісь споруди. Також не варто ігнорувати захист за допомогою ґрат на вікнах або лоджіях людям, які живуть на другому поверсі. Укріплювати вікна ґратами варто не із зовнішнього боку, де їх легко розрізати або збити петлі, а з внутрішнього. Поки злодій розбиватиме вікно, намагаючись дістатися до ґрат, велика вірогідність того, що його почують пильні сусіди або перехожі і викличуть міліцію.
На верхніх поверхах цілком підійдуть сучасні пластикові вікна, укріплені особливою плівкою. Від удару таке скло трісне, але не розлетиться.
На замітку
Місця, де злодії шукають приховані господарями цінності в першу чергу:
* морозильна камера холодильника
* пральна машина
* зливний бачок унітазу
* полиці шаф з білизною
* взуттєві коробки
* банки з крупами, борошном, цукром
* відро для сміття
* хлібник, тильні сторони шаф (гроші приклеюються скотчем)
* штори (у верхній частині пакет з грошима закріплюється шпилькою)
Щоб обдурити злодія, фахівці радять не прив'язуватися до конкретних предметів, а зробити тайник під однією з паркетин або за однією з панелей підвісної стелі. Навряд чи звичайні злодії будуть розкривати всю підлогу або ламати стелю.
Якими мають бути.
Ідеальні двері
Броньовані двері залишаються найбільш пасивним і надійним методом захисту. Мінімальна ціна дверей, які не кидатимуться нежданим гостям в очі і в той же час захистять будинок, становить $400.
Основні вимоги до дверей:
* відкривається назовні
* приховані внутрішні петлі
* між дверима і коробкою не повинно бути зазорів
* протизйом, що перешкоджає віджиму дверей від рами
* ригелі (металеві стержні, що висуваються з корпусу у бік дверної коробки) повинні витримувати навантаження в сотні кілограмів і при цьому легко переміщатися в замку і накладці ригеля, надійно фіксуватися у висунутому стані.
Ідеальний замок
Незважаючи на запевнення майстрів, що їх двері оснащені прекрасним замком, його все ж варто змінити. І справа навіть не стільки в якості замка, скільки в тому, що майстри іноді залишають запасний ключик у себе. Втім, вибору замка також розумно буде приділити особливу увагу.
Дешевий китайський замок - це "зелене світло" для квартирних злодіїв, які розкривають подібні замки буквально за 5 хвилин. Спеціалісти кажуть, що вартість надійного замка не може бути нижче 500 грн., а справді надійними вважаються сейфові замки вартістю від $100. Але навіть таких замків потрібно декілька.
Річ у тім, що для справжніх професіоналів замків, які неможливо зламати, не існує. Тому, купуючи надійний замок, ви фактично збільшуєте час, який знадобиться злодієві для злому. Чим довше він з ним возитиметься, тим більша ймовірність того, що його застануть на місці злочину сусіди. Тому, чим складніший замок, тим більша вірогідність, що зломщик просто не захоче з ним зв'язуватися.
Окрім замка, варто придбати ланцюжок-обмежувач і засувку, а якщо дозволяє планування будинку, ще і встановити спільні двері для декількох квартир.
Основні правила при виборі замка:
* вартість від 500 грн.
* на зовнішні двері купуйте два види замка - сувальдний (механізм розташований усередині корпуса замка) і циліндровий (секретна частина розташована в циліндрі)
замок повинен мати декілька засувів, добре, щоб був один або декілька термооброблених стержнів - це захист від перепилювання.
Наталія Мічковська
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас