Накопичення зайвого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Накопичення зайвого

Казна та Політика
2124
Обмеження валютного кредитування, дефіцит платоспроможних клієнтів і приплив на рахунки банків доларів, куплених в розпал кризи, різко збільшили валютну ліквідність банківської системи. Це вже змусило фінансистів понизити ставки по доларових депозитах на 3-4% і через парламент пролобіювати відновлення масового валютного кредитування. У його очікуванні банки погашають дорожчу зовнішню заборгованість, яка зменшилася вже майже на $10 млрд.
Зворотний приплив
Фінансова криза, від якої найбільше постраждали банки, що активно працюють з іноземною валютою, показала, що валютний сегмент відновлюється першим. До жовтня 2008 року банки накопичили рекордний обсяг валютних депозитів населення - $15,6 млрд. За подальші два квартали він різко скоротився, знизившись до 1 квітня 2009 року до $11,9 млрд. Проте за минулий рік тренд знову змінився. За даними НБУ, на 1 червня обсяг валютних вкладів вже досяг $14,6 млрд.
Цьому сприяла відносна курсова стабільність ринку. Максимальні коливання готівкового долара зафіксовані системою UkrDealing у вузькому діапазоні - 7,9-8,2 грн/$. Одночасно почалося зростання економіки (ВВП в I кварталі додав 4,9%) і доходів населення (+12,8%). Люди, які панічно скупили $6 млрд в перші півроку кризи, понесли валюту в банки. За перші п'ять місяців приплив склав $724,3 млн.
До кризи банки кредитували без обмежень і брак депозитів компенсували зовнішніми позиками.
Зараз же зростання пасивної бази стало для них проблемою, оскільки валюту фізичним особам можна позичити лише на лікування і освіту за кордоном, а юридичним особам кредити можна видавати лише за наявності валютної виручки. До того ж банки оцінюють платоспроможність клієнта набагато жорсткіше, ніж раніше", зросли вимоги до застав і репутації. "Банки просять, щоб у них брали гроші. Але до них приходить позичальник без штанів, який не знає, чи зможе він повернути борг. Тому економіці терміново потрібні реформи",- переконаний заступник голови Нацбанку Василь Пасічник.
Самі клієнти, відчувши на собі валютні ризики девальвації гривні до 60%, тепер неохоче звертаються за фінансуванням. "Обсяги кредитування в іноземній валюті значно нижчі, ніж до кризи. Корпоративні клієнти пам'ятають втрати, яких вони зазнали у зв'язку з девальвацією гривні. Вочевидь, що повернення віри в стабільність національної валюти стимулюватиме збільшення запозичень в іноземній валюті, оскільки вони на порядок дешевші від гривневих", - говорить заступник голови правління БМ Банка Тарас Кияк.
Ліквідність з лишком
Темпи погашення валютних кредитів випереджали їх видачу і стали причиною скорочення кредитних портфелів банків за останній рік на 12,2%, у тому числі з початку 2010 року - на 6,5%. За цей же період валютні вклади населення і компаній зросли на 11,4% (див. графік). Це різко збільшило надлишкову валютну ліквідність банківської системи. КоммерсантЪ проаналізував фінансову звітність банків за I квартал і визначив установи з величиною розривів між зміною депозитних і кредитних валютних портфелів більш ніж в 700 млн грн.
З вибраних десяти банків лише в двох розрив був викликаний зростанням валютного депозитного портфеля і скороченням кредитного: в Укрсиббанку (розрив склав 2,7 млрд грн.) і ПУМБ (776 млн грн.). Ще два банки нарощували вклади клієнтів швидше, ніж видавали нові позики", Приватбанк (1 млрд грн.) і ВТБ Банк (830 млн грн.). В інших установах кредитний портфель скорочувався швидше, ніж депозитний: ОТП (1 млрд грн.), "Форум" (916 млн грн.), Альфа-банк (855 млн грн.), Укрсоцбанк (850 млн грн.), Укрексімбанк (816 млн грн.), "Південний" (770 млн грн.) і Правекс-банк (725 млн грн.).
Представники цих банків або відмовилися відповідати на запитання, або запевняли, що всі кошти прямують на кредитування. У банку "Хрещатик" розповіли, що вільні ресурси використовують для додаткового заробітку. "Наш банк є кліринговим - обслуговує 84 банки, які проводять платежі. Тому в портфелі не лише депозити, але і кошти на рахунках клієнтів", говорить голова правління банку 'Хрещатик' Дмитро Гриджук.- Їх надлишки ми розміщуємо на міжнародному і внутрішньому ринках, а також використовуємо для проведення інших операцій, типу своп (кредитування в національній валюті під заставу іноземної)".
Частково вільні кошти можна розмістити на валютному міжбанку. "Основні шляхи реалізації надлишків ліквідності - кредитування фізичних осіб. Також наш банк веде активну діяльність на міжбанківському ринку", - розповідає начальник управління казначейських операцій Платинум Банку Юрій Сердюк.
В Нацбанку констатують надлишок коштів у банківській системі, проте ніяк не можуть вплинути на низьку кредитну активність банків. "У них ліквідність просто зашкалює. Приріст депозитів фізичних осіб склав 11%, підприємств - 6%. Звільнилися 25 млрд грн., які були на кореспондентських рахунках і в обов'язковому резервуванні. Плюс ще гроші Нацбанку - ми понизили ставки рефінансування з 13% до 11%", говорить Василь Пасічник. - У результаті вільна ліквідність в банків досягає 50 млрд грн. Це штовхає їх на зниження ставок по кредитах. З початку року вони впали з 19,6% до 14,6%". НБУ готовий вилучити валютні ресурси по своп-операціях, але вони непопулярні. "Для банку дуже важливий баланс між виданими в тій або іншій валюті коштами і залученими. Тому за ситуації, коли частина кредитів, виданих населенню, не погашається, залучена валюта прямує на покриття гепів по кредитних операціях", - пояснює начальник відділу операцій на фінансових ринках СЕБ Банку Олександр Овчаренко.
Валютне знецінення
Головним наслідком активного припливу валюти на рахунки банків стало зниження її вартості. "Депозити в євро, як і в інших іноземних валютах, стали не дуже привабливими. Це призвело до різкого зниження ставок по валютних депозитах, що у свою чергу змусило деяких клієнтів задуматися про активніше використання вкладів в гривні", - відзначає директор блоку казначейства Альфа-банка В'ячеслав Молодкін. - Дані компанії "Простобанк консалтинг" говорять про те, що вартість доларового депозиту на рік в липні складає 7,95%, тоді як ще в початку року - 11,4%.
Найактивніше населення позбавлялося від накопичень в євро. Через чекання дефолтів Греції, Угорщини і Іспанії курс єдиної європейської валюти впав з початку року з 11,8 грн. до 9,5 грн. "Частина клієнтів почали нервувати через різке зростання волатильності курсу євро. Але є і такі, хто диверсифікує заощадження в декількох валютах і ігнорує короткострокові зміни курсів", - говорить пан Молодкін. За словами пана Овчаренка, депозити в євро не були особливо популярні і до кризи: "Такі депозити використовувалися клієнтами, в яких є потреба в євро. За останні два місяці у зв'язку з падінням курсу євро їх обсяг ще більше скоротився. Клієнти знімають кошти з депозитів в євро і переводять їх в гривню. Звісно, адже при коливаннях з 10,9 грн. в квітні до 9,7 грн. зараз на 1000 євро клієнт втратив 1200 грн., що істотно".
Шляхи позбавлення
Надлишок валюти змусив банки почати кампанію за зняття заборони з валютного кредитування. Верховна рада на прохання парламенту вже ухвалила закон, що зобов'язав НБУ пом'якшити вимоги по створенню резервів під валютні кредити для позичальників, які не мають валютних доходів, з 50-100% до 3%. Це має активізувати і здешевити валютне кредитування, проте президент запропонував виключити цю норму із закону.
Поки банки не можуть масово кредитувати у валюті, вони направляють її надлишок на погашення боргів (див. інтерв'ю), особливо якщо 7-8-процентні ставки річних депозитів нижчі, ніж вартість зовнішніх позик", близько 9%. "Іноземні банки дали своїм українським 'дочкам' завдання повернути всі борги, тому банки залучають депозити в доларах і євро", розповідає аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук." У 2009 році зовнішній борг всього банківського сектора скоротився на $8 млрд, а в 2010 році очікується скорочення на $4-4,5 млрд". Лише за I квартал зовнішній борг зменшився на $1,37 млрд. "Є два шляхи використання надлишків іноземної валюти: фінансування корпоративних клієнтів і погашення наших міжнародних зобов'язань", - говорить начальник управління корпоративного фінансування ПУМБ Сергій Ануфрієнко. "Велику частину наших надлишків ми направляємо на кореспондентський рахунок материнської компанії", - відзначає Олександр Овчаренко.
Динаміка портфеля валютних вкладів населення $ млрд
Джерело: Національний банк
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас