Завжди ліквідні вклади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Завжди ліквідні вклади

Банківські метали
22059
В українців знову з'явилися вільні гроші, і вони спантеличені запитанням: власне, в чому зберігати кровно нажиті?. "Главред" вирішив детальніше вивчити деякі варіанти відповідей на це питання. У цьому матеріалі ми зупинимося, мабуть, на найбільш невигідному об'єкті інвестицій, а також найбільш безризиковому - золоті
Без спекулянтів
Золото на світових ринках з початку 2010 року подорожчало на 15%, що підвищило прибутковість вкладів у цей дорогоцінний метал в порівнянні з банківськими вкладами у валюту, інвестиціями на фондовому ринку і багатьма іншими звичними інструментами інвестування.
Причиною цього стала боргова криза в зоні євро, яка спонукала інвесторів до вкладів у золото, що призвело до збільшення покупки золотих монет і злитків на світовому ринку. Подібна ситуація була і в 2007 році. Коли кризової осені в усьому світі знову почалася золота лихоманка, в Україні за останній квартал ціна для споживачів підскочила майже на чверть, а за підсумками року вийшли всі 30%.
Здавалося б, непоганий привід перекинути більшу частину вільних коштів саме в цей інструмент, але ні. В середу, 23 червня, експерт аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine Володимир Олексюк заявив, що в найближчі 2 місяці інвестиції в золото будуть просто невигідні. "Час інвестувати в золото за всіма характеристиками ринку вже минає. До кінця літа значного зростання, яке перекриє прибутковість вкладень у депозити чи у фондовий ринок, від золота очікувати не варто. Всі ціни на нього сконцентрується в межах 1280$/унція, що від поточних цін не перевищує 2,1%", - резюмує Олексюк.
Але чи привід це відвернутися від вкладень у золото? Зовсім ні. Безумовно, при нестабільних фінансових ринках дорогоцінні метали - високоприбутковий інструмент, але його принадність зовсім не в цьому, ну або не тільки в цьому. Найголовніше, воно дозволяє зберегти заощадження від знецінення.
Але кому, і яким чином, краще вкладати в цей інструмент?
Стандартна схема
Є одна оптимальна схема вкладень. "Це традиційний підхід для вкладника в принципі - від 10-15% всіх накопичень розумно зберігати в металі, щоб уникнути валютних, інфляційних ризиків, - пояснює начальник відділу операцій з банківськими металами VAB Банку Володимир Піщаний. - Але в нинішніх умовах ця цифра цілком може доходити і до 50%, з розумінням, що ці кошти будуть вкладені на термін від 1-го року і більше. З операцій наших клієнтів ми бачимо, що цілком виправдані такі довгочасні вкладення з прицілом на покупку нерухомості, навчання дітей та ін ".
Як правило, при довгочасній інвестиції конкретний час покупки золота не має визначального значення. Природно, хочеться увійти в ринок на якомусь локальному зниженні ціни, але при нинішніх тенденціях очікування більш вигідного позиціонування вартості золота може обернутись тим, що рішення доведеться приймати вже при більш високих ринкових цінах "Все, здається, зрозуміло, але що і як купувати?
Золото в цеглі і пластинах
Найпростіший спосіб - купити злиток у банку. Вартість банківських металів в Україні, як правило, на 4-7% вища, ніж на світовому ринку (за еталонну ціну металів заведено брати котирування на Лондонській біржі). Причина такої неприємності для наших громадян криється в тому, що золото потрапляє до нас в країну з європейських країн (як правило Швейцарії та Німеччини, рідше з Люксембургу), а також із Росії.
Окрім націнки за транспортування, виготовлення злитка (афінаж) інвестор сплачує ще й відрахування до Пенсійного фонду - 1%, а також маржу при купівлі-продажі дорогоцінного металу.
Щоправда, в Україні деякі банки працюють з дорогоцінними металами. Переважно це найбільші фінансові компанії, які за рік можуть продати більше 10 тонн золота.
У покупців золотих цеглинок може відразу виникнути питання - де, а головне як зберігати таку коштовність. Крім того, багато інвесторів не безпідставно побоюються процедури подальшого продажу злитків. Якщо метал купувався в банку, проблем, швидше за все не виникне, хоча бували прецеденти, коли банки відмовлялися приймати дорогоцінні пластини, придбані в іншій фінансовій компанії.
Ще гірше можуть бути справи, якщо злиток був куплений поза банком. Навіть якщо продати золото в такому випадку вдасться, велика ймовірність втрати солідного відсотка на підтвердження чистоти елемента, а також інтерес структури, яка приймає метал.
Золоті депозити
Більш спокійний і надійний варіант інвестиції, і як показує практика, у деяких випадках - більш прибутковий - вкладення коштів в "золотий" ("металевий") депозит.
У чому взагалі суть такої послуги? Банк надає вкладникам можливість купувати золоті злитки, формально - вносити грошові кошти на їх придбання банком, а також вкладати кошти готівкою у віртуальні вклади, які прив'язуються до курсу золота.
Ставка з депозитів у золотих злитках варіюється в межах 1,1-6%, основна маса пропозицій коливається на рівні 2-3,5%. Умови варіюються відповідно до логіки будь-яких термінових вкладів: чим більше термін, тим вища ставка. У будь-якому випадку, це значно нижче валютних депозитів. Але, в той же час, рахунки в банківському золоті можуть скласти конкуренцію традиційним валютним і гривневим депозитам в частині прибутковості при високій інфляції.
При звичайному депозиті вкладник після закінчення терміну отримує суму вкладу та відсотки з нього. Інфляція може "з'їсти" і суму вкладу та відсоток. У випадку із золотим внеском, - наприкінці терміну золотий злиток залишиться (ну або його ринкова вартість). Нагадаємо, що в кризові часи, коли все падає, ціна дорогоцінних металів зростає.
До речі, особливий інтерес для ризикових вкладників становить безтерміновий "металевий" вклад. Але, на жаль, на сьогодні в Україні в портфелі фінкомпаній немає таких пропозицій.
Є в такій схемі і ризикова складова, у разі банкрутства фінансової компанії, металеві депозити, на відміну від звичайних вкладів, не підтримуються Фондом гарантування вкладів фізосіб.
Є ще одна цікава мить: відсоткові ставки із внесків в банківських металах, придбаних в інших банках, як правило, на піввідсотка-відсоток нижчі. І беруть чужі злитки у відділеннях з великим небажанням, хоча в головних представництвах запевняють, що золото - це завжди золото.
Стати нумізматом
Є ще одна альтернатива. Причому за певного збігу обставин прибутковість при такому підході може перевищити прибутковість практично будь-яких інструментів інвестування, щоправда для цього потрібен пристойний термін. Мова йде про покупку монет із дорогоцінних металів.
Банкіри і нумізмати ділять всі монети на інвестиційні та нумізматичні. "Інвестиційна - це монета з металу найвищої проби, випущена одним із монетних дворів, що має певну тематику і є інструментом виключно інвестиційно-спекулятивним", - з презирством пояснює нумізмат і за сумісництвом співробітник комерційного банку Ігор Русанович. У такої "дрібниці" є вартість покупки і продажу, аж до котирувань на біржових майданчиках. Такі монети практично завжди повторюють вартість своїх базових металів, і їх приймають у більшості комерційних банках і в НБУ.
"Нумізматичні або колекційні монети, це зовсім інша справа ... обмежений тираж, метал, а тим більше його проба-питання вторинні, важлива тематика, період, помилки на офіційних монетах, це об'єкт бажання колекціонерів, вартість на такі речі може коливатися від "подарунка друга" і $20 на розкладці, до надзвичайних сум ", - емоційно ділиться враженнями нумізмат.
Головна біда нумізматичних монет - це їх ліквідність. Не факт, що їх приймуть у банку, а колекціонери, які знають її реальну вартість, будуть всіляко занижувати її. "Чи не єдиним варіантом продажу настільки ласого шматка металу за його реальною вартості - європейські та північноамериканські аукціони, - ділиться секретами Ігор Русанович. - Але треба бути готовим, що перевірять всю історію монети. І якщо вона хоч колись була у когось вкрадена, хоч кілька століть тому, і це задокументовано, можуть виникнути проблеми ".
Золоте майбутнє
Що ж буде із золотом в майбутньому? За даними Лондонської біржі металів, на початку року котирування на золото на міжнародних ринках коливалися в межах 1150 $ унція, сьогодні вони знаходяться в діапазоні 1280$/унція. Однак при короткочасних коливаннях за півроку котирування просідали до рівня 1060$/унція і піднімалася до рівня практично до 1300$/унція. Діапазон ціни на золото в 2010 році, за прогнозами аналітиків Лондонській біржі, складе 1000 - 1350$/унція.
Якщо ще й взяти до уваги стабільність з національною валютою і економікою, то істотний інвестиційний дохід від вкладень у золото здається малоймовірним. А ось убезпечити свої заощадження від "тліну" - саме воно.
Золоті котирування (ціна за грам)
Джерело: Українська біржа дорогоцінних металів
Ставки із металевих вкладів
Золото. Термін вкладу - 1 рік, виплата відсотків після закінчення терміну вкладу
Джерело: Простобанк Консалтинг, станом на 21 червня
Особлива думка
Володимир Піщаний, начальник відділу операцій з банківськими металами VAB Банку
Попит на золото з початку року досить стабільний з невеликими коливаннями. Загальна тенденція - певне зниження попиту з боку ювелірних виробників, що компенсується інтересом з боку інвесторів, насамперед приватних.
Інвестиційний попит, у свою чергу, дещо стримується динамікою цін. Оскільки ціни на цьому ринку вже кілька місяців майже постійно дивляться вгору, це ускладнює вибір часу для покупки металу. Особливо актуально це відносно того клієнта, хто купує золото не для диверсифікації інвестиційного портфеля або уникнення інфляційних ризиків з валют (як правило, інтереси такого покупця звернені до довгих термінів депозиту в золоті), а для отримання прибутку на коротких/середніх термінах за рахунок зростання вартості. З урахуванням того, що буквально за останні кілька днів цей метал кілька разів оновлював історичні цінові максимуми, вже вище рівня 1260 дол/тр. унцію, інвесторам достатньо складно приймати рішення про входження в ринок. Тим більше, що багато клієнтів продовжують очікувати більш-менш глибокої корекції, принаймні - нижче за рівень 1200 дол/тр. унцію. З урахуванням поведінки цін на золото протягом останнього місяця на відносно спокійному ринку, можливість очікуваного спаду вже не є очевидною.
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас