"Ъ": Вишикувались у чергу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Вишикувались у чергу

Фондовий ринок
1678
"Запоріжсталь" стала третім металургійним активом, покупку якого приписують "неназваним" російським інвесторам. Кошти для покупки акцій холдингу, що володіє підприємством, як і у випадку з продажем частки в "Індустріальному союзі Донбасу", надав російський Внешэкономбанк. Складається враження, що російський уряд створює транснаціональний металургійний холдинг, в який будуть включені найбільші українські підприємства, зазначають учасники ринку.
Інформацію про те, що ВАТ "Запоріжсталь" продано, вчора розповсюдило інтернет-видання "Українська правда". У російському Внешэкономбанку. (ВЭБ) повідомили, що фінансують операцію, але кінцевого покупця назвати відмовилися. А джерело в установі зазначило, що угода про наміри купити весь холдинг "Запоріжсталь" була підписана з власниками активу ще наприкінці 2009 року. За інформацією джерела в Промінвестбанку (ПІБ), яким володіє ВЭБ, операція може бути закрита приблизно протягом півроку. "Вона готувалася в Москві, тому тут (у ПІБ -) документів ніхто не бачив. Процес проходить складно. Зібрати такі гроші відразу неможливо". Співрозмовник додав, що договір передбачає продаж 100% "Запоріжсталі" за $1,7 млрд.
Найбільшими власниками меткомбінату "Запоріжсталь" (96,6% акцій) вважаються дві бізнес-групи акціонерів - власники Midland Group Едуард Шифрін і Алекс Шнайдер, з одного боку, та Ігор Дворецький і Віталій Сацький, з іншою. Їх структури також володіють часткою у "Запоріжкоксі" (41%) і Запорізькому залізорудному комбінаті (29%), контролюють Запорізький вогнетривкий завод, Луганський трубний завод і "Трубосталь", декілька ломопереробних підприємств, збагачувальну фабрику "Шолоховськая" (Ростовська область, РФ), мережу металобаз в СНД та інших країнах.
Джерело, близьке до власників "Запоріжсталі", розповіло, що партнери Midland Group по активу хотіли отримати за свої пакети акцій більше, ніж пропонували інші претенденти. "Свої пакети давно хочуть продати Шифрін і Шнайдер, тому що їм дуже потрібні гроші.
Інші акціонери так гостро грошей не потребують, тому готові почекати, тим більше що ціни на металургійні активи повинні зрости", - зазначиі співрозмовник. За його словами, операція передбачає викуп 50% частки найбільших акціонерів холдингу. У договорі також передбачений опціон, згідно з яким викуп акцій, що залишилися, здійснюватиметься за ціною, не нижчою за ту, що буде сплачена за частку Midland Group.
Голова Запорізької обласної держадміністрації Борис Петров розповів, що спочатку інтерес до "Запоріжсталі" проявили 14 компаній, але в травні їх кількість зменшилася до 4. Серед бажаючих придбати актив називалися ArcelorMittal і російська "Северсталь", а також група "Метінвест" і південнокорейська Posco. Інші від покупки відмовилися.
На думку генерального директора Concorde Capital Ігоря Мазепи, ситуація, коли підписується договір про наміри, а потім, не дивлячись на документ, починається пошук нових інвесторів, виглядає нетипово і "дещо дивно". "Можливо, це була спроба підвищити вартість пакету акцій за рахунок пропозиції іншим учасникам ринку. Якщо ця інформація підтвердиться, вони можуть вимагати від власників 'Запоріжсталі' компенсації за такі дивні дії", - вважає він.
"Запоріжсталь" - далеко не перший актив, який купує російський капітал. У січні було оголошено, що 50%+2 акції "Індустріального союзу Донбасу" перейшли під контроль групи інвесторів з Росії на чолі з Олександром Катуніним. Цю операцію також фінансував ВЭБ. А в кінці травня представники двох офшорних компаній - Rewein Ltd і Formigos Holdings Ltd - оголосили про придбання ММК ім. Ілліча на користь якогось російського концерну.
"Складається враження, що скупка українських металургійних активів здійснюється на рівні уряду Росії. Не виключено, що за цим стоїть бажання Москви створити певний транснаціональний металургійний холдинг", - говорить топ-менеджер однієї з українських металургійних компаній, що побажав залишитися неназваним. Джерело у ВЭБ підтвердило, що переговори про покупку "Запоріжсталі" "проходили в Кремлі", зазначивши, що зараз ВЭБ готує офіційне повідомлення.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас