Шанси банку "Надра" завершити реструктуризацію євробондів до кінця червня зросли — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шанси банку "Надра" завершити реструктуризацію євробондів до кінця червня зросли

Казна та Політика
2023
Банк "Надра" (Київ), швидше за все, досягне домовленості з кредиторами відносно реструктуризації єврооблігацій на $175 млн до кінця червня 2010 року, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" учасники ринку, зазначаючи при цьому, що питання порятунку банку доцільне для України швидше з політичної, ніж з економічної точки зору.
За інформацією на ринку, яку в банку "Надра" відмовляються коментувати, банк поліпшив пропозицію із реструктуризації, запропонувавши тримачам відразу виплатити $18 млн з $175 млн, а решту 52,5% від боргів списати. На суму зобов'язань, що залишилася, фінустанова планує випустити нові євробонди строком на 7 років і ставкою 8% річних. У результаті банк виплатить кредиторам 53% від загальної суми поточної заборгованості, тоді як в листопаді 2009 року кредиторам пропонувалося задовольнятися 46% боргу. Якщо тримачі єврооблігацій погодяться на ці умови, банку потрібно буде виплатити на $12 млн більше, ніж за листопадовою версією угоди.
На думку начальника відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександра Печерицина, такі умови реструктуризації єврооблігацій можуть стати обопільно вигідними як для самої фінустанови, так і для тримачів євробондів.
"Зокрема, така реструктуризація буде вигідна інвесторам, враховуючи той факт, що чекання із повернення вкладів були близькі до нуля, особливо коли уряд мав намір ліквідувати банк. Тому дана реструктуризація дозволить чекати повернення хоч якоїсь частини інвестицій", - сказав він.
На думку експерта, для банку ця операція - це, в першу чергу, можливість відновити його нормальну роботу, знизити ризики ліквідності і оптимізувати фінансову діяльність. Крім того, недавні плани уряду стати власником половини пакету акцій банку (але лише після реструктуризації зовнішніх зобов'язань банку) можуть виступити додатковим чинником, який дозволить інвесторам погодитися на реструктуризацію, додав Печерицин.
Аналітик інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Дмитро Бородай також висловив думку, що шанси на завершення реструктуризації досить високі, відзначивши, що банки з оптимізмом дивляться на рішення питання до кінця червня.
На його думку, скептична позиція Світовогобанку (ВБ) і Міжнародного валютного фонду (МВФ) відносно ухвалення рішення про рекапіталізацію банку "Надра" економічно обгрунтована, в той же час ліквідація банку може підсилити негатив з боку зовнішніх інвесторів, а також посилити ситуацію в банківській системі.
Разом з тим учасник ринку, який побажав залишитися невідомим, радикальніше висловився відносно доцільність рекапіталізації банку. Як підкреслив співрозмовник агентства, в цій ситуації уряд витратить 5 млрд грн. і віддасть банк в руки приватної особи, яка при цьому ще і отримає інвестиційний дохід від раніше придбаних боргів банку. "Навіть якщо уряд піде на такий крок, цих грошей в Міністерства фінансів все одно немає, - їх хочуть узяти в МВФ, який, у свою чергу, ставиться до цього вельми скептично", - сказав він.
Як вважають аналітики інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна", не дивлячись на зниження вірогідності ліквідації банку в світлі останніх новин, навіть в разі вирішення ситуації з рекапіталізацією найближчим часом, довгострокова життєздатність банку як і раніше залишається під питанням.
Між тим, експерти припускають певний спекулятивний інтерес до бондів банку "Надра", які нещодавно котирувалися на рівні 30-35% від номіналу, будучи в значній мірі неліквідними.
За даними трейдерів "Фенікс Капітал", котирування євробондів "Надра" в понеділок знаходяться на рівні 36-40% від номіналу.
Опитані агентством банкіри зійшлися на думці, що банк "Надра" краще рекапіталізувати, ніж ліквідувати.
"Якщо є така можливість, то краще банк зберегти. Питання в тому, що дуже довго його намагаються витягнути, і, напевно, багато часу втрачено. Якби це було зроблене ранішим, то не було б таких проблем. А зараз дуже важливо новому інвесторові мати план (із виведення банку в нормальний режим роботи)", - сказав глава правління ОТП Банку (Київ) Дмитро Зіньков
При цьому він зазначив, що ця операція є "комерційним проектом" для потенційного інвестора банку Дмитра Фірташа, а також для декількох десятків іменитих міжнародних компаній, які брали участь в процесі скупки боргів банку "Надра".
Голова правління банку "Фінанси і Кредит" (Київ) Володимир Хливнюк також вважає, що якщо є інвестор, який готовий здійснити вкладення для відновлення банку, банк потрібно відновлювати. "Якщо інвестор бачить можливість цю машину (непрацюючий проблемний банк - ІФ) запустити, це добре. Якщо інвестор готовий узяти на себе відповідальність, то це потрібно підтримувати", - сказав він.
Як повідомлялося, проблемний банк "Надра" претендує на рекапіталізацію за участю держави. Завершення переговорів із зовнішніми кредиторами про реструктуризацію заборгованості є однією із ключових умов для цього.
В Національному банку України (НБУ) вважають, що фінансова установа зможе виконати умови для проведення рекапіталізації за рахунок бюджетних коштів. При цьому за даними НБУ, кредитно-фінансова установа в цілому реструктуризувала більше 70% сукупної заборгованості.
Банк "Надра" влітку 2008 року розмістив трилітні єврооблігації на $175 млн з погашенням в 2010 році. В цілому, за даними НБУ, зовнішня заборгованість банку складає більше $800 млн.
Банк "Надра" заснований в 1993 році. На початок жовтня 2009 року його найбільшими акціонерами залишалися Novartik Trading Limited (60,9967%) і Manmade Enterprises Limited (обидва - Кіпр, 30,7406%). За даними НБУ, на 1 жовтня 2009 року за розміром загальних активів (25,893 млрд грн.) банк "Надра" займав 11-е місце серед 182 діючих банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас