Банкір: Україна так і не усвідомила збитковість банківської гігантоманії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкір: Україна так і не усвідомила збитковість банківської гігантоманії

651
У той час як збитковість банківської гігантоманії визнав весь світ, в Україні продовжують примушувати банки нарощувати капітали, констатує голова правління АБ "Старокиївський банк" Юрій Яременко.
"У нас модно з приводу і без стверджувати про необхідність концентрації банківського капіталу і необхідність абсолютного збільшення статутних капіталів банків. Але при цьому чомусь нікого всерйоз не турбує питання про якість цього капіталу", - відзначив Яременко.
При цьому він нагадав, що проблемних банківських установ виявилося набагато більше саме серед так званих гігантів.
"Навіщо нові каліки-гіганти країні? Навіщо вони тому малому та середньому бізнесу, про який багато років перед кожними виборами усі обіцяють подбати? Держпідтримка має йти людям, які ще хочуть і можуть самі себе забезпечити. Які хочуть займатися малим бізнесом, ремісництвом, виробництвом", - переконаний банкір.
На його думку, саме гігантоманія - одна з головних хвороб українського політикуму і влади.
"У нас у фокусі підтримки влади - тільки так звані флагмани індустрії, котрі насправді є неефективними і виявляються в умовах кризи вкрай нестійкими і не здатними забезпечити нормальний розвиток країни", - переконаний Яременко.
В той же час у розвинених країнах саме малий і середній бізнес проводить до 50-70% ВВП, забезпечуючи існування середнього класу і стійкість політичної і економічної систем, констатує банкір.
"Ви поцікавтеся, скільки запчастин і комплектуючих для компанії Toyota в Японії або FIAT в Італії виробляють малі та середні підрядники. До речі, й більшу частину хваленого італійського взуття та одягу шиють у невеличких або середніх майстернях", - відзначив він.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас