Для українських страховиків 2010-й стане роком тяжких випробувань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для українських страховиків 2010-й стане роком тяжких випробувань

846
Для українських страховиків поточний рік буде складнішим, ніж попередній: він стане роком тяжких випробувань, сказав заступник голови ради Ліги страхових організацій України (ЛСОУ) Олександр Залєтов під час презентації журналу Insurance Тори "Підсумки 2009" в Києві.
За його словами, багато страхових компаній вже підготувалися до цього складного періоду, багатьох це ще чекає. Основними причинами, які сприяють цьому, є слабка законодавча база, слабкий розвиток ринків агрострахування, медичного страхування тощо.
Залєтов із посиланням на оцінки експертів журналу Insurance Тор, повідомив, що реальний ринок ризикового страхування в Україні оцінюється в 7 млрд грн., страхування життя - в 810-820 млн грн.
Згідно з дослідженнями, для ризикових компаній найбільш успішним для бізнесу, пов'язаного з фізичними особами, є третій квартал, з корпоративами - четвертий.
Як повідомив Залєтов, найбільш популярними в 2009 році були такі види страхування, як КАСКО, ОСЦПВ, страхування життя, добровільне медичне страхування (ДМС).
Хороше зростання, незважаючи на кризу і зниження платоспроможності населення, продемонстрували страхування життя і ДМС, що свідчить про збільшення в населення інтересу до страхування.
За його даними, в даний час послугами страхування життя в Україні користується 3,1 млн ос., ДМС - близько 2 млн ос., ОСЦПВ -5,9 млн ос., майнового страхування - 1,7 млн ос., страхування від нещасного випадку - 3 млн.
Середня ціна полісу КАСКО в 2009 році складала 4,97 тис. грн., тоді як роком раніше - 4,64 тис. грн., ОСЦПВ - 173 грн. (178 грн.), ДМС - 142 грн. (233 грн.), страхування майна - 142 грн. (233 грн.), цивільна відповідальність - 109 грн. (107 грн.).
Крім того, за словами О.Залєтова, по роботі з юридичними особами четвертий квартал 2009 року для страховиків був значно гірший, ніж аналогічний період двох попередніх років.
Він також сказав, що в минулому році значно зросла залежність страхових компаній від банківського сектора, збільшилися їх доходи від банківських депозитів і облігацій. У структурі активів страховиків акції складають 50%, їх них 80% можна віднести до "сміттєвих".
По всіх видах страхування змінився склад лідерів ринку. При цьому більшість в групі лідерів складають страхові компанії з іноземними інвестиціями. При цьому така тенденція збережеться в 2010-м і 2011 рр., відзначив Залєтов і додав: іноземні компанії, які мають можливість вкладати кошти в український бізнес, захоплюватимуть ринок. "У зв'язку з цим вітчизняним компаніям буде працювати значно складніше, особливо складно буде продати свої акції тим, хто це хотів зробити", - сказав голова ради ЛСОУ.
Що стосується страхових виплат, повідомив він, то сьогодні виплати у розмірі 10 млн - 100 млн грн. вже не є новиною для українського ринку.
Кажучи про ринок страхування життя, експерт повідомив, що більшість компаній цього сектора показали позитивну динаміку. Зниження показників в деяких не означає падіння бізнесу - для успішнішої діяльності вони його перебудовували, додав він.
Згідно з дослідженнями Insurance Тор ЛСОУ, поліси зі страхування життя не мають попиту при інфляції в країні на рівні 10%. Тим часом, незважаючи на те, що показник інфляції був вищий, лайфові продукти попит мали.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас