Нацбанк допоможе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк допоможе

Казна та Політика
590
Нові правила мають вилучити з ринку зайву ліквідність і підвищити попит на облігації, які будуть випущені для фінансування Євро-2012.
Національний банк з 1 травня змінює порядок формування банками обов'язкових резервів на окремому рахунку в центральному банку, збільшуючи розмір відповідних відрахувань з 50% до 100% від суми обов'язкових резервів, сформованих за попередній період резервування. Відповідне рішення закріплене постановою №210 від 20 квітня. Згідно документу, Нацбанк пішов на такий крок "для забезпечення рівноваги на грошово-кредитному ринку і запобігання виникненню монетарних ризиків для стабільності гривні".
В той же час НБУ вирішив відмовитися від використання чинного з вересня 2009 р. механізму щоденного формування банками на коррахунку на початок операційного дня не менше 90% від суми обов'язкових резервів, сформованих за попередній період резервування, для чого скасував свою постанову №514 від 31 серпня 2009 р.
Крім того, банкам дозволено зараховувати для покриття обов'язкових резервів придбані банками цільові облігації внутрішньої державної позики, випущені з метою фінансування заходів щодо підготовки до проведення фіналу чемпіонату Європи 2012 р. з футболу в розмірі 100% їх номінальної вартості. Як повідомляли, до цього НБУ дозволяв банкам зараховувати такі цінні папери на покриття обов'язкових резервів у розмірі до 20% від суми обов'язкових резервів, які формуються на коррахунку фінустанов в НБУ.
На думку Марії Воложинської, директора казначейства Сведбанку, дії НБУ спрямовані на регулювання грошово-кредитної сфери, стимулювання інвестування коштів банків у цільові облігації, випущені для фінансування Євро-2012, і на зниження ризиків тиску на національну валюту в умовах надлишкової гривневої ліквідності. "Зміна порядку формування резервів призведе до вилучення з ринку доступної для щоденних операцій банків ліквідності у розмірі 50% суми обов'язкового резерву", - пояснює вона.
В той же час, на думку експертів, істотного впливу на середньострокову ліквідність зміна порядку не зробить, оскільки згідно з чинним до 1 травня порядком, банки України формують обов'язкові резерви в обсязі 90% загальної суми на початок кожного операційного дня. При цьому 40% від суми обов'язкового резерву були доступні як вільна ліквідність для проведення операцій банками протягом дня.
З іншого боку, вважає директор департаменту управління ризиками VAB Банку Олена Домуз, дана міра спрямована перш за все на стимулювання попиту на цільові облігації і подальше зміцнення національної валюти. "Скасування Національним банком щоденного формування банками на коррахунку на початок операційного дня 90% сум обов'язкових резервів за попередній день повністю виправдана з огляду на те, що вся сума буде сформована в 100%-му розмірі на окремому рахунку НБУ. Дана зміна призведе до скорочення ліквідних коштів банків, бо ляже "нерухомим тягарем" в Нацбанку, - говорить експерт.- В той же час НБУ пропонує альтернативу з вигіднішими умовами в частині отримання доходів від розміщення в ОВДП, випущених з метою залучення коштів для фінансування заходів, пов'язаних з підготовкою і проведенням чемпіонату Європи 2012 р. з футболу. Різниця прибутковості розміщення в першому і другому випадку змінюється від 11% до 14%, що досить істотно".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас