"Ъ": Єврооблігації Укрексімбанку були розміщені достроково — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Єврооблігації Укрексімбанку були розміщені достроково

643
Укрексімбанк першим серед українських позичальників вийшов на зовнішній публічний борговий ринок - розмістив п'ятирічні єврооблігації на $500 млн з прибутковістю 8,375% річних. Це перший продаж євробондів української компанії з початку кризи восени 2008 року – інші банки випускали їх лише для реструктуризації боргів. Андеррайтерами випуску державного банку, що займає в Україні 3-е місце по активах (57,2 млрд грн.), виступили Citigroup Inc. і Credit Suisse AG. Майже чверть його зобов'язань (11,55 млрд грн. з 46,33 млрд грн.) – заборгованість в іноземній валюті перед іншими банками.
За словами кредитного аналітика ІК "Ренесанс Капітал" Миколи Подгузова, Укрексімбанк зі своїми консультантами не проводили офіційних road-show: "Вони хотіли лише з’ясувати інтерес інвесторів, але, коли побачили такий попит, вирішили відразу розмістити облігації". Попит на новий випуск паперів Укрексімбанку перевищив пропозицію майже у вісім разів, склавши $3,8 млрд, розповів один з інвесторів. Це дозволило банку понизити прибутковість євробондів із спочатку запропонованого рівня в 8,5%. Ставка могла впасти і до 8%, вважають в ІК Foyil Securities.
В Укрексімбанку вчора виявилися не готові коментувати розміщення. "Давайте діждемося офіційних результатів", - сказав заступник голови правління Юрій Храмов. Залучені кошти будуть направлені на фінансування клієнтів – експортерів і імпортерів. "Фінансування проектів Євро-2012 за рахунок цього залучення поки не передбачено, але, якщо держава прийме таке рішення, ми не залишимося осторонь", - відзначив банкір.
Ажіотажний попит на нові папери відразу підвищив їх вартість на вторинному ринку: вони пропонувалися за 103,8% від номіналу. "Котирування нового випуску єврооблігацій Укрексімбанку продемонстрували стрімке зростання і за підсумками четверга склали близько 102,5%", - повідомив Микола Подгузов. За оцінками аналітика ІК Phoenix Capital Дмитра Бородая, прибутковість паперів, що купуються на вторинному ринку, до погашення – 7,5%, що нижче за докризові показники. Останнє проведене банком в листопаді 2006 року дорозміщення п'ятирічних LPN на $150 млн мало прибутковість 7,33%. "Новий випуск потенційно може бути включений в індекс EMBI+, що забезпечить йому ширше коло інвесторів", - додав Подгузов.
Експерти упевнені, що надлишок ліквідності на західних ринках і висока прибутковість українських емітентів дозволять успішно розміщуватися всім крупним компаніям. Після прийняття держбюджету в Мінфіні мають намір випустити єврооблігації на $1,3 млрд. Дмитро Бородай вважає, що реальна прибутковість суверена складе 6,5%, а з врахуванням премії покупцям – 6,75%. "Прибутковість облігацій ДТЕК, за нашими оцінками, складе 8,5-10%, 'Метінвесту' – 8-9%, - додав він.– Наступним ми чекаємо вихід Приватбанку". Втім, в Приватбанку ще не впевнені, чи готові вони рефінансувати свої старі борги за рахунок нової прибутковості. "Ми лише почали вивчати можливість випуску нових паперів і зможемо сказати, чи його проводитимемо, лише після того, як оцінимо його привабливість для себе", - відзначив генеральний заступник голови правління Приватбанку Юрій Пікуш.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас