У Держфінпослуг "поїхав дах" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Держфінпослуг "поїхав дах"

Казна та Політика
5787
Із Держфінпослуг розбігаються топ-менеджери. Минулого тижня у відставку подали керівники ще трьох ключових підрозділів регулятора, і кількість чиновників, які звільнились, досягла чотирьох осіб.
Причина повальних звільнень одна - нещодавнє призначення керівником відомства представника блоку Лівих сил Василя Волги, й політичне підґрунтя цієї ротації. У найближчі тижні фінансисти очікують появи в Держфінпослуг нових топ-менеджерів: очікується, що нову команду чиновників зліплять переважно з кадрів Партії регіонів.
Чиновники, які звільнились, своє рішення аргументують різними причинами. "У Держфінпослуг повинні працювати професіонали. А я бачу, що люди, які прийшли в комісію, мають намір займатися не реформами, а демагогією", - заявив Сергій Корінь. "Я вважаю, що небанківський регулятор не може бути заручником людей, чия доля цілком залежить від тих чи інших політичних сил.
Не можна змінювати керівника Держфінпослуг за бажанням політиків. В європейських країнах керівники фінансових регуляторів працюють практично довічно. Для того щоб нагляд був ефективним, в комісію повинні приходити люди, які мають великий досвід і величезний масив накопиченої інформації. Крім того, я категорично не згодна з висунутими Волгою звинуваченнями в корумпованості членів комісії. Я точно знаю, що в моєму департаменті корупції не було ", - підкреслила Галина Третьякова.
Опитані "ДС" фінансисти впевнені, що найближчим часом звільнення кадрів із Держкомісії продовжиться. Експерти не виключають, що відомство залишить ще один заступник голови - Юрій Прозоров, який після призначення нового керівника пішов у тритижневу відпустку. На своїх місцях, як і раніше, залишаються перший заступник Андрій Литвин і заступник голови відомства Валентина Левченко.
Поки половина посад в керівництві комісії залишається вакантною, регулятору залишається тільки сидіти склавши руки: через відсутність кворуму він юридично не може приймати жодних рішень. Нагадаємо, що рішення Держфінпослуг приймаються голосуванням керівників ключових підрозділів, які також є членами комісії. "Хотілося б вірити, що до комісії прийдуть професійні фахівці, які будуть займатися регулюванням ринку і яким у короткі терміни вдасться створити відлагоджено функціонуючий орган нагляду", - каже президент Ліги страхових організацій Наталя Гудима. Хоча учасники ринку не дуже вірять у такий щасливий фінал.
З чуток, новий глава небанківського відомства має намір провести капітальну чистку в лавах Держфінпослуг, замінивши не тільки начальників департаментів, але й їх заступників, а також багатьох співробітників середньої ланки. Розраховувати, що Василь Волга швидко знайде кваліфікованих співробітників, які зможуть оперативно увійти в курс справи, не доводиться. "Небанківський регулятор був повністю відданий на відкуп Лівому блоку. Тому, швидше за все, кадровий склад комісії буде поповнюватися за рахунок членів фракції, серед яких немає фахівців у сфері фінансів. В результаті ситуація на ринках може стати некерованою", - поділився з "ДС" побоюваннями голова правління однієї із страхових компаній.
Минулого тижня в Комісії не побажали оголошувати імена фахівців, якими Василь Волга має намір замінити команду свого попередника, з цього приводу сьогодні лише висловлюються припущення. "За рахунок кадрів блоку Лівих сил навряд чи вдасться збити всю команду.
Так що, швидше за все, Волга приведе до Держфінпослуг фінансистів із Партії регіонів, які працювали в команді Віктора Януковича, коли той ще був прем'єр-міністром, які не увійшли до складу нинішнього Кабміну ", - розповіли фінансисти. Очікується, що нова команда буде представлена регулятором у найближчі тиждень-два.
Євгенія Андреєва
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас