Український ринок акцій в середу сповільнив зростання після стрімкого ралі з початку тижня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій в середу сповільнив зростання після стрімкого ралі з початку тижня

Фондовий ринок
141
Український ринок акцій в процесі торгівельної сесії в середу демонстрував змішану динаміку на фоні нижчої активності, ніж в попередній день, що зумовлено неоднозначними настроями на світових майданчиках в очікуванні виступу глави ФРС Бена Бернанке.
Разом з тим, незважаючи на коливання протягом дня індексів між "червоною" і "зеленою зоною", майданчики закрили день наступними показниками: індекс ПФТС зріс на 0,41% - до 702,58 пункту, індекс "Української біржі" - на 0,84%, до 1808,63 пункту.
Як повідомив старший аналітик інвестиційної компанії "Фенікс Капітал" Андрій Нестерук, в цілому торги на українських біржах проходили мляво: ринки завмерли в чеканні даних про продажі нових будинків в США за січень, а також виступу глави ФРС США Бернанке, який може визначити напрям руху фондового ринку на декілька тижнів вперед.
За словами керівника відділу торгівлі цінними паперами інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко, на українському ринку акцій найбільш активний попит зберігається в банківському секторі (Райффайзен банк Аваль, Укрсоцбанк), а також до паперів "Укртелекому" і металургійних компаній.
Грищенко відзначив, що в цілому зберігається попит з боку іноземних інвесторів до українських акцій, що особливо помітно після завершення президентських виборів.
"Разом з тим ситуація на світових майданчиках залишається знервованою, тому ми досить консервативні стосовно подальшого зростання ринку", - додав експерт.
"Цілком ймовірно, що ми побачимо фіксацію прибутку на нашому ринку в короткостроковому періоді", - прогнозує В.Грищенко.
Як відзначила фахівець департаменту міжнародних продажів інвестгрупи "Сократ" Валерія Коцур, незважаючи на невелике зниження індексів при відкритті, ближче до середини дня на ринку знов поновився висхідний тренд. При цьому лідером зростання стали акції "Укртелекому" (+5,97% на УБ) на тлі корпоративних новин і спекуляцій щодо можливої приватизації.
Разом з тим Коцур також відзначила, що на зовнішніх ринках ситуація залишається невизначеною. За її словами, заяви Б.Бернанке, який продовжує захищати політику низьких ставок, не додали ясності в настрій торговців.
Крім того, повідомила аналітик, звіт за статистикою із США показав зниження продажів на первинному ринку нерухомості на 11,2% проти зростання, що очікувалося, в 3,8%.
На "Українській біржі" в середу спостерігалася різноспрямована динаміка індексних паперів. У лідерах зростання виявилися акції "Укртелекому" - на 5,97%, Укрсоцбанку - на 1,65%, Райффайзен Банку Аваль - на 1,51%.
Крім того, істотно подорожчали акції ГЗК: Північний зріс на 2,44%, Полтавський - на 6,07%.
Як сказав аналітик інвестгрупи "ТАСК" Вадим Ємець, новина про те, що Мінекономіки ініціює скасування прив'язки цін нафти на аукціонах до її митної вартості, не зробила впливу на котирування "Укрнафти" (+0,46%).
За його словами, незважаючи на оприлюднення інформації про плани Стахановського вагонобудівного заводу в 2010 році випустити 5 тис. вагонів (тоді як в листопаді 2009 року називалася цифра 6 тис. вагонів), акції компанії - в лідерах зростання (+1,33%).
Найбільше зниження продемонстрували акції Сумського НВО ім. Фрунзе (-2,23%), КрАЗу (-2,18%) і Харцизького трубного заводу (-1,33%).
Загальний обсяг торгів на УБ склав 44 млн грн.
На ПФТС в лідерах за обсягом торгів виявилися акції Алчевського меткомбінату (0,93%), "Центренерго" (+0,02%) і "Донбасенерго" (-1,92%).
На ПФТС обсяг торгів акціями склав 12,7 млн грн.
На зарубіжних біржах у середу, як повідомив А.Нестерук, українські папери переважно зросли. Лідером зростання стали акції Kernel, які подорожчали на 3,9% при обсязі торгів більше $4 млн. Інвестори продовжують виявляти підвищену цікавість до акцій Kernel на новині про поглинання Allseeds.
Крім того, подорожчали акції Ferrexpo - на 2%, таким чином, трохи відігравши вчорашнє падіння.
За словами Нестерука, акції агрохолдингу "Мрія" зросли на 8,3% на новинах про отримання холдингом кредиту від IFC. При цьому експерт відзначив, що істотних обсягів торгів з даними акціями не спостерігалося, бо в них дуже низька ліквідність і значною мірою котирування по даному паперу залишаються індикативними.
За даними Нестерука, на українському ринку євробондів усереду не спостерігалося особливої активності. Деякий інтерес інвесторів спостерігався до паперів банківського сектора, зокрема, євробонди Приватбанку і Альфа Банку показали позитивну динаміку. В той же час суверенні випуски єврооблігацій в середу практично не торгувалися, проте було зафіксовано незначне зниження в ціні квазі-суверенного випуску Нафтогаз-14.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас