СБ: Потрібні конкретні кроки з оздоровлення банківської системи України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: Потрібні конкретні кроки з оздоровлення банківської системи України

486
Проблема накопичення токсичних активів дозріла до того моменту, коли необхідно робити конкретні кроки з оздоровлення банківської системи в Україні, переконаний координатор діяльності Світового банку (СБ) у фінансовому і приватному секторах України, Білорусі і Молдови Маріус Вісмантас, пише "Дзеркало тижня".
За його словами, потенційно вирішити проблему токсичних активів можуть акціонери банків, інвестори і держава. В той же час представник СБ сумнівається, що уряду доцільно вливати великі інвестиції і систематично викупляти непрацюючі активи з банків, щоб очистити банківські баланси.
Вісмантас акцентував, що перш ніж залучати державу, необхідно допомогти приватному бізнесу самому вирішити велику частину цієї проблеми, створивши для цього всю необхідну нормативну базу.
"Навіщо державі викупляти активи, які не хоче викупляти хтось інший? Давайте створимо можливість викупу таких активів для приватних інвесторів", - відзначив Вісмантас.
За його словами, "багато що потрібно змінити в законах, щоб інвестори приходили і з радістю викупляли активи, а банкам - за нормальних умов для продажу, сплати податків і резервування - було б не так важко їх продавати".
При цьому, вважає Вісмантас, джерелами капіталу, у разі продажу таких активів, крім держави, може стати як капітал приватних інвесторів, так і капітал колекторних компаній, які помалу починають викупляти активи і займатися цим професійно.
Раніше Міжнародна фінансова корпорація (IFC) заявила, що розглядає варіанти роботи з проблемними активами українських банків. Зокрема, може бути створений спеціальний фонд для викупу заборгованості або розроблена схема з фінансування через управляючі компанії.
Нагадаємо, сукупний чистий збиток банківської системи України в січні-вересні 2009 р. склав 20 млрд 943 млн 905 тис. грн. Серед 18 найбільших фінустанов країни найбільші збитки в січні-вересні мали Укрпромбанк (3,721 млрд грн), Укргазбанк (1,784 млрд грн) і Райффайзен Банк Аваль (1,585 млрд грн).
Найбільший чистий прибуток за підсумками січня-вересня в цій групі отримав "Державний ощадний банк України" (Ощадбанк, 1,18 млрд грн), найбільший по активах в країні Приватбанк (522 млн грн) і Укрсоцбанк (85 млн грн).
Кількість збиткових українських банків за підсумками липня-вересня 2009 року зросла до 65 з 64.
На думку експертів інвестиційної групи "Сократ", проблеми з якістю активів для більшості українських банків в поточному році не перетворюватимуться на проблеми ліквідності і повторної кризи ліквідності не відбудеться. При цьому експерти підкреслили, що в даний час, банки не відчувають проблем ліквідності, проте якість активів буде головною проблемою наступного року. Значна сума позик в іноземній валюті (58% сукупних кредитів) у поєднанні з девальвацією гривні, а також скорочення чисельності населення і реальних доходів у сфері бізнесу різко погіршують якість банківських кредитних портфелів. В результаті - формування додаткових резервів приводить до збитків банків, вважають аналітики групи "Сократ".
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас