Гроші не вийшли з порту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші не вийшли з порту

Фондовий ринок
751
Фонд держмайна звинуватив Міністерство фінансів в затягуванні процесу повернення застави учасникам конкурсу з приватизації Одеського припортового заводу. Фонд тричі направляв платіжне доручення до Мінфіну і стільки ж разів отримував відмову з формальних причин.
З'ясування відносин між відомствами стануть ще одним тривожним сигналом для інвесторів, зазначають експерти. Відведений законом термін повернення застави учасникам конкурсу, що не відбувся, з продажу 99,57% акцій Одеського припортового заводу (ОПЗ) минув 10 жовтня. Не дивлячись на це, двоє з трьох учасників - "Фрунзе Флора" (належить підприємцеві Костянтину Григоришину) і "Нортіма" (контролюється групою "Приват") - так і не отримали застави на загальну суму 800 млн грн. 21 жовтня компанія "Фрунзе Флора" подала позов до Господарського суду Києва з вимогою повернути заставу. Перше засідання суду у цій справі призначене на 14 грудня.
Вчора в.о. глави Фонду держмайна (ФДМ) Дмитро Парфененко розповів Ъ, що направив до суду детальне пояснення того, чому до цих пір не повернені кошти учасників конкурсу. "Я повністю покладаю відповідальність на Мінфін і Держказначейство", - сказав він. За його словами, в міністерстві "чіплялися" до поданої заявки ФДМ на повернення застави, але в результаті визнали, що вона була оформлена правильно. В результаті фонд виписав платіжне доручення, яке Держказначейство повинне було сплатити. "Минулого тижня я тричі присилав платіжку і тричі мені її повертали, чіпляючись до нових і нових деталей. Я повідомив в поясненні суду, що нашої провини в тому, що відбувається, немає", - сказав Парфененко.
В. о. міністра фінансів Ігор Уманський у свою чергу заявив: "Ви уявляєте, він (Дмитро Парфененко) тричі складав платіжки і тричі писав їх неправильно. Ганьба!" На вчорашній прес-конференції після засідання Кабміну прем'єр-міністр Юлія Тимошенко відмовилася коментувати те, що відбувається, пославшись на те, що питання не відноситься до теми прес-конференції.
Конфлікт між ФДМ і Мінфіном викликав стурбованість закордонних інвесторів. "Іноземним інвесторам важливо мати прозорі, зрозумілі і реальні умови проведення приватизації, тим більше коли йдеться про грошові зобов'язання. Будь-які порушення процедури, навіть з технічного боку, можуть серйозно позначитися на інвестиційній привабливості країни і сприйнятті інвесторами з країн Євросоюзу іміджу України", - сказала виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев’янко. А в Shell Exploration & Production Ukraine заявили, що після прецеденту з ОПЗ Кабміну доведеться давати додаткові гарантії повернення застав всім учасникам приватизаційних конкурсів з розвинених країн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас