Страховики зазнають обов'язкових збитків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Страховики зазнають обов'язкових збитків

462
Ринок "автоцивілки" в січні-вересні збільшився на 8%, тоді як виплати із страхових випадків зростали в три рази швидше, повідомило Моторне (транспортне) страхове бюро. Це призвело до зростання збитковості цього виду страхування - мінімум у п'яти великих компаній цей показник складає більше 70%. Поліпшити ситуацію можна, підвищивши тарифи, інакше страховики будуть змушені відмовляти у продажу полісів найбільш ризиковим клієнтам, кажуть учасники ринку.
Моторне (транспортне) страхове бюро (МТСБУ) повідомило, що співвідношення виплат до премій від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності (ОСЦПВ) у вересні зросло до 61%, тоді як ще в січні-липні цей показник складав 60,77%.
При цьому прийнятним для компаній є рівень до 70%, пояснив заступник директора МТСБУ Іван Гумінський. Високий рівень збитковості ОСЦПВ зафіксований у "Дженералі Гарант Страхування" - 94%, "Аска", "ІНГО Україна" - по 80%, НАСК "Оранта" - 75%, "Універсальна" - 65%. Коефіцієнт виплат "АХА Страхування" виріс з 82% в 2008 році до 108% за підсумками III кварталу, що не влаштовує акціонерів компанії, повідомив заступник голови правління "АХА Страхування" Максим Межебицький.
Голова наглядової ради НАСК "Оранта" Олег Спілка стверджує, що головною причиною зростання коефіцієнта виплат стала девальвація гривні - вартість ремонту автомобілів через подорожчання долара і євро збільшилася на 60%. Але радник голови правління СК "Дженералі Гарант Страхування" Юрій Лахно вважає за не показовими дані вересня. "Затримували з виплатами, накопичили і у вересні розрахувалися, тому і вийшов такий рівень", - сказав він.
Але заяви про вихід з МТСБУ вже подали СК "Ренесанс" і СК "Незалежна". Всього членами бюро є 90 компаній. Рівень збитковості зростає через більш стрімке збільшення сум виплат. У січні-вересні страховики збільшили продажі полісів ОСЦПВ на 8%, до 4,89 млн шт., а обсяг зібраних премій - до 915,69 млн грн. Кількість врегульованих заяв зросла на 6%, до 52,69 тис., а виплати - на 21%, до 400 млн грн. Середній збиток з початку року зріс на 23%, до 8,19 тис. грн. Представники "Інституту ризику" підрахували, що до середини 2010 року сума середнього збитку досягне 9,5 тис. грн.
Страховики вважають, що допомогти їм може тільки підвищення тарифів. "Ми добиватимемося підвищення тарифів вже найближчим часом. Чинний тариф з "автоцивілки" давно не відповідає реаліям ринку", - стверджує Спілка. Незважаючи на те що страховики хочуть підвищити на третину базовий тариф з ОСЦПВ, вони вже змогли збільшити тарифи за рахунок використання найбільших значень корегованих коефіцієнтів, повідомили в МТСБУ. На думку голови правління "ІНГО Україна" Ігоря Гордієнка, запропоноване в проекті підвищення потрібно було проводити ще п'ять років тому, тоді як зараз тарифи і ліміти відповідальності (запропоновано підняти в два рази) потрібно збільшувати ще більше.
Межебицький впевнений, що очікуване підвищення тарифів може знизити збитковість компаній. "Якщо не будуть підвищені тарифи, ми обмежуватимемо наші дії в цьому виді страхування, - попередив він. - Ми аналізуватимемо у сегментах, регіонах і марках, які збитковіші, і відмовляжмо". Віце-президент СК "Аска" Олена Машаро розповіла, що страховики не зможуть відмовитися від видачі полісів ОСЦПВ, оскільки це заборонено законом: "Якщо до нас звернулися із обов'язкового виду страхування, ми повинні продати поліс".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас