З ніг на голову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З ніг на голову

1766
Третю квартальну звітність поспіль українські банки закінчують з негативними результатами. Це підсумок банківської кризи, що охопила вітчизняні фінустанови рік тому. Чи вдасться зламати негативну тенденцію?
Мінус 20 943 905 000 грн. і плюс 17 тимчасових адміністрацій - такий основний підсумок роботи українських банків за останній рік. Результати роботи вітчизняних банківських установ протягом трьох кварталів стали символічними. Ще рік тому за підсумками дев'яти місяців вони заробили майже 7 млрд. грн.
Поняття "резерви" стало в лексиконі банкірів майже загальною назвою. Саме в резервах проявились проблемні кредити, резерви значно збільшили статті банківських витрат, і, в кінцевому підсумку, саме резерви винні у збитках. З початку нинішнього року резерви українських банків збільшилися більш ніж у шість разів - на 51 млрд. грн. Це стало основною причиною того, що в порівнянні з аналогічним періодом минулого року за дев'ять місяців витрати вітчизняних банківських установ зросли на 80,8%, досягши рівня 129,2 млрд. грн., А їхні прибутки збільшилися в порівнянні з минулим роком лише на 38 , 6%, склавши 108,3 млрд. грн.
Внаслідок цього різниця прибуткової та видаткової частин за підсумками дев'яти місяців досягла 20,9 млрд. грн., хоча ще за результатами півріччя збитки фінустанов становили 14 млрд. грн.
Проте нема лиха без добра, вважають українські банкіри. Підставою для оптимізму є помісячні дані фінансових результатів, в яких була помічена позитивна динаміка. Якщо в липні банки втратили 4,04 млрд. грн., У серпні 2,14 млрд. грн., То у вересні цей показник становив лише 0,44 млрд. грн. "Швидше за все, ця динаміка буде зберігатися і надалі, і обумовлена вона закінченням активного процесу формування резервів для покриття кредитних ризиків більшістю українських банківських установ", - впевнений голова правління банку "Фінанси та Кредит" Володимир Хливнюк. Деякі з них навіть почали частково розформовувати резерви. Однак велике питання, чим це викликано - поліпшенням платіжної дисципліни або масовою реструктуризацією кредитів? І чи збережеться позитивна тенденція до кінця року?
Очікувані результати
Збитки українських банків за підсумками дев'яти місяців експертів не здивували. За словами аналітика ІГ "ТАСК" Вадима Ємця, результати тільки окремих фінустанов не збіглися з очікуваннями. Наприклад, передбачалося, що Укрсоцбанк покаже збитки за результатами не тільки третього кварталу, але і сукупно трьох кварталів нинішнього року. "Таке припущення було зроблено в очікуванні того, що ця фінансова установа почне більш активно формувати резерви під знецінення кредитів, адже, за існуючою інформацією," токсичні "активи в кредитному портфелі банку перевищують 18%, а за третій квартал обсяг сформованих резервів було збільшено тільки з 7,0 до 9,0% від кредитного портфеля ", - зазначає Ємець.
Для порівняння можна навести приклад формування резервів Райффайзен Банку Аваль, який показав один з найгірших результатів за дев'ять місяців зі збитками 1,59 млрд. грн., у той час як резерви банку під знецінення кредитів досягли 16% від кредитного портфеля, на що було витрачено більше чотирьох мільярдів гривень. Таким чином, на думку експертів, збитковість банків є системною проблемою галузі на даному етапі і викликана низкою макроекономічних факторів. У свою чергу, прибутковість банків, особливо серед найбільших, не можна пояснити загальним для прибуткових банків фактором, тому потрібно шукати унікальні причини для кожної фінустанови.
Вагомим фактором прибутковості Укрсоцбанку є формування резервів нижче середнього показника у групі найбільших банків. Підтримання прибутковості Ощадбанку - швидше технічний елемент здійснення фінансового обліку, а прибутковість ПриватБанку утримується значними інвестиціями в розвиток установи та досить високій вартості його послуг. Прибутковість Укрексімбанку обумовлена, в першу чергу, орієнтацією банку на кредитування промислових підприємств з низьким і середнім рівнем ризику. "Серед великих банків у позитивному сенсі виділяється ПриватБанк, який протягом усього року демонструє хороші показники прибутковості, підтримуючи при цьому співвідношення резервів до кредитного портфелю на рівні 16,0%, що є одним з найвищих показників у системі.
Хотілося б також виділити ПУМБ і Альфа-Банк, які показали прибуток за третій квартал на рівні 23,5 і 52,9 млн. грн. відповідно при стабільно високому співвідношенні резервів до кредитного портфелю (16,9 і 12,0%) ", - говорить аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Богдан Воротилін. За словами Володимира Хливнюка, наявність прибутку у деяких фінустанов закономірна. "Зокрема, державні банки отримали досить дешеву ресурсну базу після істотного збільшення статутних капіталів і залучення дешевих кредитів рефінансування від НБУ, що дозволяє отримати досить високу маржу. Реальна прибуток у банку, який активно кредитував, - нонсенс ", - впевнений банкір.
Стабілізація темпів падіння українського ВВП і зменшення волатильності на валютному ринку підтримують банківський сектор країни. Таким чином, в умовах обмеженої волатильності на валютному ринку банківські установи мають більше можливостей залучити зовнішнє фінансування до статутного капіталу (про збільшення УФ оголосили Райффайзен Банк Аваль, банк "Форум", ПроКредит Банк та ін) Паралельно з цим відбувається нарощування резервів, зменшилася кількість скорочень персоналу. Все це можна віднести до позитивних процесів, що відбуваються в банківській системі України.
За словами начальника відділу стратегії ОТП Банку Євгена Зінов'єва, збиткова діяльність одних фінансових установ і стабільне зростання прибутку в інших пояснюються в основному якістю кредитного портфеля та ефективністю програм реструктуризації. Банки, що мають низьку частку кредитів в іноземній валюті, демонструють позитивні фінансові результати.
Генеральний директор Platinum Bank Грег Краснов вважає, що банки, які працюють в корпоративному сегменті, в умовах кризи страждають найбільше. А тим фінустановам, які займаються окремими дрібними кредитами, як правило, в підсумку легше вижити. "Але важливим є розуміння того, що ці результати показують минуле. Нинішні прибутки банків відображають рішення, прийняті до кризи. Більш "оптимістичні" банки, які не регулювали свою ризикову політику, зараз страждають внаслідок низьких прибутків і великих резервів, які доводиться формувати під забезпечення рахунків позичальників, що не виконують свої зобов'язання", - говорить Краснов. Ті ж банки, які підготувалися до початку бурі - відкоригували ризикову політику і знизили витрати, тепер здатні показувати прибуток.
Звіти за бугром
Говорячи про кореляцію фінансової звітності українських банківських установ зі звітністю їх західних колег, необхідно розділяти закордонні інвестиційні та комерційні банки. Західні інвестиційні банки демонструють гарні результати за третій квартал, отримані в першу чергу завдяки спекулятивним операціям на різних ринках. Goldman Sachs отримав чистий прибуток у розмірі $ 3,2 млрд., що в півтора рази перевищило прогнози аналітиків. У порівнянні з третім кварталом 2008 року прибуток фінустанови збільшився майже втричі, однак у порівнянні з другим кварталом цього року він знизився на 7%. Приємно потішили інвесторів і фінансові результати Citigroup у розмірі $ 101 млн., що також в кілька разів перевищило очікування західних аналітиків.
"В цілому прибуток 2009 західних комерційних банків буде мати позитивне значення, однак необхідно зазначити, що їх загальні результати досить слабкі", - відзначив Вадим Ємець. За словами експерта, ефективним індикатором, який дозволяє зрозуміти стан справ із прибутком комерційних банків на Заході, є відношення P / E - поточної ціни на акції банку до прибутку на одну його акцію. Таким чином, P / E для Bank of America Corporation знаходиться на рівні 175,0, JP Morgan Chase - 27,34, Citigroup перебуває в негативній зоні. Що стосується європейських банків, то P / E HSBC знаходиться на рівні 232,82, Banco Santander - в мінусовій торгової зоні, BNP Paribas - на рівні 24,54, Credit Suisse - 249,98. Для порівняння: співвідношення P / E з Райффайзен Банку Аваль і банку "Форум" перебуває в негативній зоні, P / E Укрсоцбанку - 52,2. "Враховуючи, що ціни акцій згаданих банків демонстрували суттєве зростання на тлі загального підйому фондових ринків, ми можемо зробити висновки, що фінансові результати західних банківських установ різняться, проте високі значення P / E - аномальне і свідчать про низькі показники прибутку банків або завищення їх вартості ", - вважає Ємець. У зв'язку з цим можна зробити висновки про деяку взаємозалежності фінансових результатів українських і західних комерційних банків, однак через низку обставин вітчизняні фінустанови знаходяться у більш складній ситуації.
Володимир Хливнюк подібної кореляції не бачить. "Більшість європейських та американських банків, на відміну від українських, списали проблемні кредити ще в кінці 2008 року, що сьогодні дозволяє їм показувати позитивний фінансовий результат. Ми цей етап ще не завершили. Прибуток будемо показувати в 2010-у", - вважає банкір.
Що далі
Результат четвертого кварталу роботи вітчизняних банків - поки одна із найбільш дискусійних тем. За словами Євгена Зінов'єва, у четвертому кварталі можна очікувати навіть позитивних результатів їх роботи. Деякі банки вже почали очищення балансів шляхом переведення проблемних кредитів на факторингові компанії. Це дозволить їм розформувати частину резервів, що автоматично знизить витрати. Однак навряд чи це зможе врятувати фінансові підсумки року: сумарні результати не зазнають великих змін, а система так і залишиться у збитках. Ризиком прогнозу є друга хвиля неплатежів, яка може бути викликана масовими судовими позовами з боку позичальників, що заперечують кредитні договори. У цьому випадку фінансові результати банківської системи в четвертому кварталі не будуть позитивними. Голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник впевнений, що на тлі попередніх кварталів в четвертому кварталі ситуація покращиться. Якщо на початку року була якась невизначеність, то зараз вимальовується більш чітка картина на найближче майбутнє. Прогнозуються зростання ліквідності, активізація кредитних процесів, розробка нових депозитних продуктів і програм. Володимир Хливнюк вважає, що запорукою поліпшення ситуації в банківському секторі буде служити політична і передвиборна стабільність в країні.
Олена Мошенець
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас