Банки відштовхнулись від дна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки відштовхнулись від дна

Казна та Політика
6156
В розпорядженні видання "Дело" з'явились фінансові результати 15 найбільших українських банків за перших 9 місяців 2009 року. За цей період збиток фінустанов, що входять до групи найбільших (без банку "Надра", "Укрпромбанка" і "Укргазбанка"), склав 5,5 мільярди гривень.
Власне в III кварталі 2009 року банки, що входять до групи найбільших, також не змогли показати позитивного результату. Їх загальний збиток за період з липня по вересень склав більше 2,1 мільярдів гривень. Це на 130 мільйонів гривень більше, ніж за попередні три місяці.
Однак детальніший аналіз фінпоказників банків дозволяє говорити, що максимальні збитки в найбільших банків вже позаду і діяльність більшості фінустанов стала менш збитковою.
Якщо в II кварталі в плюсі було лише шість банків із загальним результатом 416 мільйонів гривень, то в III - на один більше.
Лідером з прибутковості як і раніше залишається "Ощадбанк", за липень-вересень він заробив 426 мільйонів гривень, всього з початку року цей держбанк приніс Україні вже 1,1 мільярда гривень.
За ним розташувалася найбільша вітчизняна фінустанова - "ПриватБанк", за останній квартал він заробив 116 мільйонів гривень, тоді як його прибуток за 9 місяців перевищив 520 мільйонів гривень.
Головний здобуток в тому, що за підсумками III кварталу загальний результат найбільших банків виявився мінус 2,15 мільярда гривень., належить "Промінвестбанку", "Сведбанку" і "Райффайзен Банку Аваль". Їх загальний збиток за липень-вересень склав 1,95 мільярда гривень. Основна причина таких збитків у всіх банків однакова - активне формування резервів під проблемні кредити.
В новий рік з чистим банком
Рекордсменом виявився ПІБ. Його втрати за останній квартал склали 943 мільйони гривень, що в 6 разів більше, ніж за попередні три місяці. У банку таке погіршення фінрезультата пояснюють бажанням максимально доформувати резерви під проблемні кредити протягом 2009 року.
"Ми хочемо до кінця року побачити реальну картину по кредитному портфелю, тому і формуємо все більше резервів. Банк залишить всі ці цифри (резерви) в 2009 році, аби почати рентабельний бізнес з наступного року", - говорить перший заступник голови правління "Промінвестбанку" В'ячеслав Юткін.
Втім, не всі банкіри керуються бажанням все найгірше списати на 2009 рік, а далі почати бізнес з "чистого аркуша". Багатьох фінансистів відраховувати гроші в резерви примушує ситуація, що погіршується, на ринку. Так, збиток "Укрсиббанку" за липень-вересень склав 302 мільйони гривень, тоді як в II кварталі банк показав прибуток у 21 мільйон гривень.
"В II кварталі ситуація в країні трохи стабілізувалася, і ми не формували таких резервів. А ось пізніше новий виток курсової нестабільності призвів до того, що клієнти перестали обслуговувати кредити і ми вимушені були доформувати резерви", - пояснює голова правління "Укрсиббанку" Сергій Наумов.
Ситуація в "УкрСибі" не характерна для всієї банківської системи. Низка крупних банків, навпаки, після невдалих I і II кварталів продемонстрували позитивний результат в липні-вересні за рахунок часткового розформування резервів. Так, наприклад, "Альфа-банк" показав прибуток в останньому кварталі 52 мільйони гривень, тоді як за підсумками першого півріччя в банку було мінус 192 мільйони гривень.
"Зменшення збитків (за підсумками 9 місяців) було досягнуто завдяки завершенню низки реструктуризацій активів і зобов'язань. В результаті менеджменту удалося збільшити чистий відсотковий дохід і частково розформувати резерви", - пояснює в.о. фінансового директора "Альфа-банку" Олег Костючок.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас