Український ринок акцій заразився зовнішнім позитивом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок акцій заразився зовнішнім позитивом

Фондовий ринок
819
За попередній тиждень (з 14 по 18 вересня) індекси Української біржі (УБ) і ПФТС додали по 4% кожний.
Так, обсяги роздрібних продажів у США за серпень виросли відразу на 2,7%, що стало рекордним показником за останні 3 року, промвиробництво за попередній місяць додало 0,8%. Крім того, 15 вересня голова ФРС США Бен Бернанке обережно натякнув на закінчення рецесії. "З технічної точки зору рецесія, швидше за все, завершилася, але економіка буде дуже слабкою якийсь час", - заявив він.
За попередній тиждень (з 14 по 18 вересня) індекси Української біржі (УБ) і ПФТС додали по 4% кожний. Трейдери відзначають, що ліквідність повертається на ринок. На УБ обсяг торгів за підсумками минулого тижня збільшився на 15,3 млн. грн. у порівнянні з попереднім досяг 85,7 млн. грн. Торговці на ПФТС також оживилися, збільшивши обсяги з 33,9 до 57,1 млн. грн.
Серед блакитних фішок найбільші темпи зростання показали папери "Азовсталі" (+12,5%) і "Мотор Січі" (+10,7%). "Інвестори ще активніше купують "Азовсталь" після виходу сильних операційних результатів заводу на початку вересня. А попит на "Мотор Січ" зберігається з моменту виходу серії позитивних новин улітку", - пояснює старший аналітик інвесткомпанії Phoenix Capital Андрій Нестерук.
Разом з тим акції банків, які показували зростання протягом усього весняно-літнього ралі, втратили в ціні. Так, Райффайзен Банк Аваль за минулий тиждень подешевшав на 2,5%, а Укрсоцбанк додав символічні 0,3%. "Банківський сектор дотепер перебуває в невигідному становищі. Банки продовжують нарощувати збитки і нараховувати резерви. У той час як інші галузі вже показують ознаки відновлення. Тому папери фінустанов зараз мало цікавлять інвесторів", - пояснює трейдер інвесткомпанії "Ренесанс Капітал" Михайло Завадовський.
Серед експертів немає єдиної думки щодо того, як будуть поводитися індекси на поточному тижні. З одного боку, у торговців є можливість зафіксувати прибуток після двотижневого зростання (з 7 по 18 вересня індекс УБ виріс майже на 7%, індекс ПФТС - на 6,9%). "На цьому тижні на фондових ринках ми очікуємо корекцію. Закриття довгих позицій на поточних рівнях і відкриття коротких, швидше за все, підсилить зниження", - вважає генеральний директор КУА "Конкорд Есет менеджмент" Григорій Пелех.
З іншого боку, вітчизняний ринок акцій повністю залежить від глобальних тенденцій. А якщо врахувати, що світові майданчики насичені позитивними новинами, то й українські індекси будуть тягтися вгору. "Настрій на глобальних майданчиках залишається позитивним, поганих новин не виходить. Це означає, що можливе зростання і в нас", - припускає Михайло Завадовський.
Для акцій "Стиролу" рекомендація - "купувати". За нашими оцінками, цільова (справедлива) ціна акцій компанії - $7,2 за акцію, що передбачає потенціал зростання 61% від поточної ціни ($4,47).
Падіння попиту на добрива на світовому ринку внаслідок економічної кризи в 2008 році та істотне подорожчання газу для українських виробників добрив завдало серйозного удару по галузі. Компанія "Стирол" знизила обсяги виробництва добрив за перші сім місяців 2009 року на 52% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Проте, ми вважаємо, що в міру відновлення світової економіки попит на зерно і продукти харчування буде рости, що у свою чергу буде стимулювати попит на добрива, у тому числі азотні, на яких спеціалізується концерн "Стирол".
Незважаючи на подорожчання газу в 2009 році, "Стиролу" вдається зберігати свою конкурентоспроможність завдяки спеціалізації на випуску більш дорогого гранульованого карбаміду, що користується попитом на зовнішніх ринках, і диверсифікованості продуктового ряду.
Додатковим драйвером зростання акцій "Стиролу" може виступити приватизація великих виробників добрив в Україні (Одеський припортовий завод) і Польщі.
Акціонери "Авалю" до кінця 2009 року мають намір влити в капітал банку 531 млн. грн., у результаті чого коефіцієнт адекватності капіталу збільшиться з 12,9% в 2008 році до 14,8% в 2009-му. З урахуванням якості активів банку цей рівень більш ніж достатній для покриття можливих збитків.
Збільшення капіталу зміцнить імідж і лідируючі позиції Райффайзен Банку Аваль, особливо на тлі проблем багатьох інших фінустанов. Це повинно допомогти банку відновити прибутковість в 2010 році і підвищити річний чистий прибуток у середньому на 46% в 2010-2013 роках. Ми вважаємо, що з урахуванням нової кількості акцій папери Райффайзен Банку Аваль мають 53%-вий потенціал зростання ціни в доларах США.
У цей момент є перспектива корекції й акції банків можуть упасти в ціні, однак український ринок дуже волатильний і можна упустити момент входження за нижчими цінами.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас