Відділення на нуль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відділення на нуль

2230
З початку року вітчизняні банки закрили більше 1 тис. відділень. Проте, за розгалуженістю банківської мережі Україна як і раніше випереджає багато країн Європи
Щоб мінімізувати збитки, викликані впливом кризи, вітчизняні банки змушені скорочувати витрати, спішно згортаючи свої регіональні мережі. Тільки за перше півріччя 2009 р. в Україні були закриті 5% усіх банківських відділень. Крім того, фінустанови активно перетворюють регіональні (обласні) філії у відділення. Це робиться з метою оптимізації структури управління мережею та мінімізації витрат.
За перше півріччя кількість філій скоротилася на 125 одиниць - до 1189 підрозділів. І процес цей триває. Крім того, банківські відділення активно переїжджають на нові, більш вигідні місця. Це стосується насамперед відділень, що дислокувалися на орендованих площах. Зараз же багато офісних площ звільняються, і орендодавці готові знижувати ціни. Цим і пояснюється міграція банківських точок продажів.
Усе пропало
Активніше від інших регіональні представництва скорочували великі системні банки з іноземним капіталом (УкрСиббанк, “Райффайзен Банк Аваль”). Крім того, у цій справі чимало зробили також проблемні фінустанови з тимчасовими адміністраціями (“Надра Банк”, Укргазбанк, “ Родовід-Банк” та ін.). Для тимчасових адміністраторів закриття відділень - швидкий і ефективний спосіб мінімізації поточних витрат.
Примітно, що свої мережі почали згортати і банки, які ще пару-трійку років тому відкривали нові відділення один за іншим. Яскравий приклад - Універсал-Банк, куплений грецькою групою EFG Eurobank наприкінці 2006 р. “У зв'язку зі складними економічними умовами в країні продовжувати нарощування мережі не було необхідності.
Із цієї причини були закриті відділення, що працювали в тестовому режимі, які ще не функціонували на повну силу: у них не було бази клієнтів для ефективної роботи”, - пояснює Ігор Дорошенко, член правління Універсал-Банку. А от на думку Тараса Кириченка, директора департаменту роздрібного бізнесу “ВТБ Банку”, багато фінустанов з іноземним капіталом зараз закривають відділення у зв'язку з переглядом планів розвитку в нашій країні.
Цікаво, що банкіри намагаються замовчувати факти масового закриття відділень і воліють називати цей процес “оптимізацією мережі” або ж “припиненням її розвитку”. Наприклад, недавно прес-служба ПриватБанку, пославшись на слова голови правління Олександра Дубілета, заявила, що кількість підрозділів банку з жовтня 2008 р. (початок кризи) навіть збільшилася.
При цьому цього року банк не планує скорочувати свою мережу філій і відділень, навпаки, до кінця року збирається відкрити ще 100 нових відділень у різних регіонах країни. Банкіри сумніваються в доцільності нарощування мережі в умовах кризи. “Відкрити 100 нових відділень - ще не означає збільшити мережу. Адже мова йде про паралельні процеси: неефективні точки закриваються, але при цьому відкриваються й нові відділення в привабливих місцях. Питання в тому, чого більше”, - констатує Володимир Гіріс, член правління Укрексімбанку. У зв'язку з цим відзначимо, що окремі банки цього року продовжили збільшувати чисельність відділень. Так, “ОТП Банк” відкрив 50 додаткових офісів, “Альфа-Банк (Україна)” - 15, Брокбізнесбанк - 10. Нагадаємо: зовсім недавно постановою №421 НБУ заборонив відкривати нові відділення збитковим банкам.
У той же час у деяких фінустановах не приховують намірів суттєво “прорідити” регіональну мережу. “Ми дуже серйозно працюємо над оптимізацією регіональної мережі - закриваємо всі збиткові відділення. Не бачимо сенсу утримувати їх тільки заради факту присутності в якомусь місці, якщо вони генерують збитки”, - зізнається Владислав Кравець, член правління Промінвестбанку. За його словами, на початок року в банку було 862 відділення. Разом з тим банкір відмовився повідомити, на скільки планується скоротити мережу, а також кількість збиткових відділень.
Перенасиченість
Банкіри відзначають, що чисельність збиткових відділень може досягати 50% загальної їхньої кількості. “В Україні багато відділень не займалися зароблянням грошей, а служили як носії рекламної вивіски із брендом банку. Тому банки будуть і надалі закривати збиткові підрозділи, особливо ті, які розміщені в дорогих орендованих приміщеннях”, - прогнозує Світлана Черкай, заступник голови правління “Ерсте Банку (Україна)”. Учасники ринку впевнені, що нерентабельність багатьох відділень пов'язана, насамперед, з їхньою надлишковою кількістю. “Якщо подивитися на показник кількості відділень на душу населення, то можна відзначити: Україна вийшла в передові країни Європи. На одній зі столичних, причому аж ніяк не центральних вулиць є будівля, у якій розташовано чотири банківські відділення. На мій погляд, це явний перебір”, - вважає Тарас Кириченко. Дійсно, на 10 тис. українців припадає майже п'ять банківських відділень.
За цим показником Україна перебуває в одній групі з найбільш розвиненими державами Євросоюзу. Навіть у Росії і США насиченість банківськими офісами вдвічі менша, що вже говорити про країни Східної Європи, де на 10 тис. жителів припадає всього близько півтора відділення. Україна в лідерах за кількістю відділень, при цьому рівень проникнення банківських послуг суттєво нижчий, ніж навіть у колишніх країнах соцтабору.
Обсяги кредитування населення в Україні становлять не більше 15% ВВП, тоді як у Польщі та Угорщині вони перевищують 20%, а в країнах зони євро - 55% ВВП. У свою чергу, перенасиченість банківськими офісами пояснюється бумом злиттів-поглинань, який спостерігався на вітчизняному банківському ринку ще два роки тому. “Це було обумовлено гонкою створення банків для їхнього подальшого перепродажу інвесторам”, - констатує Кириченко. Дійсно, у процесі передпродажної підготовки банки відкривали відділення ударними темпами, не замислюючись про перспективність місць дислокації. Не дивно, що після продажу новим власникам таких “гігантів” доводилося закривати багато відкритих наспіх точок продажів. Класичний приклад - банк “Аваль”, мережа якого до продажу нараховувала близько 1500 відділень.
Тепер їх трохи більше тисячі. УкрСиббанк теж почав активно скорочувати свою мережу ще восени 2008 р. Зараз беззастережним лідером з розгалуженості регіональної мережі залишається Ощадбанк (більше 6 тис. точок), відділення якого присутні майже в кожному селі. На другому місці - ПриватБанк (більше 3 тис.). Потім зі значним відставанням ідуть три банки, підконтрольні великим іноземним групам. Для порівняння: групи Raiffeisen International і Unicredit обслуговують клієнтів в 15 європейських країнах. При цьому мають на території всіх цих країн приблизно по 2800 відділень. Erste Group у семи країнах має 1800 відділень, OTP Bank у дев'яти країнах - 1300 відділень, Intesa Sanpaolo працює на ринках восьми країн через 1000 відділень.
Тому банкіри прогнозують подальше згортання банківських мереж в Україні. “Мережі будуть скорочуватися і далі. З мого погляду, для обслуговування клієнтів на даному етапі розвитку ринку вистачило б і половини існуючих нині відділень”, - говорить Тарас Кириченко. Слід зазначити, що закриття відділень сполучене з колосальними збитками для фінустанов. За оцінками банкірів, відкриття одного скромного відділення обходилося в середньому в $200 тис. Таким чином, скоротивши 10 тис. відділень, банки зазнають збитків у розмірі $2 млрд.
До речі, БІЗНЕС пророкував саме такий сумний фінал перегонів з нарощування банківських мереж ще більше трьох років тому.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас