Дорогий стратег — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дорогий стратег

Казна та Політика
1289
Одеський припортовий завод держава оцінила в розмірі 4 млрд грн. Це початкова ціна в приватизаційному конкурсі. Чи виправдана вона?
Я 16 років беру участь у процесі приватизації заводу і вже не знаю, що говорити із цього приводу. Підприємство багато разів готувалося до продажу, а потім цей процес припинявся. І зараз не можна сказати із упевненістю, що історія не повториться знову", - розводить руками голова правління Одеського припортового заводу Валерій Горбатко.
Відповіді на питання, чи відбудеться одна з найважливіших подій в українській приватизаційній практиці 29 вересня (призначена дата проведення торгів), немає і в аналітиків. Тим часом вони із упевненістю завіряють, що продавати українську "блакитну фішку" потрібно було ще два роки тому, коли виручити за неї можна було $1 млрд. Скільки ж коштує ОПЗ сьогодні?
Ціна питання
За словами прес-служби Фонду держмайна, підприємство перспективне, і це обумовило таку високу оцінку ОПЗ фахівцями відомства. У свою чергу, експерти вважають ціну держпакета завищеною. "Фундаментальна оцінка Одеського припортового заводу перебуває в діапазоні $250-350 млн. (2-2,8 млрд. грн. - Ред.) враховуючи мультиплікатор 6-8 EBITDA за останні 12 місяців", - підрахував Віталій Струков, глава департаменту інвестиційно-банківських послуг Concorde Capital.
Варто нагадати, що в "некризовий" час, коли в 2008 році ФДМУ вже намагався продати завод, його ціна становила 3 млрд. грн. На його думку, за стратегічне становище підприємства на ринку і синергії, які можуть отримати деякі з покупців, може бути заплачена премія, і ціна може перевищити цей діапазон у випадку загострення конкуренції на оголошеному аукціоні.
Знижуючим фактором ціни є зобов'язання для інвестора, прописані в умовах аукціону, які вимагають від потенційного власника безперешкодного доступу експортерів аміаку до комплексу перевалки в рамках установлених Міністерством промислової політики квот і встановлення єдиних тарифів на перевалку цієї продукції. У той же час якщо раніше передбачалося узгодження цих тарифів потенційним власником з Міністерством економіки і Мінпромполітики, то тепер він повинен погоджувати їх з Кабінетом Міністрів України.
До того ж, за словами Дмитра Хорошуна, старшого аналітика ІГ "Сократ", ситуація у вітчизняному хімпромі може погіршитися ще більше. Наприклад, ОПЗ може зупинитися зовсім (синтез аміаку, і, можливо, навіть виробництво карбаміду).
У такому випадку інвесторів поменшає або ціна за результатами торгів може бути не набагато вищою за початкову. 4 млрд. - цілком виправдана ціна для продажу стратегічному інвесторові, який особливо має доступ до видобутку сировини - природного газу, додав аналітик. Більше того, якщо аукціон буде відкритий і претендентів буде декілька, ціна може підвищитися. "Однак ми не очікуємо, що кінцевий результат перевищить $750 млн.", - підбив підсумок пан Хорошун. З його оцінкою згодний і аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Пітер Келлер. На його думку, у найкращому разі остаточна ціна за Одеський припортовий завод може досягти $700 млн.
Хто купить ОПЗ?
Цієї миті через кризу будівництво і введення в експлуатацію нових потужностей з виробництва мінеральних добрив у світі припинено. Тому щойно ринок попиту на мінеральні добрива відновиться, ціни на них відразу піднімуться, як це було півтора роки тому, коли через нестачу обсягів виробництва ціни на деякі групи добрив збільшилися більш ніж удвічі менш ніж за рік. Зараз, швидше за все, ціни так швидко не виростуть, але підвищення потрібно істотне, щоб забезпечити прибутковість виробникам. Будь-який стратег, який це знає, може бути зацікавлений в "здешевленому" ОПЗ, вважає Віталій Струков.
Тим часом більшість аналітиків вважають, що в існуючих ринкових умовах тільки російські гравці із ціною на газ близько $70 за тисячу кубометрів (що дозволяє виробляти аміак набагато дешевше) виявлять цікавість до участі в торгах при ціні вище початкової.
У той же час перспектива продажу ОПЗ не вселяє віру. Хімічні компанії істотно постраждали від кризи і на цей момент не мають великих коштів для інвестування. Це обмежує кількість можливих покупців. Амбіційна початкова ціна і політичний ризик, пов'язаний із президентськими виборами, можуть знову зупинити процес приватизації.
Ірина Чернявська
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас