Експерти прогнозують монополізацію нафтового ринку у разі встановлення контролю групи ПриватБанку над "Укртранснафтою" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують монополізацію нафтового ринку у разі встановлення контролю групи ПриватБанку над "Укртранснафтою"

Енергетика
920
Експерти прогнозують монополізацію нафтового ринку у разі встановлення контролю групи ПриватБанку над компанією "Укртранснафта". Зі слів головного редактора журналу "ОйлМаркет" (Росія) Дмитра Моссієнка, під контролем групи ПриватБанку, яка, на думку редактора, може стояти за спробою зміни керівництва "Укртранснафти", вже перебуває понад 25% автозаправок, близько 50% нафтопереробних потужностей, найбільша нафтовидобувна компанія "Укрнафта" і 3 з 5 найбільших нафтотерміналів.
"Якщо Приват одержить "Укртранснафту", він автоматично одержить четвертий з 5 морських терміналів України і зможе контролювати вхід і вихід нафтопродуктів в Україну з південного напрямку", - вважає Моссієнко.
Також він допускає, що у разі встановлення контролю групи ПриватБанку над "Укртранснафтою", ускладнення відносин "Укртранснафти" з російським трубопровідним оператором "Транснефть" (внаслідок конфлікту групи ПриватБанку з російськими компаніями навколо Кременчуцького НПЗ), що може призвести до проблем із транзитом російської нафти через Україну.
"Не уявляю, як "Транснефть" завтра домовлятиметься з тими ж людьми, з якими перебуває в конфлікті щодо Кременчука, про обсяги і графік транспортування нафти до Європи", - зазначив Моссієнко.
Зі слів експерта, державі доцільніше виставляти право управління підприємствами або держпакети їх акцій на конкурси, ніж бути номінальним власником, але не здійснювати реальне управління підприємством (приклад - "Укрнафта").
Як повідомляло агентство, вранці "Укртранснафта" заявила про спробу колишнього голови правління Олександра Лазорка захопити управління компанії.
10 червня спостережна рада призначила Лазорка в.о. голови правління (протокол про призначення при цьому було оформлено 17 червня) замість Ігоря Кірюшина.
Кірюшин згодом заявив, що суд скасував призначення Лазорка в.о. голови правління "Укртранснафти".
Лазорко вважає своє призначення законним.
Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" створила комісію з розслідування невиконання статуту Кірюшиним, якого вона назвала тимчасово відстороненим від посади голови правління "Укртранснафти".
Перший заступник голови правління "Нафтогазу" Ігор Діденко заявив, що Кірюшин порушував положення статуту, зокрема не надавав НАКу інформації про діяльність дочірніх підприємств "Укртранснафти".
Міністр палива та енергетики Юрій Продан заявив, що Кабінет Міністрів вивчає ситуацію, яка склалася в компанії "Укртранснафта".
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас