В УкрСиббанку посилився французький акцент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В УкрСиббанку посилився французький акцент

Фондовий ринок
5921
Бізнесмен Ернест Галієв продав 24,5% акцій УкрСиббанку французькій групі BNP Paribas, яка в такий спосіб збільшила свою присутність в одному з найбільших українських банків у півтора рази - до 75,5%. Другий співвласник УкрСиббанку - бізнесмен Олександр Ярославський - готовий і далі розвивати банк разом з BNP.
Експерти впевнені, що завдяки угоді колишній акціонер УкрСиббанку одержить 1-2 млрд грн, а французька група збільшить можливості з фінансової підтримки банку.
У п'ятницю УкрСиббанк повідомив у системі розкриття інформації на фондовому ринку Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР), що частка його основного акціонера - групи BNP Paribas S.A.- виросла на 24,499%, до 75,499% акцій. "Ми викупили весь пакет акцій у Галієва", - неофіційно повідомили в BNP Paribas. Частка іншого великого співвласника банку - ЗАТ "Українська металургійна компанія" - знизилася вдвічі, до 19,7495%.
Учора бізнесмен Ернест Галієв, який разом з Олександром Ярославським порівно володів "Українською металургійною компанією", від коментарів відмовився, а прес-служба банку має намір прокоментувати зміну акціонерів тільки сьогодні.
У грудні 2005 року партнери Ернест Галієв і Олександр Ярославський продали 51% акцій УкрСиббанку BNP Paribas. Тоді вони повідомляли про намір розвивати банк разом із французами, паритетно вкладаючи в капітал, і зберігати свої частки - по 24,5%. Але фінансова криза негативно відбилася на низці будівельних проектів пана Галієва, і наприкінці 2008 року він почав переговори з BNP Paribas про продаж своїх акцій. Тоді Ернест Галієв розповідав, що в BNP Paribas готові були розмити його частку, але його не цікавив такий спосіб відходу з банку. Саме тому емісія акцій банку на 1,275 млрд грн, яку збори акціонерів затвердили ще 28 квітня, дотепер не зареєстрована в ДКЦПФР і НБУ.
На відміну від свого колишнього партнера, Ярославський має намір і далі інвестувати в УкрСиббанк пропорційно своїм часткам, незважаючи на те, що його пакет менший від блокувального, який дозволяє впливати на прийняття стратегічних рішень під час зборів акціонерів. "У нього (Ернеста Галієва) грошей нема, тому йому потрібно було продавати, а в мене гроші є, - заявив він. - З BNP Paribas у нас є акціонерна угода, за якою він не може без мене ухвалювати рішення. Ми будемо намагатися стати банком номер один в Україні. Я направлю на це всі свої сили, а вони в мене є". За даними Асоціації українських банків, на 1 травня УкрСиббанк займав 3-є місце за активами (52,96 млрд грн) після ПриватБанку і "Райффайзен Банк Аваль".
Сторони не розголошують суму та деталі угоди, відзначаючи, що вона поки не закрита через труднощі з українським законодавством. Так, Антимонопольний комітет ще у квітні дозволив ЗАТ "Укрінвест" Олександра Ярославського купити контрольний пакет "Української металургійної компанії". Крім того, Галієв усе ще входить до складу наглядової ради УкрСиббанку, тоді як Ярославський - ні.
Експерти вважають, що Ернесту Галієву вдалося переконати французьких партнерів заплатити за акції ціну вищу від ринкової. "В BNP Paribas напевно був опціон на викуп українських акцій за певну вартість. Можливо, Галієв добився ціни, близької до тієї, яка була три роки тому при продажі контрольного пакета. У таких угодах визначення вартості буває нелогічним", - відзначає один з великих інвестбанкірів. "У ринковій угоді за нинішніх умов вартість акцій могла бути до одного капіталу, але в цій, швидше за все, ураховувалися абсолютні показники банку, розмір бізнесу і прибутки", - додає віце-президент ІК Dragon Capital Максим Нефьодов. На його думку, мультиплікатор продажу Ернестом Галієвим міг скласти 1-2 власного капіталу банку (в I кварталі капітал склав 4,019 млрд грн), що ідентично 1-2 млрд грн за блокпакет. В BNP Paribas заявили, що вартість угоди не оголосять ніколи: "Ми зберігаємо інтригу, і преса завжди повертається до цього питання. До того ж ми не хочемо оголошувати конкурентам свої позиції".
На думку аналітиків, удале розв'язання конфлікту Ернеста Галієва з BNP Paribas дозволить УкрСиббанку збільшити капітал і більше не зазнавати труднощів з ліквідністю, які в нього були протягом декількох місяців. "Акціонери, що залишилися, зможуть нормально нарощувати капітал, покриваючи збитки (в I кварталі склали 852 млн грн), що виникли при формуванні резервів, - говорить фінансовий аналітик Astrum Investment Management Ярослав Стецик. - Ця ситуація ще раз підкреслює тезу, що іноземні акціонери в порівнянні з українськими під час кризи мають більше можливостей розвивати банківський бізнес".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас