Погані борги дешевшають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Погані борги дешевшають

884
Ринок послуг зі збору боргів розвивається. Як розповів директор "ФАСП Україна" Кирило Ципривуз, основними клієнтами колекторських компаній в 2009 р. як і раніше залишаються комерційні банки, а сума переданої ними заборгованості за рік збільшилася на 60%. "Незважаючи на практично повне припинення кредитування до початку 2009 р., частка переданих банками кредитів на обробку колекторам виросла до 20-25%. Зростання частки аутсорсингу ми пояснюємо складністю стягнення заборгованості за кредитами, виданими в 2008 р.", - вважає він. Також росте число звернень з боку страхових компаній і операторів стільникового зв'язку. У сегменті ж послуг ЖКГ співробітництво з колекторами розвивається повільно, однак позитивна динаміка все-таки присутня.
"Банки спочатку були готові до роботи із проблемними боржниками, чого не можна сказати про страхові компанії, які не мають у своєму розпорядженні ресурсів (підготовлені кадри, інформаційні технології, регіональні представництва і т.д.), необхідних для ефективної роботи з дебіторською заборгованістю", - уточнює гендиректор колекторської компанії Credex Сергій Демінський. Крім того, масштаб неплатежів такий, що навіть ті організації, які раніше самостійно працювали із проблемною заборгованістю, сьогодні не справляються з її обсягом і змушені залучати до роботи колекторські компанії.
Втім, зростання зацікавленості банків і колекторів у продажі проблемних портфелів спостерігалося ще в 2008 р., хоча для банкірів більш приваблива вартість роботи з комісії, ніж продаж боргів. Крім того, за словами Кирила Ципривуза, на українському ринку тільки 5% колекторських компаній мають кошти для покупки боргових портфелів.
Проте, оскільки в цілому з початку року матеріальне становище позичальників поступово погіршується, це знижує якість виконання ними своїх зобов'язань перед кредиторами і збільшує ризики стягнення заборгованості по куплених портфелях. "Ці обставини знижують ціну боргових портфелів. На жаль, поки ще не всі банки готові прийняти ту обставину, що "докризових" цін на боргові портфелі більше не буде, а криза ліквідності торкнулася всіх гравців фінансового ринку. За нашими оцінками, до кінця року ціна придбання боргових портфелів знизиться до 2-8% їх вартості", - вважає директор "ФАСП Україна".
Крім того, за прогнозами учасників ринку, до кінця року можна чекати появи нових колекторських компаній, які, однак, суттєво не змінять загальної картини. "Ринок набуває конкретні обриси: стають зрозумілі основні гравці ринку, робляться спроби законодавчого регулювання діяльності колекторів, підвищуються бар'єри входу на ринок. Найімовірніше, що подальший розвиток ринку буде характеризуватися зниженням кількості колекторських компаній і їх одночасним укрупненням", - прогнозує Демінський.
На думку Кирила Ципривуза, в 2009 р. число лідерів ринку не перевищить десяти, а закордонні компанії будуть заходити на український ринок в основному з Росії. Західні ж колекторські компанії у свою чергу зацікавляться українським ринком уже в наступному році.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас