Компенсацію за вкладами Ощадбанку - не отримають і довгожителі?.. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компенсацію за вкладами Ощадбанку - не отримають і довгожителі?..

Валюта
1420
Особливо розраховувати на виплату компенсацій за вкладами Ощадбанку СРСР цього року, українцям, схоже, не доводиться. Реалізація обіцянки виконувача обов'язків міністра фінансів Ігоря Уманського почати процес виплат уже на початку червня залишається під великим сумнівом. Схоже, запопадливість уряду не відповідає реаліям української економіки, коли в умовах кризи більша частина бізнесу йде в "тінь" і залишається байдужою до заможності бюджету, з якого й виплачуються компенсації.
Ціль виправдовує методи?..
Експерти не розділяють оптимізму влади щодо такої “щедрості”, та ще з урахуванням кризи. Як відзначає фахівець Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Олександра Бетлій, зараз гроші будуть одержувати тільки ті, хто встиг зареєструватися торік, і по черзі. "Не знаю, чи доцільно зараз видавати ці гроші, чи є в цьому така гостра необхідність”, - сумнівається експерт. На її думку, уряд у цей момент повинен був би вигадати виділення цільової допомоги справді нужденним.
Якщо дотримуватися не кон'юнктурної, а державної точки зору, то доцільно взагалі відмовитися від таких виплат, вважає економіст компанії Astrum Investment Management Олексій Блінов. "Їх доведеться здійснювати ще багато років, і це буде великим вантажем, зокрема і для українських громадян. Адже по своїй суті ці виплати - перерозподіл грошей від одних суб'єктів (платників податків) іншим”, - відзначає експерт. Він переконаний, що більшу користь мали б не виплати по 1000 гривень, а використання коштів, що передбачаються на це, для реалізації пенсійної реформи, щоб запобігти соціальній кризі в майбутньому і забезпечити поштовх розвитку українських фінансових ринків.
Блінов вважає, що доцільність поточних виплат лежить виключно в політичній площині. “Юлія Тимошенко зробила "тисячу" ключовим гаслом своєї соціальної політики, і рішення щодо виплат (хоч і в мінімальних обсягах) цілком очікуване в умовах президентської кампанії”, - підкреслює він.
За компенсаціями ставай!
Але є ще один момент, який старанно "обходить" уряд, але який фактично дуже неприємний одержувачеві тисячі. Універсальна "компенсація" стрімко втрачає в ціні. Цього року торішню 1000 грн. об'їла інфляція. Блінов підрахував, що тисяча гривень у травні 2008 р. становить приблизно 865 грн. у цінах травня 2009 р. “Більше того, якщо ми конвертуємо цю суму в іноземну валюту, то в травні 2008 р. тисяча гривень дорівнювала 200 дол., а в травні 2009 р. - лише 130 дол.", - відзначив він, пояснивши це тим, що ще в 1990-і роки в Україні було ухвалено рішення щодо фіксації сум на рахунках Ощадбанку СРСР у національній валюті без наступної індексації.
Отже, не пощастило тим, хто не встиг торік одержати довгоочікувану "компенсацію".
Чверть мільярда гривень, які ще до кінця року (але це за планом влади), надійдуть в українську економіку, не викличуть бум споживчого попиту. Ця сума є незначною, порівняно із загальним обсягом споживчих витрат, і не буде мати помітного впливу ні на споживання, ні на інфляцію. Хоча вже зараз можна впевнено сказати, що майже всі кошти громадяни витратять на придбання продуктів харчування і товарів першої необхідності.
Черг в “Ощадбанку” також не варто очікувати, тому що урядовий план ліквідації радянської несправедливості передбачає, що цього року гроші одержать не 6 млн. громадян, як торік, а тільки 87 тисяч - по 1000 грн. і 326 тисяч - по 500 грн. Та й одержувати гроші будемо, в основному, у теплу пору року, що з урахуванням українського менталітету просто рятувальне коло. Так як торік, коли 6 млн. одержувачів ринулися у відділення "Ощадбанку", ЗМІ засипали інформацією про переохолодження нещасних пенсіонерів у нескінченній черзі за дрібнуватим благом.
Потрібно бути довгожителем, якщо прагнеш одержати "штуку"
Не залишився осторонь від цієї теми Президент. Віктор Ющенко постійно критикує політичну тактику уряду в плані формування електорату, яка створюється на "мілкогрошовому" замісі. "Популізм підмінив програму діяльності українського уряду", - заявив глава держави.
Зі свого боку, Секретаріат Президента, опираючись на цифри, підкреслює, що запланована сума, з якої буде виплачуватися компенсація, становить усього 87 млн. грн. (уже вкотре Кабмін і Секретаріат Президента розходяться в даних, у принципі, можна звикнути. Головне з'ясувати - що ж насправді відбувається. Насправді правильно, 87 тисяч одержать саме по "штуці", а інші... по 500 грн.). “В 2008 р. для одержання компенсації зареєструвалися 12,8 млн. осіб. З них лише половина - 6,4 млн. - одержала планову компенсацію. Для того, щоб задовольнити інших вкладників, потрібно від 5,8 до 6,4 млрд. гривень”, - сказано в оприлюдненій заяві СП.
За підрахунками Секретаріату виходить, що цього року компенсацію одержить приблизно кожна сімдесята людина, із включених до реєстру вкладників.
При цьому в СП не стрималися від критики прем'єра, яка торік закликала не стояти в чергах за грішми, обіцяючи - їх на всіх вистачить. “Тепер ухвалене рішення, що гроші нададуть у порядку черговості реєстрації. Той, хто послухав заклик і не став стояти в черзі, не одержить нічого взагалі”, - лякають у Секретаріаті.
А тут ще НБУ зі своїми прогнозами. Виконавчий директор з економічних питань Нацбанку Ігор Шумило під час міжнародного круглого столу "Глобальна фінансова криза: уроки для України" заявив, що Національний банк відзначає високий рівень девальваційних та інфляційних очікувань. Варто задуматися…
У СП прогнозують два варіанти розвитку подій у плані виплат: перший - будуть продовжувати виплачувати кошти в порядку черговості. Але в такому випадку процес розтягнеться на багато років. Другий - наприклад, з наступного року від черговості відмовляться, будуть надавати компенсацію всім, хто зареєструвався. Один тільки момент бентежить, а гроші де візьмуть?..
А вони, бажані, на рахунки Ощадбанку і страхової компанії Оранта ще не надходили, і коли можна буде забрати обіцяну тисячу, точніше 865 грн., невідомо. Подзвонивши 1 червня в Ощадбанк, я отримала відповідь - надійдуть, одержите, чекайте…
Зрозуміло, що в кризу, коли мільйонам українців не вистачає на найнеобхідніше, і ця тисяча була б дуже доречною, подумуєш - уряд з урахуванням прийдешніх виборів все-таки не відмовиться від задуму. Але згадуєш про злиденний бюджет і на думку спадає інше - а може й не треба підлещуватися перед народом, може прийшов час задуматися про економічну доцільність?
Юлія Главацька
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас