У які банки повертаються вкладники — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У які банки повертаються вкладники

6271
Газета"Діло" отримала результати діяльності найбільших українських банків за квітень 2009 року
Дані діяльності 8 найбільших банків країни свідчать про зростаючу довіру до фінустанов з боку вкладників-фізосіб. Протягом квітня зростання обсягу депозитів населення спостерігалося в Альфа-Банку (чистий приріст склав 8,4%), ВТБ Банку (3,4%), Райффайзен Банку Аваль (1,8%) і Укрсоцбанку (0,5%). Ще в березні в цих банках відзначався відтік внесків фізичних осіб.
У двох фінустановах збереглася тенденція до відтоку коштів населення, але темпи зниження обсягів депозитів суттєво сповільнилися. Так, сума коштів фізосіб на депозитних рахунках Приватбанку у квітні скоротилася на 1,5%, тоді як за підсумками березня даний показник становив 4,6%. В Укрсиббанку чистий відтік депозитів минулого місяця склав 2,6% порівняно з 9,5% місяцем раніше.
Показники банку "Надра" і Промінвестбанку за підсумками квітня погіршилися. Обсяг депозитів фізосіб у банку "Надра" минулого місяця знизився на 0,72% ( за підсумками березня спостерігався приплив коштів - плюс 0,15%), у Промінвестбанку - на 2,39% (у березні - мінус 0,87%).
Відтік коштів у банку "Надра" пов'язаний з "розмороженням" депозитів окремих категорій вкладників. Так, у березні фінустанова повертала внески, термін яких минув, тільки вкладникам, що потрапили у форс-мажорні обставини. Іншим було запропоновано переоформляти депозитні договори на новий термін. А у квітні банк частково почав повертати внески пенсіонерам, у яких сума депозиту не перевищувала 5 тисяч гривень.
У Промінвестбанку стверджують, що вже в травні спостерігається приплив внесків фізосіб. "У квітні в багатьох вкладників закінчилися терміни депозитів. Разом з тим банк ще не почав серйозну рекламну кампанію. Тенденція травня показує, що в нас приплив. Зараз чистий приплив за депозитами філосіб близько - 3%, за підсумками травня розраховуємо на 5%", - говорить перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.
Важливу роль у поверненні коштів у банки зіграли процентні ставки за депозитами. У деяких фінустановах вони досягають 26-27% річних у гривні та 16% у валюті. Так, Альфа-Банк, який минулого місяця показав гарні результати по збільшенню депозитів населення, ухвалює внески під 25,5% річних у гривні та 14,5% у валюті. Щоправда, за словами учасників ринку, у найближчому майбутньому ставки за депозитами почнуть падати. "Досить імовірне зниження процентних ставок у тих банках, які впевнені у собі", - прогнозує директор департаменту роздрібних продуктів ВТБ Банку Тарас Кириченко.
Банкіри стверджують, що в травні ситуація з поверненням коштів населення в банки ще більш покращилася, і сподіваються, що у квітні був покладений початок довгострокової тенденції з припливу депозитів фізосіб у банки. "У квітні відбувся перелом ситуації - почався приплив депозитів населення. У травні ця тенденція зберігається, ажіотажу після скасування мораторію на дострокове зняття депозитів у нашому банку не спостерігається", - запевняє директор казначейства Райффайзен Банку Аваль Володимир Кравченко.
Це підтверджують і в інших великих фінустановах. "У травні тенденція припливу грошей у банк від населення і від юридичних осіб зберігається, і показники за цей місяць обіцяють бути кращими, ніж за квітень", - говорить Тарас Кириченко.
У Приватбанку цього місяця також спостерігається чистий приплив коштів населення. "Люди заспокоїлися, і навіть зняття мораторію на дострокове повернення депозитів не створило ажіотажу", - говорить начальник департаменту заощаджень Приватбанку Андрій Шульга.
У той же час у цілому по системі за підсумками травня може спостерігатися невеликий відтік депозитів з банків. "По всій банківській системі в травні буде невеликий мінус. Це пов'язане зі скасуванням мораторію, але це буде короткочасний відтік", - резюмує В'ячеслав Юткін.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас