Суд зобов'язав "Укртатнафту" реалізувати 18,3% компанії своїм акціонерам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд зобов'язав "Укртатнафту" реалізувати 18,3% компанії своїм акціонерам

Енергетика
405
Господарський суд Полтавської області поставив за обов'язок компанії "Укртатнафта" (Кременчуцький нафтопереробний завод, Полтавська область) реалізувати 18,296% акцій компанії своїм акціонерам. Про це повідомив інформований співрозмовник.
З його слів, рішення було прийнято за позовом компанії "Корсан" (контролюється групою Приватбанку), яка є міноритарним акціонером "Укртатнафти".
Як стверджує співрозмовник, винесення цього рішення стало можливим після того, як компанія "Інформсистема" (Дніпропетровськ), що є власником реєстру "Укртатнафти", списала 18,296% акцій з рахунку Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на рахунок НПЗ (у виконання рішення цього ж суду від 9 січня 2009). "Тепер ці акції мають статус неоплачених і закон "Про господарчі товариства" дає змогу здійснювати реалізацію цінних паперів", - повідомив співрозмовник.
У статті 33 зазначеного закону сказано, що акціонер у строки, установлені установчими зборами, але не пізніше як за рік після реєстрації акціонерного товариства, зобов'язаний оплатити повну вартість цінних паперів.
У разі несплати у встановлений строк, акціонер (якщо інше не передбачене статутом) сплачує за час прострочення 10% річних від суми простроченого платежу.
При несплаті протягом трьох місяців після встановленого строку платежу товариство має право реалізувати ці акції в порядку, установленому статутом.
Оскільки "Укртатнафта" зареєстрована у формі закритого акціонерного товариства, то згідно із законом про госптовариства (стаття № 25), акції можуть розподілятися між засновниками, і не можуть поширюватися шляхом підписки, купуватися й продаватися на біржі.
Джерело також повідомило, що зазначеним рішенням суду правління компанії в складі голови Павла Овчаренка й членів - Віктора Бабиченка, Олени Оголяр і Сергія Кошелюка зобов'язано здійснити реалізацію 18,296% акцій, уклавши відповідні договори купівлі-продажу.
За його інформацією тепер "Нафтогаз", що володіє 43,054% "Укртатнафти", у судах домагається першочергового права на придбання спірного пакета акцій.
Крім того, відповідно до рішення Вищого господарського суду від 23 квітня, текстом якого мають Українські Новини, придбання в 1999 році 18,296% акцій українського НПЗ компаніями SeaGroup International PLC (США) і AmRuz Traiding AG (Швейцарія) в інтересах татарстанских акціонерів визнано незаконним.
Як повідомляло агентство, 9 січня Госпсуд Дніпропетровської області зобов'язав "Інформсистему" списати спірні 18,3% акцій заводу з рахунку "Нафтогазу" на рахунок НПЗ.
Наприкінці травня 2007 року фінансова компанія "Укрнафтогаз" (колишній реєстратор "Укртатнафти") списала 18,3% акцій з рахунків "ІНГ Банку Україна" (номінальний власник акцій "Укртатнафти" в інтересах AmRuz Traiding й SeaGroup International) на рахунок "Нафтогазу".
З 2001 року Україна заперечує належність цих 18,3% компаніям AmRuz Traiding й SeaGroup, афілійованих з російської "Татнафтою".
Не враховуючи спірних акцій, "Нафтогазу" належить 43,054% "Укртатанафти", татарстанським акціонерам - більше як 37% акцій.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас