НБУ скасував мораторій на дострокову видачу депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ скасував мораторій на дострокову видачу депозитів

Кредит&Депозит
9368
Національний банк України скасував норми своєї постанови, які встановлювали мораторій на дострокову видачу депозитів. Як повідомили РБК-Україна в казначействі одного з комерційних банків, про це мова йде в постанові НБУ №282 від 12 травня 2009 р.
Нацбанк скасував п. 2 постанови №413, у якому відзначалося, що банки повинні вживати всі необхідні заходи для забезпечення позитивної динаміки зростання депозитів з метою недопущення дострокового повернення коштів, розміщених вкладниками.
Скасований також п. 5 постанови №413, яким передбачалося, що дирекція банківського регулювання і нагляду НБУ повинна встановити контроль над виконанням банками вимог п. 2 цієї постанови, і, якщо буде потреба, повинна вжити заходів до банків-порушників.
Постанова НБУ набула чинності з 12 травня 2009 р.
Відзначимо, що 15 травня голова правління НБУ Володимир Стельмах заявив журналістам, що йому нічого не відомо про існування постанови щодо скасування мораторію на дострокове зняття коштів за депозитними договорами. Відповідаючи на запитання, чи могла ця постанова вийти без його підпису, Стельмах сказав: "Думаю, що ні". В.Стельмах також додав, що скасовувати мораторій на дострокове розірвання депозитних договорів можна лише після проведення рекапіталізації банків. "Ніхто нічого не скасовував", - сказав він. Раніше деякі ЗМІ повідомили, що НБУ видав постанову від 12 травня 2009 р., якою скасував мораторій на дострокове зняття коштів за депозитними договорами.
За даними Асоціації українських банків, в I кварталі ц.р. відтік депозитів з банківської системи склав 47 млрд грн – 12% від загального обсягу депозитів в українських банках. В IV кв. 2008 р., за даними АУБ, відтік депозитів склав 71 млрд грн.
Нагадаємо, 13 жовтня 2008 р. НБУ ввів заборону на дострокове виконання договорів щодо вкладів. Обмеження було введено "з метою нейтралізації впливу зовнішньої фінансової кризи".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас