Великі банки хочуть контролю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великі банки хочуть контролю

5084
Сьогодні представники найбільших банків повинні дати на розгляд Секретаріату президента перші пропозиції щодо розробки антикризової програми для банківської системи.
Провідні банкіри країни хочуть використовувати у своїх цілях відтік депозитів юридичних і фізичних осіб і пропонують передавати їм активи та пасиви проблемних банків.
Наприкінці минулого тижня Секретаріат узявся виконувати доручення Віктора Ющенка про розробку програми виводу банківської системи із кризи. Цим попросили зайнятися менеджерів ПриватБанку, банків "Форум", "Надра", "ОТП Банку", Укрексімбанку, Ощадбанку, Альфа-банку, УкрСиббанку, Укрсоцбанку, "Райффайзен Банку Аваль" та ін. У четвер і п'ятницю банкіри збиралися на нараду в першого замголови Секретаріату Олександра Шлапака, а потім - на неформальну зустріч у голови правління Укрсоцбанку Бориса Тимонькіна. Один з учасників зустрічі розповів, що обговорення звелося до питання відтоку вкладів населення і державного втручання в діяльність проблемних банків.
Більшість банкірів зійшлися на думці, що ринковими методами втечу грошей із системи зупинити вкрай складно. Тому для стримування коштів населення пропонувалися адміністративні заходи. У першу чергу, мова йшла про розробку єдиної схеми реструктуризації вкладів населення для проблемних банків. "Обговорювалася пропозиція заморозити всі вклади на 6-12 місяців і виплачувати по них тільки відсотки. Інша пропозиція - повертати вклади не відразу в повному обсязі, а по 10% від суми депозиту щомісяця", - говорить один з учасників зустрічі. За його словами, це дозволило б зняти величезний навіс із валютного ринку і стабілізувати курс гривні.
"Держава гарантує вклади населення розміром до 150 тис. грн. у всіх банках. Більше 90% вкладів у системі відповідають цим умовам, і державі доведеться відповідати незалежно від наявності коштів у Фонді гарантування вкладів. Таким чином, якщо відтік не зупинити, ми одержимо новий Ощадбанк СРСР", - відзначає представник банку з іноземним капіталом, що брав участь у зустрічі. За його словами, в антикризовій програмі повинен бути запропонований єдиний механізм реструктуризації вкладів у банках, що зазнають проблеми з ліквідністю.
Одним з варіантів такої реструктуризації великі банки бачать переказування вкладів населення із проблемних банків у здоровіші кредитно-фінансові установи, а також у банки з державною підтримкою (націоналізовані.- "i"). "Цю процедуру можна здійснити за рахунок переведення із проблемного банку частини здоровіших активів і пасивів у стабільний банк при одночасному рефінансуванні 30% пасивів з боку НБУ", - підкреслив банкір.
За допомогою цієї схеми найбільші банки одержать у своє розпорядження і держпідтримку, і живі активи проблемних банків, що буде означати повний переділ банківської системи на їхню користь. Топ-менеджери найбільших банків вважають, що такий результат антикризової програми закономірний. "Програма співробітництва із МВФ передбачає держпідтримку тільки першої і другої груп банків. Тому ми повинні зробити цю підтримку найбільш ефективною", - резюмував один з банкірів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас